Merhaba;

Bazı sebepler nedeniyle kimsenin yeni bir bilgisayar almak istemediğinin farkındayım. İnternette bircok konu var ve uzun bir araştırma surecinden sonra bu rehberi hazırladım. Goruntunuzu neredeyse hic bozmadan yani daha cok bilgisayarı optimize etme, sistem hatalarını giderme ve maksimum performansı alma gibi konulara yonellik acıklamalı bir şekilde yazdım. Yani acaba bunu yapınca bilgisayar camur gibi mi gozukucek kaygınız olmasın. Eğer bir sorun yaşarsanız yine mesaj olarak belirtebilirsiniz. Benim gozlemlediğim kadarıyla eğer hicbirini yapmadıysanız bilgisayarınız şahlanacaktır. Garantisi benim şimdiden teşekkurler.

1- Artık dosyaları silme.
2- CMD ile butun sistem sorunlarını onarma.
3- Kayıt defteri onarma ve birtakım duzenlemeler.
4- Gelişmiş sistem ayarları.
5- Ayarlar uygulaması.
6- Maksimum performans icin NVIDIA Denetim Masası ayarı.
7- Disk eniyileme.
8- Windows Defender kapatma.
9- HPET kapatma (cok onemli)
10- Gereksiz hizmetleri kapatma: Oosu 10+
11- Detaylı hizmet kapatma
12- İşlemciden maksimum performans ve minumum gecikme alma: İnterrupt Affinity Policy Tool
13- 0 risk ile overclock yapma rehberi: MSİ Afterburner/Kombustor
14- Ekran kartından maksimum performans almak isteyenlere: MSİ Mode Utility
15- Ucretsiz en iyi virus tarama uygulamalarından: Malwarebytes.
16- Detaylı temizlik yapmak isteyenlere: Wiztree.
17- Silinmeyen windows uygulamalarını kaldırma ve kalıntı bırakmadan program kaldırma: BCUninstaller
18- Oncesi ve sonrası benchmarklar

1- Artık dosyaları silme
Oncelikle Win+r ile calıştırı acıyoruz.

Boyle bir sekme acılacak. Buraya sırasıyla prefetch, temp, %temp% yazıyoruz ve iclerindeki butun dosyaları gonul rahatlığıyla silebilirsiniz. Bunlar bilgisayarınızdaki bir şey indirdiğinizde veya sildiğinizde o dosyalardan arta kalan normalde kendiliğinden silinmesi gereken ama silinmemiş dosyalardır. Yalnız prefetch duzenli olarak değil de bir kere yapılmalıdır cunku oradaki dosyalar bilgisayarınızdaki uygulamaların daha hızlı acılmasını sağlar.

2- CMD ile butun sistem sorunları onarma
CMD'yi yonetici olarak calıştırıyoruz. Sırasıyla aşağıdaki kodları calıştırıyoruz.

Chkdsk /r /f: Bir disk birimindeki dosya sistemi ve dosya sistemi meta verilerinin butununu taramak ve bulduğu mantıksal dosya sistemi hatalarını duzeltmektir. Ayrıca hedef diskte fiziksel hasar nedeniyle oluşan bozuk sektorleri tespit etmek icin de kullanılabilir. Kesinlikle tavsiye ediyorum gereksiz disk kullanımını azaltır,%100 disk kullanım sorunları giderir.

SFC /scannow: Windows sistem dosyalarını onarır.

DISM /online /cleanup-image /checkhealth

DISM.exe /online /cleanup-image /scanhealth

DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth: Bu ucu aynı şekilde bilgisayarınızdaki sorunları tarar ve optimize eder.

Powercfg /duplicatescheme E9A42B02-D5DF-448D-AA00-03F14749Eb61: Bilgisayarınıza nihai performans guc planını ekler, yuksek performansa gore kıyaslandığında aynı FPS değerini daha duşuk gecikme ile verir.

3- Kayıt defteri onarma ve birtakım duzenlemeler
Yine Win+r ile calıştırı acıyoruz ve bu sefer Regedit yazıyoruz ve yonetici olarak calıştırma iznini kabul ediyoruz.

Onunuze boyle bir sekme gelecek. Buradan sırasıyla aşağıdaki adreslere gidiyoruz:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionMultimediaSystemProfile yolundaki networkthrottlingındex kaydını ffffffff olarak değiştiriyoruz. Boylece, Windows'un ağ bant genişliğine koyduğu limiti kaldırıyoruz.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionMultimediaSystemProfile yolundaki systemresponsiveness kaydını 00000000 olarak değiştiriyoruz. Windows genel uygulamaların ve bazı oyunların sistem kaynaklarının sadece %80'ini kullanmasına izin verir. Bu limiti kaldırıyoruz.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionMultimediaSystemProfiletasksgames yolundaki GPU priority kaydını 8 ve priority kaydını 6 olarak değiştiriyoruz. Aynı şekilde, bu tarz uygulamaların onceliklerini de arttırıyoruz.

Bunlardan 1. si dışındakiler opsiyoneldir. İsterseniz yapmayabilirsiniz.

4- Gelişmiş sistem ayarları
Win+R ile tekrardan calıştırı acıyoruz, sysdm.cpl yazıyoruz, acılan sekmeden performansa giriyoruz ve sadece fotoğraftaki tikleri acıyoruz.

Bu arayuzunuzu ciddi oranda akıcı ve hızlı yapacaktır.

Aynı sekmeden bir sağdaki gelişmişe girip sanal bellek kısmındaki değiştir sekmesine giriyoruz.

Yukarıdaki tiki kaldırıp ne kadar sanal bellek vermek istiyorsanız MB cinsinden kutucuğa yazınız. Bu ayar sanal olmayan RAM kullanımını ozellikle yuksek RAM gerektiren oyunlarda vesaire kullanımı azaltır. Benim tavsiyem 8196 ideal bir değerdir. Tamam ve sonrasında uygula deyip kapatın sekmeyi, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekecek.

5- Ayarlar uygulaması
Ayarlara giriyoruz ve kişiselleştirmeden saydamlık efektlerini kapatıyoruz.

Aynı şekilde oyun modunu buluyoruz ve acıyoruz.

Bildirimleri bulup hepsini kapatıyoruz.

Eğer Windows 10 kullanıcısıysanız donanım hızlandırmalı GPU işlemesini acıyoruz.

Şimdi depolamadan gecici dosyalara giriyoruz. Buradan Windows Update, teslim iyileştirme doslayaları ve Windows hata raporlarını gonul rahatlığıyla silebilirsiniz.

Son olarak başlangıc uygulamalarına gelin ve eğer onemli bir uygulama yok ise hepsini kapatın.

Bu ayarlar bilgisayarınızdaki işlemci kullanımını, takılmalarını azaltır.

6- Maksimum performans icin NVIDIA Denetim Masası ayarı
Bu ayar yalnızca NVIDIA ekran kartı kullanıcıları icindir. Masaustune sağ tıklayıp Denetim Masası'na giriyoruz ve sırasıyla fotoğraftakileri yapıyoruz.

Bu ayarlar ekran kartınızın minimum goruntu kaybı ile maksimum performans almanızı sağlar. Tercih edilen grafik işlemcisini secmeyi unutmayın yoksa hicbir işe yaramaz yaptıklarınız.

,

7- Disk eniyileme
Bu bilgisayara girip C: Ya sağ tıklayıp ozellikler diyoruz. Araclar sekmesinden "en iyi duruma getir" e giriyoruz.

Boyle bir ekran onumuze gelecek. Buradan benim tavsiyem aşağıdaki ayarları değiştir yerinden haftada bir kez yapmaya ayarlayın ve şimdi de kendiniz bir defa en iyi duruma getire tıklayın. Bu diskinizi optimize edecek daha verimli ve daha performanslı calışmasını, bilgisayarınızın daha hızlı acılmasını sağlayacak.

