RAM G.Skill Trident Z5 RGB 64 GB – 2X32 SSD veya HDD modeli Samsung 980 PRO 1TB 7000/5000 2X1TB Ekran kartı Msı Geforce Rtx 3070 256 Bit 8 GB Anakart ASUS PRIME Z690-A DDR5 6000Mhz (OC) İşlemci Intel Core i9 12900K Soket 1700 12. Nesil
Merhaba,
Bir tane Regedit dosyasıyla "yuksek oncelik" ekliyorum ve sağ tıklayıp "yuksek oncelikle ac" dediğimde cok seri şekilde acılıyor.
İstiyorum ki "işlemcim" BIOS'tan ya da Aura Crate ile surekli "yuksek" frekansta calışmasın ben kucuk bir yazılımla "yuksek" hızda calışmasını istediğim yazılımları kendi oncelik ayarıma gore calıştırayım. Boştayken bile Full frekans ayarında calışmasını ve gereksiz enerji harcamasını, gereksi elektrik harcamasını istemiyorum. Sadece bunu bazı buyuk yazılımları hızlıca başlatsın ve işlemciyi ona gore kullansın diye yapmak istiyorum.
Sanırım "Process Lasso" diye bir yazılım vardı onunla yapılabiliyordu ama bilmediğimden karıştırmak istemedim, bir sure once kullanmıştım denemek icin...
Ozelliklerim oldukca yuksek performansa sahip, ozellikle video duzenleme ve yazılımları kullanırken yuksek performans gerektiren işlemler icin tasarlanmış.
Bir de "Paylaşılan bellek" oranını da "desteklediği" bazda yukseltmek de istiyorum.
Dilerseniz "BIOS" ayarlarımın da resmini cekip atabilirim. Yanlış bir şey yapmak istemem.
Ekran kartımın 8 GB VRAM'e sahip olması, grafik yoğunluğu yuksek uygulamalar ve oyunlar icin iyi bir secimdir. "ancak, paylaşılan bellek miktarı, işlemci (i9-12900K) ve RAM (64 GB) gibi diğer ozelliklerinizin yuksek performansına gore ayarlanmalıdır" diye bir şeyler okudum.
Bu nedenle, paylaşılan bellek miktarını artırmak icin oncelikle anakartımın desteklediği maksimum bellek miktarını kontrol etmem gerekebilir.
Ardından, işletim sistemi ve grafik kartı suruculerimin guncel olduğunu da belirteyim. Bazı ekran kartları, suruculerin guncellenmesiyle birlikte paylaşılan bellek miktarını artırabilirler. Benimkinin ise BIOS'tan arttırılabileceğini okudum az once.
Ancak, anlamak istediğim bir şey daha var; "paylaşılan bellek miktarını artırmak, her zaman daha iyi performans sağlamaz. Optimum performans icin, paylaşılan bellek miktarını belirlemek icin işletim sistemi ve uygulamalarınızın ihtiyaclarını dikkate almanız gerekir.
Ayrıca, bilgisayarınızın soğutma sistemi de performansınızı etkileyebilir, bu nedenle iyi bir soğutma cozumune sahip olmak da onemlidir" diyenler var, neleri dikkate alayım ve optimizasyon yapayım?
Ekran kartım 8 GB belleğe sahip, bu bellek VRAM olarak kullanılır ve paylaşılan bellekle bir ilgisi yoktur.
Orneğin, bilgisayarım 32 GB RAM'e sahip olduğunu varsayarsak, grafik işlemcisi icin ayrılan bellek miktarı 32 GB'ın bir kısmı olabilir, bu da paylaşılan belleğin 32 GB'a kadar cıkmasına neden olabilir? Bu mantıkla hareket edildiğinde,
Paylaşılan bellek, bilgisayarımda "DxDiag" ile baktığımda 32638 MB (yaklaşık 32 GB) olarak belirtilmiş.
Bu bellek, grafik işlemcisinin yuksek cozunurluklu goruntuler, videolar veya oyunlar gibi grafik yoğun uygulamaları hızlı bir şekilde işlemesi icin gereklidir dediler.
Bu kadar yuksek paylaşılan bellek miktarı, bilgisayarımın yuksek performanslı grafikleri işlemek icin tasarlanmış bir model olduğunu gosteriyor.
Ozellikle oyunlar gibi grafik yoğun uygulamaları calıştırmak isteyen kullanıcılar icin, yuksek bellek miktarlarına sahip bir grafik kartı onemlidir.
Gel gelelim, oyunlar icin onemli gormuyorum da video Duzenleme ve İşlemciyi iyi kullanmakla ilgileniyorum. RAM de ne kadar yuksek olursa olsun coğu kullanılmıyor bile, ne yaparsam yapayım, ne kadar zorlarsam zorlayayım, bu durumda RAM'i de kullanmış da olmak isterim.
Dediğim gibi, amac "sadece" istediğim surecte ya da programı calıştırdığımda ( ozel olarak ayarladığım, oncelik verdiğim ) işlemciye verdiğimiz komutla "yuksek oncelikle" sectiğim yazılımları kullanmasını istiyorum.
"Ancak, paylaşılan bellek miktarının yuksek olması, bilgisayarın genel performansını da etkileyebilir ve bu nedenle işlemcinin ve diğer sistem bileşenlerinin de yeterince guclu olması onemlidir" de deniyor onerileriniz neler olur? O kadar toplamış olduk diyorum ki bari her şeyinden "boştayken" olmamak şartıyla yararlanayım.
YouTube'dan bu konuyla ilgili onerdiğiniz bir kaynak varsa onu da izleyebilirim, "İngilizce-Turkce" fark etmez.
Onun haricinde ben de bu şekilde yapıyorum diyen ya da bu konu gibi bir ayarı tercih edenler varsa yardımcı olursa sevinirim.
Dosya Ekleri dxdiag.png 20,2 KB · Goruntuleme: 9
sistem bilgisi.png 13 KB · Goruntuleme: 9