Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 6 aydır VDSL internet kullanıyorum (Netspeed kullanıcısıyım). İlk başta 35 Mbps paket ile başladım ve 6 Mbps yukleme hızım vardı. Şimdi ise 75 Mbps paket kullanıyorum (modeme 77 Mbps hız geliyor) ve 8 Mbps yukleme hızım var.
2 Nisan 2022'de 720p 60 FPS 4000 kbps bitrate ile YouTube uzerinden 8 dakikalık canlı yayın denemesi yaptım (gizli canlı yayın olarak actım). Hicbir şekilde drop olmadı ve goruntu kalitesi de gayet iyiydi. Ayrıca yayında Online bir oyun olan Star Wars Battlefront II oynadım ve oyunda hicbir şekilde ping artışı veya başka bir sorun yaşamadım. Ayrıca oyunda FPS değerim de gayet iyiydi. Yani hem sistemim hem de internetim canlı yayın icin tamamen uygun durumda.
Fakat o canlı yayın denemesinde bir şey fark ettim. Canlı yayın icin maalesef ki sadece iyi internet ve iyi bir bilgisayar yeterli değil. Canlı yayında bitrate'i gormek icin her seferinde oyunu arkaya alıp OBS penceresine gecmem gerekiyor. Sonra tekrar oyuna donmem gerekiyor. Bu nedenle anlık yaşanan drop'ları goremiyorum. Eğer ikinci bir monitorum olsaydı yayın durumunu ve diğer bilgileri ikinci monitorden gorebilirdim. Ayrıca mikrofonum kaliteli olsa da oyun oynarken sohbette konuşmak icin tasarlandığından dolayı ses kalitesi cok yuksek değil. Bir de herhangi bir kameraya ve yeşil perdeye sahip değilim. Yani gercekten şu anda yayın acmam teoride mumkun olsa da pratikte mantıksız.
Yani canlı yayın icin sadece iyi ve stabil bir internet ve iyi bir bilgisayar yeterli değil. Aynı zamanda birden fazla monitor, kaliteli bir mikrofon, kaliteli bir kamera, bir yeşil perde ve hatta mumkunse ikinci bir guclu yayın bilgisayarı ve kayıt cihazı gerekli. Bu yuzden de yayın yapmaya başlamanın maliyeti epey yuksek.
Eğer aranızda yayıncı olan varsa sizin maliyetiniz ne oldu? Ayrıca sizin goruşleriniz nelerdir?