-Alıntıdır. Yararlı olması dileğiyle.-
Windows 10'un derinliklerine dalmayı denediyseniz, kusursuz bir tecrube edinmemiş olabilirsiniz. Gunumuzde coğu yazılım, tamamlanmadan piyasaya suruluyor ve Microsoft'un en son işletim sistemi de cok farklı değil.
Tabi ki Windows 10'un kotu bir işletim sistemi olduğunu soylemiyoruz. Coğu kullanıcı, işletim sistemine sorunsuz bicimde gecebildi ve ondan oldukca memnun. Ancak sıkıntı yaşayanlardan iseniz, aşağıdaki ipucları size yardımcı olabilir.
1. Pil Omru
Yeni işletim sistemleri, genellikle pil sorunlarıyla birlikte geliyorlar. Ancak Windows 10'daki durum, biraz daha ciddi gorunuyor. Laptop'unuzun veya tabletinizin pili cabuk tukeniyorsa, donanımınızın Windows 10'a ozel suruculerinin olup olmadığını kontrol edin. Windows 10'un guncellemeleri arka planda indirirken pili hızla tuketebildiğini soyleyelim.
2. Varsayılan Uygulamalar
Windows 10, Windows 8.1'deki varsayılan dosya ilişkilendirmelerini hic cekinmeden kendi uygulamalarıyla değiştiriyor. Kendi gozumuzle gorduğumuz bu can sıkıcı durumu onarmak oldukca kolay.
Başlat menusunden Ayarlar uygulamasını calıştırın ve en baştaki Sistem simgesine tıklayın. Şimdi sol taraftan Varsayılan uygulamalar uzerine tıklayın ve hangi dosyanın, hangi programla acılmasını istediğinizi belirtin.
3.Sorunlu Yazılımlar
Windows 10 uzun suredir test aşamasında olsa da, bazı uygulamaları halen sorunsuz calışmıyor - ozellikle de eski uygulamalar-. Boyle bir durum başınıza geldiyse yapabileceğiniz en iyi şey, sozkonusu programa gelecek guncellemeleri internet uzerinden kontrol etmek. Uyumluluk modu Windows 10'da da bulunduğu icin, uygulama dosyasının Ozellikler sayfasında bulunan Uyumluluk sekmesini kullanabilir, buradan farklı bir Windows surumunu secmeyi deneyebilirsiniz.
4. Touchpad Sorunları
Trackpad'lerin ince kalibrasyon ayarları, işletim sistemi guncellemeleriyle birlikte cope gidebiliyor. Bu durumda Microsoft veya laptop ureticiniz bir yama yayınlayıncaya kadar yapabileceğiniz cok şey maalesef yok.
5. Guncelleme Sonrası Yeniden Başlatma Dongusu
Microsoft'un son guncellemelerinden bir tanesi, bircok kullanıcının PC'sinin başlatma dongusune girmesine neden oldu. Tecrubeli Windows kullanıcıları icin bu sorunu duzeltmenin yolu, bir kayıt defteri değişikliğinden geciyor. Geriye kalan kullanıcılarınsa sorunun onarılması icin Microsoft muhendislerini beklemesi gerekiyor.
6. Diğer Sorunları Cozme
Windows 10'la calıştıran cok sayıda yazılım ve donanım birleşimi var. Bu nedenle sorunları giderecek tek bir oneride bulunmamız zor. Ancak uygulamaları ve cihazları sisteminizden kaldırıp, tekrar yuklemek bazen sorunlarınızı cozebilir. Windows 10 neredeyse her gun bir guncelleme aldığından, sorununuz kendiliğinden de ortadan kalkabilir.
Sorunları cozemiyorsanız, Ayarlar uygulamasında Guncelleme ve guvenlik altındaki Kurtarma işlevini kullanabilir ve PC'nizi sıfırlayarak, Windows 10'u varsayılan haline dondurebilirsiniz (dosyalarınızı korumak veya silmek, sizin tercihinize kalıyor). Hicbir şekilde sorunlardan kurtulamıyorsanız, Windows 10'a yukselttikten sonra 1 ay boyunca onceki işletim sisteminize geri donme şansınız olduğunu hatırlatalım.
Kaynak: Windows 10'daki hatalar ve cozumleri! - CHIP Online