Bu hafta kuresel internet altyapısı buyuk oranda Microsoft'a hizmet veriyor. Windows 10 işletim sisteminin resmi olarak kullanıma sunulması ve dunya genelinde milyonlarca kişinin ~ 3 Gigabyte'lık dosya buyukluğunu indiriyor olması muthiş bir trafiğe sebep oluyor.
Microsoft, Windows 10 işletim sisteminin guncellemeyi otomatik yapmak isteyenler icin rezervasyon usuluyle kademeli olarak dağıtsa da aynı zamanda 10240 kodlu RTM versiyonu icin ISO erişimi sunması da trafiği arttıran bir başka unsur.
Ceşitli kaynaklardan gelen bilgilere gore Microsoft, dun itibariyle yani 28 Temmuz'da 10 terabit/saniyelik trafik kullanımına erişmiş durumda. Windows 10'a geciş surecini sorunsuz tamamlamak isteyen şirket, farklı CDN yani İcerik Dağıtım Ağı (Akamai gibi) anlaşarak 40 Terabit/saniyelik bantgenişliğini de potansiyel kullanım icin rezerve ettirmiş.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, merakla beklenen iPhone modelleri icin Apple'ın internet uzerinden yaptığı yayınlarda eriştiği en yuksek trafik 8 terabit/saniye olmuştu. Yani Microsoft, Apple'ın tam 5 katı daha fazla trafik yaratmış olacak ki bu değer internet tarihinin en buyuk gun / haftalık trafik değeri olarak kayıtlara gececek muhtemelen.
Boylesi bir trafik ister istemez QoS yani internet servislerinde kalite problemlerinin yaşanmasına da neden olabilir. Hatta pek cok internet servis sağlayıcısının ceşitli şehir ve bolgelerde en yuksek arabağlantı kapasitesine ulaştığı soyleniyor.
Microsoft'un kendi sahibi olduğu CDN altyapısı Windows 10 icin oluşan download talebinin bir kısmını ustlenecek ancak riske girmek istemeyen şirket diğer CDN şirketlerinden Akamai, Limelight, Level 3, EdgeCast ve daha kucuk bazı diğer şirketler ile de işbirliği yapıyor.

Alıntı.