
Huawei'nin hem tasarımı hem sahip olduğu teknik ozellikleri ile one cıkan dizustu bilgisayarı MateBook D 16 yenilendi ve gectiğimiz gunlerde Turkiye'de de satışa sundu.
Ben de ofisimize gelen MateBook D 16'yı birkac gun kullanıp inceleme fırsatı yakaladım. Şık ve guven veren tasarımıyla ilk andan itibaren beni yakalayan MateBook D 16, performansıyla da mutlu etmeyi başardı. Gelin detaylara yakından bakalım.
İlk bakış ve tasarımla başlayalım;
2021 yılında cıkan MateBook D 16'yı yaklaşık 2 sene boyunca kullanmış biri olarak cihazın tasarımını ve hissiyatını genel olarak cok başarılı bulmuştum. Kullandığım sure boyunca da kompakt ve konforlu oluşunun yanında dayanıklı bir yapısı olması surekli elinde bilgisayarla gezen beni epey memnun etmişti.
Ancak ozellikle klavyeye gomulu kamerası, her ne kadar gizlilik ve guvenlik acısından avantajlı olsa da goruntulu goruşmelerde kamera acısıyla beni biraz uzuyordu. Aynı zamanda klavyenin iki yanındaki hoparlorler de temiz tutma acısından biraz uğraştırıcı oluyordu.
Yeni MateBook D 16'yı elime alır almaz dikkatimi cekenler de haliyle bu iki donanımdaki değişiklikler oldu. Kamera, incecik kalmayı başarmış cercevede ustte yerini alarak kusursuz hale gelmiş, hoparlorler de klavyenin iki yanındaki konumdan taşınmış.
Bu değişikliklerin dışında aluminyum alaşımlı metal govdenin yarattığı dayanıklılık hissi ile tasarımın şık cizgileri yine ust duzey bir hissiyat sunuyor diyebilirim.
MateBook D 16'nın bu govde yapısı, tek elle tuttuğunuzda bile rahatca taşıyabilmenizi sağlayacak bir hafiflik ve guvenlik hissi sunuyor. Yani gunluk kullanımda buyuk bir rahatlık sağlıyor.
16 inc'lik bilgisayarın ekran/govde oranı tatmin edici, klavyesi oldukca estetik ve konforlu. Ayrıca pratik bir kullanım sunan numerik tuş takımı da mevcut. Kısaca genel hatlarıyla Huawei MateBook D 16, tasarımıyla ve hissiyatıyla ilk andan premium hissettiriyor ve guven veriyor diyebilirim.
Ekrana yakından bakalım;
Huawei MateBook D 16, %90 ekran-govde oranıyla geliyor. 16 inc'lik, 2,5K cozunurluklu 16:10 en boy oranlı dokunmatik ekranı, tum ihtiyaclarınızı karşılayacak bir genişlik sunuyor.
Ekranın boyutlarının yanında renkleri en iyi şekilde gormenizi sağlayacak %100 sRGB geniş renk gamı da buyuk avantaj sağlıyor. Aynı zamanda ekran yuksek parlaklık ayarıyla doğrudan guneş altında bile net gormenizi sağlıyor. Bu da dış mekanda kullanım gibi durumlarda avantaj sağlıyor. Ben ofiste cam kenarında oturuyorum ve guneş normalde ekranımla doğru acıyı bulmak icin mucadele etmeme sebep olurdu ancak MateBook D 16'da bu sorunu yaşamadığımı soyleyebilirim.
Tabii bir de uzun saatler ekrana bakıyor oluşumuz var. Uzun yıllardır bu duzenle calışan biri olarak goz sağlığım icin ekranın ne kadar onemli olduğunu biliyorum. Huawei MateBook D 16, bu noktada da ''Cift Goz Konforu Sertifikası'' ile karşımıza cıkıyor ve uzun sureli kullanımda konfor vadediyor.
Performansa gecmeden, teknik detaylara da bir goz atalım;
İşlemci: 13. Nesil Intel® Core™ i9-13900H işlemci Grafik birimi: Intel Iris® Xᵉ Grafik Birimi RAM: 16 GB Depolama: 1 TB NVMe PCIe SSD Ekran: 16 inc, 1920x1200 2.5K, IPS, 300 nit, 100 sRGB / %45 NTSC renk gamı Batarya: 60 Wh lityum polimer Bağlantı: Bluetooth 5.1, 2.4 GHz, 5 GHz, WPA/WPA2/WPA3, 2 USB-C, USB3.2 Gen1, USB2.0, HDMI, 3.5 mm kulaklık ve mikrofon 2'si 1 arada jak Ses: 4 mikrofon, 2 hoparlor, Kuresel AI Gurultu Onleme, Huawei Voiceprint Kamera: 1080p FHD AI kamera Ağırlık: 1,7 kg Kalınlık: 18.4 mm Huawei MateBook D 16 performans anlamında neler vadediyor?