8- Windows Defender kapatma
ONEMLİ!!
Bu ayarı eğer kendinize guveniyorsanız kesinlikle yapmanızı tavsiye ediyorum cok ciddi FPS artışı sağlıyor. defender control programı buradan indirebilirsiniz guvenilirdir fakat indirmeden Defender'i manuel olarak kapatın yoksa Defender virus algılıyor. Programı "sordum" şifresi ile RAR'dan cıkardıktan sonra calıştırıyoruz.

Bu şekilde kucuk bir pecere acılıyor onumuze. Windows Defender'i devre dışı bırak diyerek kapatıyoruz. Her iki işletim sisteminde de denedim sorunsuz calışıyor. Acmak isterseniz yine buradan acmanız gerek.

9- HPET kapatma (cok onemli)
HPET ile alakalı cok guzel bir rehber var acıklamasını yapmayacağım buradan ulaşabilirsiniz. CS:GO'da sadece bunun sayesinde 40FPS kazandım ben. Eğer BIOS'unuzda boyle bir secenek var ise direk oradan kapatabilirsiniz. Yok ise aygıt yonetisine gidip yuksek duyarlıklı olay sureolcerine sağ tıklayıp cihazı devre dışı bırak diyerek kapatabilirsiniz.

10- Gereksiz hizmetleri kapatma: o&o shutup10++
Bu cok hayat kurtaran bir programdır. Windows her zaman bilgisayarınızda kullanmadığınız onlarca hizmet calıştırır. Biz bu gereksiz hizmetleri el ile tek tek kapatmakla uğraşmak yerine cok guzel bir program kullanıcağız. buradan uygulamayı indirip kuruyoruz. Actığımızda onumuze gelen ekrandan ilk once ne olur ne olmaz diye bir yedek alıyoruz.

Actions sekmesinden create a System restoration pointe basıyoruz. Onunuze bir pencere acılırsa evet deyin ve oluşturun. Sonra yine actions kısmından bu program ile ilgili hazırlanmış cok guzel bir rehber var O&O ShutUp10 (OOSU10) Ayarları. Benim kendi goruşum recommended settingsi(yani sadece yeşil olanları) secmeniz coğu gereksiz hizmeti kapatacaktır. Fakat yukarıdaki rehberi okuyup yapmanız sizin icin daha sağlıklı olacaktır.

Acıklama:
Evet arkadaşlar bundan onceki işlemlere temel işlemler diyebiliriz. Bundan sornaki adımlar (11,12,13,14 ve 17. adımlar icin gecerli.) asıl performansa etkilerini daha fazla olan işlemlerdir. Şu ana kadar altlarına yazdığım gibi bilgisayarınıza zarar verecek hicbirşey yaptırmadım zaten acıklamalarında ne işe yaradıklarını da yazdım. Bundan sonrakiler de aynı şekilde fakat biraz daha sizi uğraştıracaktır. Yanlış birşey yapmanızı istemiyorum hepsini tane tane okuyun. Gozunuzu korkutmayın guvenin kardeşinize faydalarını goreceksiniz. Uzatmadan başlayayım.

11- Detaylı Hizmet Kapatma
Evet OOSU ile hizmetleri kapattık fakat buradaki hizmetleri daha cok hizmet gibi calışan programlar gibi duşunebilirsiniz. Biz şimdi asıl bilgisayarı arkadan arkadan hırpalayan gereksiz hizmetleri kapatacağız. Hicbir endişeniz olmasın butun hizmetlerin acıklamalarını fazlasıyla yazdım zaten. Arama kısmına hizmetler yazıyoruz ve en usttekine giriyoruz.

Onunuze boyle bir sekme gelecek. Buradan aşağıdaki hizmetlerden kapatmak istediğiniz hizmetlerin uzerine sağ tıklayıp ozellikler diyoruz

Bu sekmeden başlangıc turunu devre dışı yapıp uygula diyeceksiniz. Yaptığınız değişiklikler bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra uygulanır. Hizmetlere gecelim.

