Sosyal ağlar, ozellikle de TikTok'un elde ettiği başarı nedeniyle kısa video formatlarına buyuk onem vermeye başladılar. Bunun en net gostergesi; TikTok'un en buyuk rakiplerinden Instagram Reels. Ayrıca; dunyanın en populer cevrimici video platformu YouTube da bir sure once "Shorts" ozelliğini hayata gecirdi. Kullanıcılar, YouTube Shorts ile kısa videolara ulaşma imkanı yakalamış durumdalar.
YouTube Shorts ile ilgili en cok merak edilen hususlardan bir tanesi, tahmin edilebileceği uzere algoritma. Hem icerik ureticiler hem de kullanıcılar, Shorts videoların neye gore gosterildiğini tam olarak bilmiyorlardı. Ancak an itibarıyla bu durum değişti. YouTube ekibi tarafından paylaşılan bir video, Shorts algoritmasının nasıl calıştığını genel anlamda anlamamızı sağladı. Gelin hep birlikte YouTube Shorts algoritmasının nasıl calıştığına yakından bakalım.
YouTube Shorts algoritması nasıl calışıyor?
YouTube Shorts projesinden sorumlu olan bir numaralı isim Todd Sherman tarafından yapılan acıklamaya gore YouTube'un klasik algoritması ile Shorts'un algoritması farklı. Evet, her iki video turunde de kullanıcıların ilgi alanları onemli ancak iş Shorts olduğu zaman gosterim algoritması değişiyor. Eğer bir icerik ureticiyseniz ve YouTube'un klasik algoritmasında one cıkmak icin uyguladığınız yontemleri Shorts icin uygularsanız, Shorts videolarınız istediğiniz kadar başarılı olmayabilir.
Sherman tarafından yapılan acıklamaya gore YouTube Shorts'taki her kaydırma, gosterilen videoyu izlenmiş olarak kabul etmiyor. Videonun izlenmiş kabul edilmesi icin belirli bir sure videoda kalınması gerektiğini soyleyen Sherman, tahmin edebileceğiniz uzere bu sureyi acıklamadı. Acıklamama nedenlerinden bir tanesi, icerik ureticilerin Shorts'ları belli bir sure izletmek icin stratejiler geliştirmesini engellemek. İkinci nedense algoritmanın bu sureyi bazı değişkenlere gore yeniden ayarlıyor olması.

Todd Sherman'ın acıklamasına gore icerik ureticiler, daha fazla goruntuleme icin etiketleri mutlaka kullanmalılar. Ayrıca Shorts'a yuklenen bir videonun yuklenme saatinin de hicbir onemi yok. Ekip, yuklenen Shorts sayısının da algoritma icin onemli olmadığını ozellikle belirtiyor. YouTube'a gore Shorts'ta on plana cıkmak isteyen icerik ureticinin nicelikten ziyade niteliğe odaklanması gerekiyor. Ote yandan; bir Shorts'u daha fazla ilgi gorsun diye silip silip yeniden yuklemek, icerik ureticinin spam'e duşme olasılığını artırıyor.
YouTube yoneticisine gore Shorts icerikler ureten kullanıcıları en cok rahatsız eden hususlardan bir tanesi, izlenme sayılarındaki dalgalanma. Sherman'a gore algoritma, kısa videoyu sevecek kullanıcılar bulmak icin bazı değişkenler kullanıyor. İşte bu değişkenler, izlenme sayılarında dalgalanmalara yol acabiliyor. YouTube yoneticisine gore bu normal bir durum ve icerik ureticilerin sayılara bakarak umutsuzluğa duşmemeleri gerekiyor.
YouTube Shorts algoritmasının nasıl calıştığının anlatıldığı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma