Merhaba arkadaşlar. Forumda bircok kişinin Windows 11-i kendi laptopuna kurmak istediğini, ama olası sorunlar ve stabilite yuzunden kararsız kaldığı gordum. Ben kendim kurdum, denedim ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Dikkatlice okuyun, karar verin sonra kurun.

Kurduğum laptopun ozellikleri:
CPU:
AMD Ryzen 7 4800H
GPU: RTX 2060 ve dahili Vega ekran kartı.
RAM: 16 GB 2x8 GB
SSD:
1 TB M.2 SSD

Windows 11 ne kadar iyi? Stabilitesi nasıl?
Sistem stabil denile bilecek durumda.​
Windows 10'a nazaran daha yumuşak animasyonlar var.​
Android uygulamaların bazıları calışıyor.​
surucu hatası, kurulum hatası, uygulama kurulum hatası cıkmadı.​
Ses surucu sorunu yok.​
Sistem yeteri kadar hızlı. Bazı durumlar istisna. Onları da yazacağım.​
Windows 10'a nazaran daha hızlı kuruluyor.​
Insider surumde TPM 2.0 gerekmiyor. Secure Boot acık olmak durumda.​
Aktivasyon sorunu yok. ​
Microsoft sunumundakı bircok ozellik bu surumde var.​
Windows Terminal kurulu olarak geliyor.​
Bir cok onyuklu gelen uygulamayı silmek oluyor. Windows 10'a nazaran daha az uygulama onyuklu geliyor sanki.​
Tema desteği ve renklendirme Windows 10'a nazaran daha iyi.​
Auto HDR calışıyor.​
File Explorer cok iyi olmuş. Masaustu sağ tık hem iyi, hem kotu olmuş. Refresh komutu icin masaustu sağ tık kısayolunda 2 adım gecmek gerekiyor. Bu bayağı zahmetli olmuş.​
Bildirim paneli Windows 10'da olana nazaran daha hızlı. ​
Widgetsler meraklısı icin iyi olmuş. ​
Arama daha kapsamlı olmuş.​
Yeni ikonlar cok hoş.​
Gunluk kullanım icin neredeyse uygun denilebilir.​
Kenar yuvarlak hatlar cok hoş durmuş.​
Bazı oyunlarda daha iyi performans verirken, bazı oyunlarda Windows 10-a nazaran daha zayıf performans gostere biliyor.​
Mavi ekran sorunuyla karşılaşmadım.​
Windows 11 hataları neler? Gunluk kullanımı etkileyecek cinsden mi?
Bazı uygulamalar Dark Mode desteği yok. Ornek: Task Manager, Win+R penceresi ve b. Cok fazla değil ama. Insider surumde en cok rastlanan sorun Explorer.exe kapanmasıydı. Bende kurulumdan sonra yalnızca 2 kez oldu. Ekran surucusunu kurduktan sonra bir daha olmadı. Ayarlar bayağı hantal calışıyor. Ayrıca Ağac sistemine gecilmiş. Bir Ayar icinde cok fazla ayar, cok fazla pencere acılıyor. Onceki pencerelere geri donmek bıktırıyor. Ayrıca yeni ayarlar bayağı zor olmuş. Kompakt olmasına rağmen coğu kullanıcı icin zor olacaktır neyin nerede olduğunu oğrenmek. Dark Mode ve Light Mode arası geciş bayağı sorunlu. Dark Mode'a gectikten sonra 20 saniye kadar beklemek gerekiyor. Bazı Ayarlara girmek icin birkac kere tıklamak gerekiyor. Bazıları gec acılıyor. Control Paneldeki bircok ozellik Ayarlara taşınmış. Ekranı scale yapmama rağmen Facebook gibi sitelerde bazı yazılar blurlu gorunuyor. Bu sorunu cozemedim. Bilen birisi olursa konuya yazarsa memnun olurum. Donanım Hızlandırma (HAGS) ayarı bazı kartlarda calışıyor, bazılarında calışmıyor. AMD ekran kartı kullananlar burayı dikkatlı okusun. Eğer resmi siteden indirirseniz Windows Update başka bir surucuyu yukluyor. Bu yuzden Radeon uygulaması calışmıyor. Bu yuzden ekran surucusu ilk once Windows Update uzerinden kurun. İlk numarası 21 olan bir surucu kuracak. Eğer sistemi kurduktan sonra Insider Programına katılırsanız Windows Update surum numarası 30 olan AMD surucusu kuracak. Ardından Microsoft Store uzerinden bu surume uygun olan Radeon uygulaması kurulacak. Şu an bunlar hicbir sitede yok. Sanırım Microsoft'a ozel. Radeon uygulaması AMD sitesinden indirdiğiniz Radeon uygulaması kadar işlevsel değil. Update ozelliği yok ve bazı ayarlar da yok sanırım (Lite surum değil, yanlış anlaşılma olmasın). Kurulumu interneti kapatarak yapın. Yoksa Microsoft Hesabıyla giriş yapacaksanız. Bu yuzden User klasorunun adını değiştirseniz de değişmeyecektir. Ornek: Sistem benim Microsoft kullanıcı adımı yarım olarak alğıladı, User klasorunun ismini oyle koydu. Değiştirsem de değişmedi. Sistemde RAM, CPU kullanım sorunu yok, ama Windows Security (Defender) sorunlu calışıyor. Bu yuzden mutlaka Gpedit.msc uzerinden tum servislerini kapatmanınızı oneririm. Yoksa laptopunuzun fanları normalden daha hızlı calışacaktır. Bazen Wi-Fi, Batarya, Ses olan alan acılmaya biliyor. Oturumu kapat ac yaparsanız duzelir. Cok nadiren oluyor. Microsoft sunumunda bahs edildiği gibi pek fazla saydam değil pencereler. Sanırım sonrakı Insider surumlerinde yapacaklar. Saydam Taskbar icin TaskbarX uygulamasını veya Microsoft Store uzerinden TranslucentBT isimli neredeyse hic kaynak kullanmayan minik uygulamayı kullanabilirsiniz. İlk kurulumda Microsoft Store eski surum geliyor. Yeni surume gecmesi icin biraz beklemeniz gerekiyor. Bende yarımsaat sonra yeni surume gecti. Yeni surum eskisinden daha hızlı, daha iyi olsa da gidecek cok yolu var daha. (Sanırım Insider surumunu kursanız bile eğer Insider Programına uye olmazsanız yeni surum Store gelmiyor).
Nasıl kurdum? Hangi kurulum yontemi onerilir?
İlk once Windows 11 ISO dosyasını indirin. Forumda bircok uye tarafından paylaşıldı. Home surum icin kurulum zamanı internet şart. Pro icin değil. Turkce surum 100% Turkce değil. Cevrilmemiş bazı yerler var. Ben İngilizce oneririm. Temiz kurulum mutlaka şart. Yukseltme yaparsanız cok fazla sorun cıkacaktır. Formattan once kendi makinenizde Insider programına kayıt olun. Dev Channel (geliştirici kanalı) secin. Tabii bunu yapmak icin Microsoft hesabınızın olması gerekli. Kayıt oldukdan sonra işlemimiz bitiyor. Forumdan indirdiğiniz ISO dosyasını sisteme kurun. Sonra Insider ayarlarına gidin. Microsoft hesabınızı yazın. Kurulum bitti. 2.kısımda bahs ettiğim adımı ISO'nu kurdukdan sonra da yapabilirsiniz, amma Insider ayarları bazen sorunlu calışa biliyor. Mesela ben ilk ISO kurulumdan sonra Insider'a kayıt olduğum zaman Ayarlar kapandı 2-3 kere. Ama onceden Insider kayıtlı hesabınız varsa hemen bitiyor işlem. Insider surumunu kursanız da Insider Programına kayıt olmazsanız Microsoft Store'un yeni surumu ve AMD'nin yeni ekran surucusu guncelleme olarak gelmiyor. Insider surum icin ayarlarda Diagnostic Data ayarı acık kalması gerekiyor. Bu ayar sizin yaptıklarınızı, deneyimlerinizi, kısaca ne var ne yoksa hepsini Microsoft sunucularına gonderiyor. Eğer internetiniz zayıfsa bu ayarı kapatın. Yeni Insider surumu cıktığında bu ayarı tekrar acarak yeni surume guncelleyebilirsiniz.
Umarım aklınızdakı soruları gidermişimdir. Başka sorunuz olursa yorumlarda yazarak sorabilirsiniz. Memnuniyetle cevaplarım. Oluşabilecek tum riskler icin şahsım zorunlu değildir. Tum riskler size ait. Lutfen kurmadan once dikkatlice okuyun. Bu geliştirici surum ne de olsa. Bende olmayan sorunlar sizde olabilir, sizde olan sorunlar bende olmayabilir. Onerim Beta Channel'e geldiği zaman kurmanız. Buraya kadar okuduğunuz icin teşekkur ediyorum

Dip Not:
Kurulum sonrasında Windows Guncelleştirmelerini kapatın. Sonrakı Insider surumun bu kadar stabil olacağı belli değil. Sonrakı guncelleme cıktığında kurmadan once Bug List'i okuyarak ona gore kurarsınız. ​

Dosya Ekleri Screenshot 2021-06-30 034351.png 1,6 MB · Goruntuleme: 71

Screenshot 2021-06-30 034413.png 626,3 KB · Goruntuleme: 72

Screenshot 2021-06-30 034423.png 176 KB · Goruntuleme: 74

Screenshot 2021-06-30 034440.png 126,1 KB · Goruntuleme: 60

Screenshot 2021-06-30 034505.png 184,7 KB · Goruntuleme: 73

Screenshot 2021-06-30 034525.png 63,2 KB · Goruntuleme: 61

Screenshot 2021-06-30 034539.png 48,2 KB · Goruntuleme: 68

Screenshot 2021-06-30 034636.png 1,4 MB · Goruntuleme: 59