Akıllı Kart
Akıllı Kart Kaldırma İlkesi

Akıllı Kart Numaralandırma Hizmeti
Sertifika Yayma:
Bu dordu eğer bilgisayarınızda bir akıllı kart kullanmıyorsanız devre dışı bırakın.

AllJOyn Yonlendirici Hizmeti: Eğer bilgisayarınız ile buzdolapları, termostatlar, robot supurgeler gibi şeylerle iletişim kurmuyorsanız devre dışı bırakın.

Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetrisi: Kısacası windowsa katkınız olması icin kullanıcı verilerinizi microsofta gonderir. Devre dışı bırakın.

Birim Golge Kopyası: Sistem geri yukleme hizmetiyle bağlantılı calışır. Sistem geri yuklemeyi kapatacaksanız bu hizmeti de kapatabilirsiniz.

Cihaz akışı: Miracast (Wifi uzerinden ekranı aktarma), DLNA (Ağa bağlı cihazları gormenizi sağlar) cihazlarıyla bağlantıyı yonetir. Bu hizmetleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatırsanız Wifi ve ağ ortamında ekran aktarma, ağdaki cihazlar ile bağlantı konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

Consent Ux Kullanıcı Hizmeti: PC ayarlarının Wifi ekranlar ve Bluetooth cihazlar ile eşleşmesini sağlar. Miracast (Wifi uzerinden ekranı başka bir cihaza yansıtma) ozelliğini kullanıyorsanız kapatmayın. Bluetooth cihazların, araclara aux kablo ile takılan bluetooth aparatlı gibi olan cihazlarla ilgili olduğunu duşunuyorum.

Cuzdan Hizmeti: Microsoftun dijital odeme icin kullandığı bir sistem. Hicbir yerde kullanılmıyor zaten kapatın direk.

Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi: Ağ uzerindeki bağlantılarla oluşturulan NTFS dosya bağlantılarını korur. Eğer bilgisayarınız herhangi bir ağ uzerine bağlı değilse, bu hizmeti elle calışacak şekilde ayarlayabilir. Devre dışı bırakın.

Devices Flow: Miracast (Wifi uzerinden ekranı aktarma), DLNA (Ağa bağlı cihazları gormenizi sağlar) cihazlarıyla bağlantıyı yonetir. Bu hizmetleri kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Kapatırsanız Wifi ve ağ ortamında ekran aktarma, ağdaki cihazlar ile bağlantı konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

dmwappushsvc: Telemetri ve kullanıcı verilerini toplama hizmetinin bir parcasıdır. Devre dışı bırakabilirsiniz

Dokunmatik klavye ve el yazısı hizmeti: Eğer dokunmatik bir ekrana sahip değilseniz bunu devre dışı bırakın.

Ebeveyn Denetimleri: Eğer windowsunuzda cocuk hesabı kullanmıyorsanız devre dışı bırakın.

Eş Adı Cozumleme Protokolu
Eş Ağ Gruplandırma
Eş Ağ İletişimi:
Bu ucu ev grubu ve uzaktan yardım hizmetlerinin calışması icin gereklidir. Ağdaki cihazlarınızı gormek ve yonetmek icin acık olması gerekmektedir. Ancak bu tarz bir kullanım amacınız yok ise kapatabilirsiniz.

Faks: Faks kullanmıyorsanız devre dışı bırakın.

Hyper-V ..... : Eğer sanal işletim sistemi kullanmıyorsanız hepsini devre dışı bırakın.

IP Yardımcısı
IP ceviri Yapılandırma Hizmeti:
Bu ikisi IPv6 geciş teknolojileri (6 ’dan 4 ’e, ISATAP, Bağlantı Noktası Proxy ’si ve Teredo) ve IP-HTTPS kullanarak tunel bağlantısı sağlar. Eğer IPv6 internet bağlantısı kullanmıyorsanız devre dışı bırakın.