Ben Huawei MateBook D 16'yı iş icin kullandım ve kullandığım sure boyunca performans noktasında hicbir sorun yaşamadım.
Adobe Photoshop, Premiere gibi programlarda işlerimi rahatlıkla hallettim; herhangi bir yavaşlama ya da donma gibi sorunla karşılaşmadım.
Ayrıca bu programları kullanırken; cok fazla sekmede aynı anda calışan ve bu sekmeleri kapama alışkanlığı da olmayan biri olarak 30 40 sekme acık şekilde, arkada Spotify, Discord, Slack, WhatsApp gibi programları surekli kullanarak rahatlıkla calıştım, ısınma vb. hicbir sorun yaşamadım.
Kısaca, Huawei MateBook D 16 gunluk kullanım icin fazlasıyla yeterliyken performans gerektiren işler yaparken de verimli bir performans sunuyor diyebilirim.
Oyun tarafına gelince, eğer yuksek performans gerektiren AAA bir oyun oynamayacaksanız, arada kafam dağılsın diye oyun oynayan bir kullanıcıysanız MateBook D 16 bu tarafta da sizi tatmin edecektir. Nihayetinde bir oyun bilgisayarı değil iş bilgisayarı olduğunu ve CPU ve GPU tarafında buna gore optimize edildiğini duşunursek bu da son derece normal tabii.
Bir de kısaca bilgisayarın ses ve goruntu performansından bahsetmek istiyorum. Yazının girişinde de bahsettiğim uzere hem kameranın hem de hoparlorlerin yeri benim uzun sure kullandığım MateBook D 16 2021'den farklı. Bu hem kameranın hem de hoparlorlerin performansını da olumlu etkilemiş diyebilirim.
Bilgisayarı deneyimlediğim sure boyunca bircok toplantıya katıldım ve ozellikle yapay zeka destekli kamera performansı beni epey etkiledi. Toplantılar esnasında arka plan ayarlayabilmenin yanında ozellikle otomatik goz teması sağlanması ve surekli cercevenin icinde kalabilmemi sağlayan bir takip sisteminin olması epey konforlu.
Ses noktasında da dort mikrofon ve iki hoparlor sesi aktarmada da almada da oldukca başarılı diyebilirim. Ozellikle yaptığımız ufak denemelerde sesin karşı tarafa son derece iyi gittiğini de gormuş olduk. Bu da sık sık goruntulu goruşmeler yapan biriyseniz sizi memnun edecektir.
MateBook D 16'nın sunduğu dosya paylaşımı ve entegrasyon secenekleri de hayatı kolaylaştırıyor;
MateBook D 16'nın gercekten hayat kurtaran ozelliklerinden biri de telefon ekranının doğrudan bilgisayar ekranına aktarılabilmesi ozelliği. Bu ozellik uc telefona kadar destekleniyor ve telefonunuza tam erişim sağlanıyor; kısaca telefonunuzu MateBook D 16 uzerinden kullanabiliyorsunuz.
Aynı şekilde tabletiniz ile de entegrasyon sağlayabiliyorsunuz; bu entegre cihazlar arasındaki işlemleri basit surukle bırak hareketleriyle gercekleştirebiliyorsunuz. Cok cihazla calışan biriyseniz bu ozellikler gercekten buyuk kolaylık sağlıyor.
Ayrıca bir de Huawei'nin yeni hizmeti Mobile Cloud var. Bu da tum cihazlardaki verilerin tek bir cloud sistem uzerinde depolanması ve kontrol edilmesini sağlıyor. Ayrıca verilerin guvenliği de Huawei tarafından sağlanıyor; orneğin herhangi bir kriz yaşanmasına karşın veriler birbirinden farklı konumlarda birden fazla veri merkezinde depolanıyor; boylece verilerinizin başına herhangi bir şey gelmesi engelleniyor.
Ben MateBook D 16'yı henuz birkac gun kullandığım icin bu ozelliği fazla aktif kullanamadım ama tum cihazlardaki verilerin eş zamanlı olarak tek bir yerden ulaşılabilir olması fikri, kulağa oldukca kullanışlı ve pratik geliyor.
Sonuc olarak; Gununun yaklaşık 10 saatini bilgisayar başında geciren biri olarak, Huawei MateBook D 16'nın performansı beni tatmin etti. Hem işlem gucu, hem kompakt ve şık tasarımı hem de sunduğu AI kamera, entegrasyon, guclu kamera ve mikrofon gibi ozellikleriyle eğer gununuzun buyuk coğunluğunu bilgisayar başında geciren ve her yere gonul rahatlığıyla taşıyabileceğiniz bir cihaz arayan biriyseniz, goz atmanızı oneririm.
Huawei MateBook D 16 şu an Huawei Online Mağazası'nda 29.999 TL uzerinden satışta. İncelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
#işbirliği Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma