Windows 7 ve oncesi: Normal desteği Windows 10 cıkışında bitti, genişletilmiş desteği dahi bitti. Sadece guvenlik icin son guncellemesini aldı 2022 Ocakta onunda desteği 2023 Ocakta bitti. Bir daha guvenlik guncellemeside almaz sanıyorum ki. Eski sistemlere dahil kurulması sacma olur. DirectX 12 desteği yok. Driver sorunu 8.1 kısmında yazdığım şeylerle tamamen aynı ağ sorunu yaşayabilirsiniz ve cok eski suruculer kurmak zorunda kalacaksınız. Performans acısından artış alacağınızı sanmıyorum cok eski sistemler dışında. (goruntu acısından 8.1'den daha iyi olduğunu duşunuyorum modern değil ama o kadar da uzmez.)
Windows 8.1: Guncel sistemlerde ağ surucusu ile gelmiyor coğu zaman, Ethernet bağlantısı yapılabilir fakat 11. nesil ve ustunde Wi-Fi bağlantısı cok sıkıntı yapar. DirectX 12 desteği yok guncel surucu desteği yoktur genelde 2 yıl onceki suruculeri yuklersin ve Windows 10 suruculeri ile uyumlu olmaz. Ayrıca Windows 10 OEM keye sahipseniz sizden yine ekstra key ister. Genelde performans artışı yerine duşuşu olur cok eski sistemler dışında. Ayrıca desteği sona ermiştir, sıkıntı yaşayabilirsiniz. (acıkca goruntu acısındanda 10 ve 11 le kıyaslanamayacak kadar "kişisel olarak" berbat. Başlat menusu yok. Koyu mod yok. Tabii tema kurabiliyorsunuz.)
Windows 10: En stabil Windows surumu, hızlı ve sade hoş gorunume sahip. Guncel bir işletim sistemi Update alıyor guncel driverlar bu surume gore cıkıyor her Windows programı calışır ve DirectX 12 destekli. Coğu sistemin kurması gereken işletim sistemi. Hard diskiniz olsa bile bu işletim sistemini kurmanızı oneririm RAM gereksinimi 2 GB 64 Bit icin fakat 4 GB RAM'iniz varsa bu işletim sistemini kurmanızı oneririm. 3. nesil sistemlerde bile mukemmel calışıyor.
Windows 11: Windows 10 tabanlı dediklerim driver ve program olayı Windows 10 icin dediklerimle aynı. Windows 10 keyiniz bu işletim sistemindede gecerli. Daha cok goruntu isteyenler icin menuler, ayarlar, başlat, sağ tık menuleri Windows 10'a gore cok hantal ve yavaş. Dosya Gezgini icinde aynı. 10 ve 11'i 22H2 olarak cok uzun sure kullandım fikrim kesin, kendinizde deneyebilirsiniz. Fakat Windows 10'a gore daha hızlı guncelleme alıyor ve desteği daha uzun. Windows 10'un normal desteği 2025 de bitecek. Geliştirilmeyecek. Ama guvenlik desteği devam edecek. Yenilikleri ne derseniz 11-13. nesil sistemlerde oyun kısmında yenilikler sağladığı soyleniyor, fakat FPS farkı goremedim. Eski sistemler icin değil TPM 2.0 da gerektiriyor. 10. nesil altına kurulmamalı. Daha detaylı araştırma konu yapmanızı oneririm bu konuda.
Genel sistemler icin onerim: Windows 10, stabil hızlı ve uzun suredir kulllanılıyor ayrıca guncelleniyor son kullanıcı dostu.