İndirilen Haritalar Yoneticisi: Eğer haritalar hizmetini kullanmıyorsanız bu hizmeti devre dışı bırakın.

Program Uyumluluk Yardımcısı Hizmeti: Kullanıcı tarafından yuklenip calıştırılan programları izler ve bilinen uyumluluk sorunlarını algılar. Devre dışı bırakabilirsiniz.

TCP/IP NetBIOS Yardımcısı: Herhangi bir calışma grubu icinde değilseniz bu hizmeti devre dışı bırakın.

Telefon: Telefon uygulamasını kullanmıyorsanız devre dışı bırakın

Telefon Hizmeti: Yukarıdakiyle aynı şekilde. Devre dışı bırakabilirsiniz.

Uzaktan Kayıt Defteri: Uzak kullanıcıların bilgisayarınızdaki kayıt defterini duzenlemesine olanak sağlar. Guvenlik riski oluşturduğu icin devre dışı bırakın zaten.

Windows Biyometrik Hizmeti: Parmak izi veya windows hello kullanmıyorsan kapat.

Windows Hata Raporlama: Windowsa hata raporları gonderir. Duşunmeden devre dışı bırakın.

Windows İnsider: Windows insider kullanıcısı değilsenız devre dışı bırakın

Windows yedekleme: Sistem geri yukleme hizmetini kapatır.

Xbox live Oyun Kaydetme: Eğer xbox live ekran kaydı alma uygulamasını kullanmıyorsanız bunu kapatabilirsiniz. Eğer xbox kullanmıyorsanız butun xbox ayarlarını kapatabilirsiniz.

Yazdırma Biriktiricisi: Eğer bilgisayarınıza bir yazıcı bağlamayacaksanız bu hizmeti devre dışı bırakın.

12- İşlemciden maksimum performans ve minumum gecikme alma: İnterrupt Affinity Policy Tool

Evet arkadaşlar bu yapacağımız işlem bilgisayarınızın işlemci cekirdeklerini tam verimle kullanmanızı ve işlemci kaynaklı kasma ve donmalara kesin cozumdur benim gozumde. Ne yapacağız biz diye soracak olursanız şu şekilde aslında, bilgisayarınızda kac cekirdek varsa (bende 4 normal 4 tane de sanal cekirdek var mesela) bu cekirdekler bilgisayara gelen komutları aralarında ne kadar cok dağıtabilirse o kadar rahat calışırlar. Bunu 4 şeritli bir otobanda 100 tane araba olduğunu (arabaları bilgisayara gelen işlemler gibi duşunun.) ve bu arabaları 1. şeride 50, 2. şeride 30, 3. şeride 10 ve 4. şeride 10 tane araba verdiğimizi duşunun. Bir de butun yollara 25'er araba dağıttığımızı duşunun. 2. secenekteki arabalar daha rahat ilerleyecektir. Biz de aynı şeyi yapacağız. İşlemcileri gelen butun gorevleri eşit olarak dağıtacağız ki rahat rahat yapsın gelen işlemleri. Hemen başlayalım. IAP Tool ve Latencymon'u indirin. Latencymon bize işlemcinin ne kadar yukte calıştığını ve IAP Tool ise cekirdeklere aygıt yani ekran kartı, wifi kartı, fareniz gibi donanımlara hangi cekirdekte calışmaları gerektiğini belirlememizi sağlar. Oncelikle işlemcinize İntel ise Hyper Threading veya AMD icin SMT var mı diye bakmanız gerekicek. İnternetten bakabilirsiniz. Hemen 2 dk işaretliyim olsun denilen birşey değildir ama cok detaylı birşey yapmayacaksanız 30 40 dakikanızı alır halledersiniz. Oncelikle Latencymon'u actığımızda basit bir arayuz gelicek karşımıza.

başlatma ve durdurmayı kullanacağız zaten. Bu iş biraz sabır gerektirir ama katkısı da bi o kadar fazladır. Latencymona girdikten sonra sol ust taraftaki yeşil başlatma tuşundan taramayı başlatın. Ekrana yazılar gelmeye başlayacak. Bunlar bilgisayarınızın gecikmesi ile ilgili bilgilerdir. Bizim icin onemli olan ustten sağdaki CPU kısmı. Oraya giriyoruz sonra burada tek tek işlemcilerin yuklerini gosteren bir yer gelicek.

