NOT: Bu rehber ThioJoe'nun videosunun rehber hÂlidir. Kendisine bu taktiği unlu ettiği icin teşekkurler.
Kendisinin soylediğine gore bu taktik Windows 10'da da calışabilirmiş.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=mZm6mY3I7J4
Surprizbozan: Bolumler 1. Başlangıc: Windows 11 ve Bloatware'lar
2. Kurulumun Başında 2 Tıkla Bloatware'ları Onlemek
3. OOBE'de Ulke Hatası (OOBEREGION)
4. Microsoft Hesabı İstemiyoruz!
5. Abdestli PC'miz Neredeyse Hazır!
6. Bolgemiz "Dunya" Mıymış?
7. Neden Boyle Oldu?
8. Kapanış: ThioJoe'ya Teşekkurler
Başlangıc: Windows 11 ve Bloatware'lar
Selamlar! Normalde Windows 11 "bloatware" dediğimiz gereksiz uygulamalarla geliyor.
Mesela Netflix, PicsArt, Instagram, Twitter vb. şeyler. Gercekten bunları tarayıcı yerine uygulama olarak kullanan var mı? Mesela Windows 11 kurulduğu zaman başlat menusu boyle sacma sapan uygulamalarla dolu oluyor. Bunlar bloatware'lardır.
Bu tur uygulamaları elle kaldırmak veya başka bir arac bulmak coğu insan icin can sıkıcı olabiliyor.
Fakat size soyleyeceklerime inanır mısınız? Windows 11'in kendi ISO'suyla kurulum yaparken
Windows'un sisteme gereksiz bloatware'lar yuklememesini sağlayabilirsiniz, ustelik bunu yapmak bebek işi!
O zaman hemen başlayalım.
Kurulumun Başında 2 Tıkla Bloatware'ları Onlemek
USB'niz ile Windows 11 kurulumuna boot ettikten sonra sadece şunu yapmanız gerekiyor:
Saat ve para birimi bicimini "İngilizce (Dunya)" yapmak.
Klavyenizi de sectikten sonra Windows kurulumuna başlayın.
Windows'u nasıl kuruyorsanız oyle kurun, kurulum suresince başka bir ayar yapmanıza gerek yok.
OOBE'yi de basit bir şekilde gececeğiz, merak etmeyin. Rehberi okumaya devam edin.
OOBE'de Ulke Hatası (OOBEREGION)
OOBE'ye (yani kurulumdan sonra gelen Windows'u hazırlama ekranına) gectiğinize
"OOBEREGION" hatası cıkacak. Sıkıntı yok hatta istediğimiz buydu, "Atla" diye bir tuş olacak zaten, ona tıklayın.
Bu hatayı neden aldığımızı en sondaki acıklama kısmında anlatacağım.
Microsoft Hesabı İstemiyoruz!
Genellikle hic kimse bir Microsoft hesabı ayarlamak istemez. Sıradan hesap en iyisi.
Her kim e-postasını bunun icin feda etti bilmiyoruz ama ona teşekkurlerinizi sunabilirsiniz.
Microsoft hesabı kısmında e-posta kısmına "[email protected]" yazın.
Sonra size bir parola soracak, istediğinizi girebilirsiniz. Ben Technopat videolarının
ikonik başlangıcını girdim, siz ise tuşlara rastgele basabilirsiniz. Hic fark etmez.
Oturum acmaya calıştığınız zaman hata alacaksınız ve bu hesap zorunluluğunu gecmiş olacaksınız.
Bu taktiğin Windows 10'da da calışacağını duşunuyorum, deneyebilirsiniz.
Yapmamız gereken son bir şey daha var. Rehberin son kısımlarındayız.
Abdestli PC'miz Neredeyse Hazır!
PC'miz sanki gusul abdesti almış gibi tertemiz. Başlat menusunde sadece 4 uygulama var.
Tum uygulamalar sekmesi de temiz. Sadece Microsoft'un kendi uygulamaları var.
Bu uygulamalar da sadece Microsoft'un Windows icin hazırladığı gerekli uygulamalar.
Neredeyse hazır diyorum cunku yapmamız gereken onemli bir ayar daha var.
Bu ayarı yapmazsak coğu uygulama hata verecek ve acılmayacak.
Mesela Microsoft Store şu anda calışmıyor.
Bunu Ayarlar'dan değiştirebilirsiniz. Zaten değiştirmeniz lÂzım. Yoksa uygulamalar
sizin konumunuzu anlayamayacak ve orada kullanılmaz olduğu yazacak. Microsoft Store gibi.
Bolgemiz "Dunya" Mıymış?
Ayarlar > Zaman ve dil > Dil ve bolge kısmına gidip bolgenizi ve bolgesel biciminizi ayarlayın.
Şu anda biz Dunya bolgesindeymişiz. Bolgesel bicimimiz ise "İngilizce (Dunya)"ymış.
Dunya diye bir bolge varmış.
Buradaki her şeyi Turkiye'ye cevirdikten sonra Ayarlar'ı kapatabilirsiniz.
Artık Microsoft Store'unuz ve calışmaya başlayacak ve Windows'unuzu bloatware'siz kullanabileceksiniz.
Neden Boyle Oluyor?
Geldik bunların neden olduğuna. En baştan başlayalım.
Soru 1: Neden Windows kurulumunda Dunya'yı secince bloatware'lar yuklenmiyor?
Cunku Windows'un yuklediği bloatware'lar ulkeden ulkeye değişkenlik gosteriyor.
Windows, Dunya'nın nasıl bir ulke olduğunu anlayamadığı icin hicbir bloatware yuklememeyi tercih ediyor.
Soru 2: Neden Windows, OOBE'ye başlarken OOBEREGION hatası verdi?
Cunku Windows bizim nasıl bir yerde olduğumuzu anlayamadı. Bir ulkede değiliz, direkt Dunya'dayız.
Anlayamaz tabii. Anlayamadığı icin bize ulke secme yerini getiremedi ve OOBEREGION hatasını verdi.
Soru 3: Neden Windows'a "[email protected]" adresini yazınca ve şifre girince hata verdi?
Cunku hesabın sahibi veya başka birisi bir şekilde bu hesabı tonlarca yanlış parola girerek kilitlemeyi başarmış.
Bu yuzden bu hesaba hangi şifreyi yazarsanız yazın, Microsoft bu hesaba girişinize izin vermeyecek.
Kapanış: ThioJoe'ya Teşekkurler
Bu acığı bularak bizi bloatware'lardan kurtaran bu taktiği unlu eden ThioJoe'ya teşekkurlerimi sunarım.
Ustte videosunu verdim, İngilizceniz varsa izleyebilirsiniz. Aslında kendisi keşfetmemiş, 1 yıl onceki bir makaleden bulmuş
fakat bunu unlu eden kendisi. Microsoft'un kendi uygulamaları kalıyor fakat isterseniz siz onları kaldırabilirsiniz, cok onemli değiller.
ThioJoe bazen izlediğim guzel bir kanal. Eğer Windows hakkında yeni şeyler oğrenmek istiyorsanız iyi bir kanaldır kendisi.
BIOS guncellemesinin tam olarak ne olduğu gibi şeyleri kendisinden oğrendim, o yuzden ona teşekkur ederim.
Eğer goz atmak isterseniz kanalı burada: https://www.youtube.com/@ThioJoe
YouTube'a genellikle Carşamba ve Cumartesi gunlerinde video yukluyor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Size elimden geldiğince iyi anlatmaya calıştım.
Umarım rehberimi beğenmişsinizdir. Hepinize iyi sosyaller dilerim!