
Site ici SEO teknikleri 2018, web sitenizdeki sayfaların arama motorları algortimalarına, 2018 yılında ve yakın gecmişte yapılan guncellemelere gore duzenlenmesini sağlayan tekniklerden oluşmaktadır. SEO calışmalarının en onemli aşamasını da site ici SEO calışmaları oluşturur. Site ici SEO teknikleri, arama motorlarının yaptığı her guncellemede değişime uğrar. Bundan dolayı da yapılan her guncelleme yakından takip edilmelidir. Tum bunlar cercevesinde site ici SEO calışmalarının değişeme acık ve geliştirilebilir olduğu kanısına da varılmaktadır. Bu yazımızda 2018 yılı icerisinde yapılan en son guncellemelere gore web sitenizde yer alan sayfaların arama motorları kurallarına uygun bir bicimde duzenlenmesini sağlayacak Site İci SEO teknikleri 2018 sizlerle paylaşacağız.
1- Semantik Kelimeler Site ici SEO tekniklerini sizlerle paylaşırken oncelikle icerikler ilgili tekniklerden başlayacağız. Semantik kelimeler, kullandığınız anahtar kelimelere yakın veya eş anlamlı olan ilgili anahtar kelimelerdir. Semantik kelimeler iceriğinizin, sayfanızın ve dolayısıyla web sitenizin guclenmesini sağlar. Oluşturduğunuz icerikte kullanıcılara vermek istediğiniz bilgiler veya mesajların anlamsal bir butun oluşturularak aktarılmasını sağlar. Semantik kelimelerin kullanımı iceriklerinizin alaka duzeyini artırır.
Semantik kelimeleri bulmak icin kullanacağınız kaynak Google dizinidir. İceriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri ilk once Google ’da aratın. Sonuc sayfasının en alt kısmında yer alan ilgili aramalar kısmı semantik kelimeleri gosterecektir.
2- Site Hızı Optimizasyonu Site hızı optimizasyonu, Mobile First Indexing guncellemesi ile birlikte onemi artan sıralama sinyallerden biridir. Hem sıralama sinyali olması hem de oldukca onemli bir kriter olmasından dolayı sayfalarınızın yuklenme hızını optimize etmeniz gerekir.
Web sitenize ait sayfalar gec yuklendiği zaman kullanıcılar sitenizde vakit gecirmek istemeyecek ve giriş yaptıktan kısa bir sure sonra cıkış yapacaktır. Bu da hemen cıkma oranı gibi bircok kullanıcı deneyimi ile ilgili faktorleri olumsuz etkileyecektir.
Web sitenize ait sayfaların yukleme hızı 4 saniyeden daha fazla olmamalıdır. Eğer 4 saniyeden daha gec yuklenirse kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek ve kullanıcılar rakip siteleri ziyaret edecektir.
Site hızı optimizasyonu icin kullanılacak aracların başında Google PageSpeed Insights gelmektedir. Web sitenizin hızını olcumleyebileceğiniz Google aracı sayesinde site hızı optimizasyonu icin yuruteceğiniz calışmalarda doğru stratejileri kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
3- İc Bağlantı İc bağlantı kullanımı, site ici SEO ’da en onemli tekniklerden biridir. Web sitenize ya da blogunuza eklediğiniz her yeni icerikte eski iceriklerinize bağlantı vermeniz, yeni iceriği okuyan kullanıcıları diğer iceriklerinizi de ziyaret edecektir. Bu sayede eski iceriklerinizin populerliğini artırabilirsiniz.
İc bağlantılarda ilgili iceriklere bağlantı verilmesi gerekir. İcerikte kullanılan anahtar kelime ile bağlantı verilen icerikler arasında anlamsal bağ olmaması kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca aynı anahtar kelime ve aynı iceriğe bağlantı vermemeniz gerekir. İc bağlantılar mumkun olduğunca eşit dağılmalıdır. Yani tek bir icerik ve anahtar kelime yerine sitede yer alan bircok anahtar kelime ve iceriğe bağlantı vermeniz gerekmektedir.
4- SEO Uyumlu URL İcerikleriniz veya sayfalarınızın daha iyi sıralamalar alması icin URL ’lerde anahtar kelimeye yer verilmelidir. Ayrıca kısa URL ’ler ile daha iyi sıralamalar elde edebilirsiniz. Orneğin https://www.example.com/20180211203050/site-ici-seo-teknikleri yerine https://www.example.com/site-ici-seo-teknikleri şeklinde URL ’ler daha iyi sıralamalar elde edecektir.
5- Harekete Geciren Kelimelerin Başlıkta Kullanılması Hareket geciren kelimeler yani en iyi, en son, son dakika, adım adım gibi kelimelerin başlıkta yer alması kullanıcıları harekete gecirecek ve sitenizi ziyaret edeceklerdir. İcerikleriniz sıralamalarda ilk 10 ’da yer alamasa bile harekete geciren kelimeler ilk yuksek sayıda tıklama alabilirsiniz.
5- Gorsel Ogeler Video ve resim gibi gorsel ogeler ile zenginleştirilen icerikler yalnızca metinden oluşan iceriklere gore kullanıcıların daha fazla dikkatini cıkar. Ayrıca kullanıcılar gorsel acıdan zengin iceriklerde daha fazla zaman gecirirler. Orneğin SEO analiz araclarının kullanımını anlattığınız bir icerikte yazılı metinin yanı sıra aracların kullanımına dair videolar hazırlayarak iceriğe ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde kullanımı anlatan resimlere de yer verebilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların icerikte daha fazla zaman harcamasını yani sitede kalma suresini artırabilirsiniz.
6- İcerikte Anahtar Kelime Kullanım Oranı İceriklerinizi hazırlarken ozellikle ilk paragrafta anahtar kelime kullanımına ozen gostermeniz gerekmektedir. Ozellikle ilk 100 veya 150 kelime icerisinde en az bir kez anahtar kelimeye yer vermelisiniz. Ayrıca iceriklerinizde uzun paragraflardan oluşturmak yerine anlamsal butunluğu koruyacak bir bicimde uzun paragrafları bolerek paragraf sayısını artırmalısınız. Genelde bircok icerik yazarı icerik oluştururken ilk paragrafı uzun tutmaktadır. İlk paragraf iceriğin kısa ozeti veya tanıtım kısmı gibidir. Giriş kısmı ne kadar uzun olursa kullanıcı o kadar sıkılacak ve gelişme ve sonuc kısmına goz atmadan sitenizden ayrılacaktır. Bunun icin iceriklerinizde uzun paragraflar yerine kısa paragrafları tercih edin.
Anahtar kelime kullanım oranına ilişkin bircok makalede değindik. Eğer anahtar kelimelerin kullanım oranı cok yuksek olursa iceriğiniz spam olarak değerlendirilecektir. Ayrıca cok fazla anahtar kelime kullanmak hem anlamsal butunluğu de hem de kullanıcı deneyimine zarar verecektir. Yoğun bir bicimde anahtar kelime kullanmak yerine yukarıda da belirttiğimiz gibi anahtar kelimeniz ile anlamsal bağa sahip semantik kelimeleri kullanabilirsiniz.
7- H1 ve H2 Kullanımı İceriklerinizin başlıklarında her zaman H1 etiketi kullanmanız gerekmektedir. WordPress gibi hazır yazılımlarda başlıklar otomatik olarak H1 etkiketi kullanırken ozel yazılım ve bazı temalarda manuel olarak H1 etiketi tanımlanmaktadır. H1 etkiketi her sayfada yalnızca bir kere ve başlıkta kullanılmalıdır.
H1 etiketinde olduğu gibi sayfada en az bir kere H2 etiketinin kullanılması gerekir ve her iki etikette de anahtar kelime bir defa geciyor olmalıdır. H2 etkiketlerinde semantik kelimelere yer verildiğinde iceriğini daha da guclu hale gelecektir. Başlık etkiketleri H1, H2, H3, H4… şeklinde devam eder ve aralarında hiyerarşik bir sıralama vardır. İceriğin ana başlığı H1, alt başlıklar ise H2, H3,H4… olarak ayarlanmalıdır.
8- Responsive (Duyarlı/Uyumlu) Web Tasarım Web sitenizin tasarımı mobil ve masaustune uyumlu olmalıdır. Her iki surumde de kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde tasarımda uyumsuzluklarla yani sayfanın ekrana sığmaması gibi durumlarla karşılaşmamalıdır. Web sitenizin tasarımı kullanıcı deneyimi ve sıralamalar acısından oldukca onemlidir. Mobil cihaz kullanım oranınında bir hayli yuksek olduğunu goz onunde bulundurduğumuz da web sitenizin tasarımının mobil uyumlu olmasının ne kadar onemli olduğunu anlayabilirsiniz.
9- Dış Bağlantılar Dış bağlantılar bircok kişi tarafından goz ardı edilmektedir. Dış bağlantılar iceriklerin ne ilgili olduğunu gostermenin en iyi yollarından biridir. İceriklerinizden dış bağlantı vereceğiniz siteler otoritesi yuksek ve kaliteli siteler olmalıdır. Ayrıca bağlantı verilen iceriğinde, kendi sitenizde yer alan icerikle aynı konuyu veya ilgili konuyu ele alıyor olması gerekmektedir. Orneğin teknoloji ile bir iceriğin teknoloji ile ilgi bir iceriğe dış bağlantı sağlamaması gibi.
10- İceriklerin Uzunluğu İceriklerin sıralamalar uzerinde etkisi araştırılırken uzun iceriklerin arama motorlarından daha iyi sıralamalar elde ettiği gorulmektedir. Elbette iceriklerde uzunluk tek başına yeterli bir faktor değildir. Ancak uzun icerikler, arama motorları tarafından daha değerli gorulmektedir. Ancak iceriğin uzun olması icin 500 kelime yerine anlamsal butunluğu bozarak ve gereksiz uzatmalarla 2000 kelime kullanılması tam aksine iceriği değersizleştirecektir.