Buradan bizim icin onemli olan DPC count ve Highest Execution Time. Aşağıda bunları nasıl kullanıcağınızı anlattım zaten. Interrupt Affinity Policy Tool'u yonetici olarak calıştırın. Onunuze bilgisayarınızdaki donanımların hepsi gelecek. Tıpkı aygıt yoneticisindeki gibi. Şimdi aşağıda neye gore sececeğinizi yine anlattım zaten once nasıl sececeğinizi anlatayım. Hangi aygıtın cekirdeklerini belirliyeceksek ona tıklıyoruz. Hata yazısı gibi uyarılar gelebilir onlar hata değildir uyarı mesajlarıdır tamam diyip gecin. Set mask diyip hangi cekirdeğe veya cekirdek ikilisine atayacaksak o cekirdeklerin sağındaki kutucuğum tikini acıyoruz.

DİKKAT!! Her bir aygıta işlemci atadığınızda eğer bu aygıt yeniden başlatılsın mı diye soruyorsa evet diyin, latencymon'u durdurun ve yeniden başlatın aksi taktirde yanlış sonuclar alırsınız. Eğer yanlış bir atama yaparsanız alttaki delete maska basarak secili aygıttaki ayarlarınızı sıfırlayabilirsiniz (bilgisayarı da yeniden başlatmanız gerekicek.). Şimdi neye gore yapacağımıza gecelim. Bizim buradaki amacımız sistem gecikmesine en cok duyarlı aygıtları (mesela ekran kartı, mouse, wifi kartı veya depolama biriminiz.) en az yoğun olan CPU'ya koymak.

Arka plandaki uygulamalarınızı kapatıp 30-40 saniye calıştırıp sonra buradaki sonuca gore en az yukte olan cekirdek veya cekirdek ikilisi daha az yoğunsa ona gore IAP Tool'dan aygıtlardan birisini mesela farenizi az yoğunlukta olan bir CPU'ya ekleyin. Yalnız ekran kartı, SSD ya da HDD'niz (disk surucusu diye gecer) ve wifi kartı aygıtlarına iki tane CPU secin onlar ağır yuk istiyorlar cunku. Hatta bence sadece wifi kartına ozel bir CPU ikilisi secin cunku kendi başına işlemciyi dolduruyor zaten. Bu sadece wifi kartı icin gecerli ekran kartı gibi diğer aygıtları aynı cekirdeklere koyabilirsiniz gerekirse.

İki tane CPU secerkende burdaki gosterimde sanal ile normal işlemciler art arda olduğundan yani mesela 4 cekirdeğiniz varsa 8 CPU gozukur. (yani CPU 0-1, 2-3, 4-5, 6-7 olanlar aynı cekirdek belleğini kullandıklarından) 0-1, 2-3, 4-5, 6-7 ikililerinden birini secmeniz daha performanslı olacaktır. Bir de gorev yoneticisinden CPU kısmına gelip sağ tarafa sağ tıklayıp "grafiği şuna değiştir" sonra "mantıksal işlemciler" secerseniz size hangi cekirdeğin ne kadar yukte olduğunu gosterecek.

İkisini birden kullanmanız sizin icin en iyisi olacaktır. Yukarıda belirttiğim 3 aygıt dışındaki aygıtlar icin sadece 1 CPU secileceğinden hangisi uygunsa onu secin. Tek tek butun aygıtları yapmanıza gerek yok bildiğiniz aygıtları aygıt yoneticisinden bakarak mesela ses aygıtları, ekran aygıtları, wifi aygıtları, klavye ve mouse aygıtları gibi yani o dediğim dengeyi sağlayacak kadar bildiğiniz butun aygıtları yapmaya calışın. Yapacağınız aygıtların sayısı 5 - 15 arasında olsa yeterlidir. Bizim bunları CPU'lara dağıtmamız da o cekirdeğin ilk once bizim sectiğimiz aygıtlara odaklanması ve boylece biz zaten yuku az olan cekirdeği sececeğimiz icin o aygıtın minumum gecikmede calıştırılmasını sağlıyor. Tamamen kusursuz dağıtmanız tabii ki de imkansıza yakın fakat amacımız olabildiğince fazla dağıtmak. . Sizin yapacağınız sistem aygıtlarının icindeki bildiğiniz aygıtları tek tek dağıtmak olucak. Eğer latencymondan main kısmına girdiğinizde orada

fotoğraftaki gibi kırmızı oluyorsa bir sorun var demektir. Bu durumda tekrardan aygıt dağıtımını duzenlemeniz gerekecek. Ancak ilk 20 saniye boyunca bir sorun yoksa ve sonra kırmızı oluyorsa bir sıkıntı yoktur. Gozunuz korkmasın sakın o kadar da zor birşey değildir. Yine yardıma ihtiyacınız olursa aşağıdan sorun yardım ederim.

13- 0 risk ile overclock yapma rehberi: MSİ Afterburner/Kombustor
Evet overclock'un ne işe yaradığını bilmeyen yoktur ama ben yine de soyliyeyim. Ekran kartlarını, RAM'leri veya işlemcileri normal saat frekansının daha ustunde bir değerde calışmaya zorlayarak cok daha performanslı calışmasını sağlar. Biz de iclerinde en kolayı olan ekran kartı icin overclock yapacağız. İlk once MSİ Afterburner ve MSİ Kombustor'u indiriyoruz ve acıyoruz.

Bu ikisi gelecek onunuze. Buradan sol tarafta core clock ve memory clock var. Bunlar bizim ekran kartımızın cekirdek ve bellek frekansları. Bizim amacımız bunların değerlerini arttırıp performansımızı arttırmak. Ama biz bunları arttırdığımız zaman mantıken sıcaklıklar da artıcak. Buradan bilgisayarınıza zarar gelme olasılığı cok duşuk fakat biz yine de bunu minimize etmek icin Kombustor'ı kullanacağız. Şimdi ilk once core clock'unuza mesela +100 MHz arttırın ve altındaki memory clock kısmını da +300 MHz arttırın. Sonra Kombustordan stress test kısmından FurMark MSI'ı secin. Sağ taraftan RUN stress teste bakarak testi başlatın.

Boyle bir yer acılacak. Burası sizin ekran kartınızı tam yukte calıştıracak ve sıcaklığını arttıracaktır. Bunu 5dk acık bırakın ve en son sıcaklık değerleri cok değilse (85-86 dereceyi gecmiyorsa) daha da Mhz değerlerini arttırabiliriz demektir. Afterburnere gidin ve ikisini de arttırın. Eğer siyah ekran, Mavi ekran veya bilgisayarın kapanması gibi sorunlar yaşarsanız bunlar gayet normal şeylerdir korkulacak birşey yoktur. Hangisinden kaynaklıysa onu birazcık duşurun ve diğerini de hata verene veya sıcaklık değerlerini aşana kadar arttırmaya devam edin. Yani kısacası arttırabildiğiniz kadar arttırın. Bu FPS'inizi %5 ila %10 arasında arttıracaktır.

14- Ekran kartından maksimum performans almak isteyenlere: MSİ Mode Utility
Bu işlem cok basit fakat cok etkilidir. Ekran kartınızı daha verimli ve daha performansı calışmasını sağlar. Hic korkmayın zararlı değil aksine faydalıdır. MSİ Mode Utility indirin ve yonetici olarak başlatın.

Buradan ekran kartınızı ve wifi adaptorunuzun yanındaki msi tikini acıp interrupt priority kısmından onceliklerini high yapın. Sağ ustten apply demeyi unutmayın sakın. Başka birşeyi ellemeden cıkın.

15- Ucretsiz en iyi virus tarama uygulamalarından: Malwarebytes

Evet Defender'i kapattık fakat bizi koruyacak birine ihtiyacımız var. Cunku virusler (ozellikle trojanler) bilgisayarları arkadan arkadan somururler. Kendisi ucretsizdir ve coğu ucretli virus programına taş cıkartır. buradan indirip kurabilirsiniz.

Scanner'a tıklayıp sırasıyla Advanced scanners, Custom scan ve configure scan deyip butun depolamayı seciniz. Değişkenlik gostermekle birlikte taraması bayağı bir uzun suruyor bir cay kahve alıp dizi izleyebilirsiniz. Ama gercekten neredeyse tum virusleri bulur. Yalnız coğu virus programında olduğu gibi korsan oyun veya program kullanıyorsanız bunları virus olarak gorurler. Yani direk butun virus dediği şeyleri kaldırmayın. Sonra niye benim pes niye acılmıyor dersiniz. )

16- Detaylı temizlik yapmak isteyenlere: Wiztree

Son olarak eğer bilgisayarınızda bakıpta ya benim bilgisayarımda bu kadar program yok ki neden bu kadar az boş alanım var benim diyorsanız bu program tam size gore. buradan indirip kurabilirsiniz. Sol ust taraftan diski secip scan deyin size butun dosyalarınızı ağac şeklinde gosterecektir.

17- Silinmeyen windows uygulamalarını kaldırma ve kalıntı bırakmadan program kaldırma: BCUninstaller
Evet coğu kişi gibi siz de denetim masasındaki kaldırma aracını kullanıyorsunuz buyuk ihtimal. Fakat bu maalesef yanlış cunku o kaldırma aracı bazen artık dosyalar bırakabiliyor. Ayrıca oradan Cortana, Edge veya Microsoft Store gibi programları kaldıramıyorsunuz. Bunun icin ilac gibi bir program onereceğim size. BCUninstaller'i indirin ve uğraştıran bir kurulumun ardından calıştırın. Kuramazsanız yardımcı olurum her zaman.

Buradan istediğiniz uygulamayı bazı sistem uygulamaları bile dahil olmak uzere (mesela edge, cortana, microsoft store) kalıntı bırakmadan kaldırabilirsiniz. Sağ tıklayın ve kaldır diyin. İsterseniz ayarlar+kaldırma ayarları'ndan yer kaplamaması icin sistem geri yukleme oluşturmasını kapatın bence.

18- Oncesi ve Sonrası Benchmarklar
İşlemci Oncesi

İşlemci Sonrası

FPS farkını doğru anlayabilmeniz adına fps sabit olan bir atolye haritasından aldım.
ONCESİ

SONRASI

RDR2'de turkce yama kullandığımdan bir turlu benchmark yapamadım fakat ikisinde de aynı catışma ortamını yaratmaya calıştım.
ONCESİ

SONRASI

Evet gorduğunuz gibi %20 ila %30 arasında bir FPS artışı yaşadım ben goreceğiniz uzere. Rehber sonra erdi. yazarken cok zevk aldım umarım işinize de yarar, eğer yararsa veya yaramazsa aşağıda belirtirseniz cok mutlu olurum. Şimdiden teşekkurler.

Dosya Ekleri Ayarlar 4.png 27,7 KB · Goruntuleme: 138

Ayarlar 5.jpeg 48,8 KB · Goruntuleme: 66

Denetim masası 1.png 160,3 KB · Goruntuleme: 65

Denetim masası 2.png 32,5 KB · Goruntuleme: 56

Denetim masası 3.png 34,6 KB · Goruntuleme: 57

Denetim masası 4.png 34,4 KB · Goruntuleme: 73

CS ONCESİ.png 1,3 MB · Goruntuleme: 74