
İnsan nufusu, hız kesmeden artmaya devam ediyor. Her gun milyonlarca insan doğarken milyonlarcası da oluyor. Hatta daha net bir sayı verecek olursak, 2040-2045 seneleri arasında 141 milyon yeni bebeğin doğacağı tahmin ediliyor. Yılda yaklaşık 57 milyon kişi ise hayatını kaybediyor.
HÂl boyle olunca, oluleri gomebileceğimiz yer sorunu patlak vermeye başlıyor. Hatta bazı ulkeler bu sorunun onune gecmek icin calışmalara başladı bile. Sahiden, cenazeleri defnedebileceğimiz yerimiz kalmazsa ne yaparız?
Tur olarak, oluleri gomen tek canlıyız.
Filler gibi bazı hayvanlar; olulerine ritueller duzenleyebiliyor fakat hicbir canlı, insanlar gibi bir gomme işlemi yapmıyor. Diğer turler ya doğada gubre oluyorlar ya da başka hayvanlara yem...
Biz ise yıllardır, bir tur rituel olan mezara gomme yontemini tercih ediyoruz. Peki bu kadar olum olurken bir gun insanları gomecek yerimiz kalmazsa ne yaparız?
Mezarlıkları ‘geri donuşturmek ’, cozumlerden biri olabilir.
Eğer Dunya ’da mezarlıklar icin yeterli yerimiz kalmazsa hÂlihazırda var olan mezarlıkları geri donuşturebiliriz. Muhtemelen, 150-200 yıl oncesinden kalma bir mezarın pek de ziyaretcisi olmaz.
Bu eski mezarların ustune yeni definler yapılarak yerden tasarruf edebiliriz. Hatta Almanya ’da bu yontem, şu anda kullanılıyor bile!
Aileler, aynı mezara gomulebilir. Aynı aileye mensup kişiler birer birer oldukce daha onceden olmuş aile bireyleriyle aynı yerlere, ust uste defnedilebilir. Hatta bu yontem de Yunanistan ve İspanya gibi yerlerde şu anda kullanılıyor.
Cok katlı mezarların sayısı artırılabilir.
Kudus gibi yerlerde kullanılan katlı mezarlar, yerin 22 kat aşağısına kadar uzanabiliyor. Oluleri, toprağın en derinine gomuyorlar ve boylece ustlerine başka insanlar da defnedilebiliyor.
Eğer bu yontem, birkac ulkeyle sınırlı kalmayıp diğer ulkelerde de yaygınlaşırsa mezarlık yeri sorununun onune gecilebilir.
Oluleri yakmak, en etkili cozum olarak gorunuyor fakat bu uygulama her dine ve geleneğe uygun değil.
Elbette her yıl olen 57 milyon kişinin hepsi gomulmuyor. Bazıları yakılıyor, bazıları mumyalanarak saklanıyor… Yine de 57 milyon gibi ciddi bir sayıyı duşununce gomulenlerin sayısı ve gomulecekleri yer gereksinimi yadsınamaz.
Ozellikle İngiltere ’de kullanılan olu yakma ritueli, olen insanların %78 ’ine uygulanıyor. Yakılan bedenden kalan kuller, vefat etmiş kişinin yakınları tarafından bazen saklanıyor, bazen ise huzurlu olacağını duşundukleri bir yere serpiliyor.
Fakat bu uygulama sırasında cevreye yayılan karbondioksitin Dunya ’ya ciddi zararları oluyor. Yani yer acısından mantıklı olsa da pek de surdurulebilir bir yontem değil.
Kaynaklar: Grunge, Science Focus, CBC Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma