Arkadaşlar, bu sorunun tam cozumunun zaten Intel'in sitesinde yazdığını fakat pek yaygınlaşmadığını gordum. Format atarken, şu videoda olduğu gibi format flash'ında VMD surucusunu kurup, disklerin gorunurluğunu sağlıyoruz ve format atıyoruz tamam fakat bu işin bir de devamı varmış. Hatta bu işlem değişmiş. Intel'in sitesi'ne gittiğinizde bu işlemin değiştiğini goreceksiniz. Intel, sitesinde şoyle diyor;
Adım 1: Yukleme suruculerini edinin
İndirme Merkezi'nden uygun Intel® RST surucusunu ( SetupRST.exe dosyası) indirin. İndirilecek doğru surucu, yonetilen aygıta bağlıdır. Platformda hangi aygıtın olduğu net değilse satıcının sistem ozelliklerini kontrol edin. 1. Secenek: RAID'i etkinleştiriyorsanız veya bir Intel® Optane™ Bellek H Serisi aygıtı yonetiyorsanız, Intel® Optane™ Bellekli (11. ila 13. Nesil Platformlar) Intel® Rapid Storage Teknolojisi Surucu Kurulum Yazılımından en son Intel RST surucusunu indirin. Secenek 2: Bir Intel® Optane™ Bellek M Serisi cihazı yonetiyorsanız, Intel® Optane™ Bellekli (10. ve 11. Nesil Platformlar) Intel® Rapid Storage Teknolojisi Surucu Kurulum Yazılımından Intel RST surucusu 18.X'i indirin.
Not12. Nesil platformlar, Intel® Optane™ Bellek M Serisini desteklemez. 12./13. Nesil Intel® İşlemcilerde ve İlgili Platformlarda Desteklenmeyen Intel® Optane™ Bellek Urunleri bolumunde daha fazla ayrıntı gorun .
Dizine sağ tıklayıp Open in Terminal veya Open PowerShell here oğesini secerek SetupRST.exe dosyasının bulunduğu dizindeki terminali acın. Secilecek doğru seceneği gormek icin dizini sağ tıklattığınızda Shift tuşuna basmanız gerekebilir. Komutu calıştırarak kurulum oncesi suruculeri ayıklayın ./SetupRST.exe -extractdrivers SetupRST_extracted Tum surucu dosyalarını SetupRST ile cıkarılan dizinden bir USB anahtar ortamına kopyalayın. Daha sonra kullanılacak olan iaStorVD.sys dosyası burada yer almaktadır. Adım 2: BIOS'ta Intel ® VMD denetleyicisini etkinleştirin
Adım 3: Windows* işletim sistemini kurun
Windows işletim sistemi yukleme işlemini başlatın. Surucu dosyalarının kopyalandığı USB anahtar ortamını takın. USB anahtar ortamında surucu dosyaları kopyalanmamışsa Adım 1'e bakın. İşletim sistemi yukleme işlemi sırasında Surucuyu Yukle'ye tıklayın. Intel® VMD Denetleyicisi altında Intel® RST tarafından yonetilen suruculeri algılamak icin VMD surucusunun yuklenmesi gerekir. iaStorVD.sys dosyasının konumuna goz atın. Bu dosya, USB anahtar ortamına kopyalanan surucu dosyaları icinde ../Drivers/VMD/ altında olmalıdır. iaStorVD.sys dosyasını secin. İşletim sistemi kurulumu icin surucuyu secin. İşletim sistemi yukleme işlemini tamamlayın.
Adım 4: Intel ® RST surucusunu işletim sistemine kurun
Sistem işletim sistemine onyukleme yaptıktan sonra, Adım 1'de indirilen SetupRST.exe dosyasını yukleyin. Bu, Windows surucusunu yukleyecek ve RAID yonetimi icin Intel® Optane™ Bellek ve Depolama Yonetimi uygulamasını Microsoft Mağazasından * indirme fırsatı verecektir. /Intel® Optane™ bellek birimleri. Onemli hususlar Kurulumdan sonra Intel® RST VMD surucusu kaldırılmamalı/kaldırılmamalıdır. Bu, Erişilemeyen Onyukleme Aygıtı mavi ekranına ve potansiyel veri kaybına neden olabilir . VMD cihazı, VMD cihazının konuşlandırıldığı bir platformda her zaman etkindir. VMD'nin herhangi bir cihaza sahip olmadığı olası bir yapılandırma vardır. Bu boş bir VMD yapılandırmasıdır. Bunun bir sonucu olarak, Intel® RST VMD surucusunun Windows'un Aygıt Yoneticisi'nde sarı bir patlama aygıtından kacınmak icin her zaman boyle bir platforma yuklenmesi gerekir.
Benim ekstra soyleyeceklerim şunlardır:
Aslında biz Adım 4'u es geciyoruz. Formattan sonra setupRST.exe'yi tekrar calıştırmamız gerekiyor. Mesela bunu yapmazsak ne olur? Bir ornek kendimden vereyim. Windows Defender ile cevrimdışı tarama yaptığınızda, Windows Defender, Windows'un kurulu olduğu diski gormeyip mavi ekran sorunu oluşuyor. Benim karşılaştığım sorun budur. Mesela artık Intel. ZIP dosyası sunmuyor ve exe dosyası sunuyor. Neden? Cunku Adım 1'deki işlemle, exe dosyasının icini dışarı cıkarabiliyoruz ve icindeki dosyalar, eski ZIP dosyasındaki icerikleri bize verebiliyor. İşlemler değişti artık arkadaşlar ve bu kurulum daha duzgun bir kurulum. Sevgiler saygılar.
@Recep Baltaş, abi bence YouTube'daki rehberleri guncellemelisiniz.