''MİLLİ İŞLETİM SİSTEMİ'' 2008'E HAZIRLANIYOR
TUBİTAK'ın geliştirdiği ucretsiz bilgisayar işletim sistemi Pardus'un 2008 surumu icin hazırlıkların surduğu bildirildi
İşletim sistemini geliştiren ekibin başkanı TUBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitusunden (UEKAE) Doc. Dr. Erkan Tekman, yaptığı acıklamada, 2003 yılı başında başlatılan ''e-donuşum Turkiye Projesi'' kapsamında geliştirilen Pardus'un, bilgisayar yazılımlarında dışa bağımlılığın azaltılması, kişisel ve kurumsal guvenliğin artırılmasını amacladığını kaydetti.
Pardus'un, RTUK'un yayın arşivleme sistemlerinde kullanıldığını, Milli Savunma Bakanlığının Turkiye genelinde askeralma dairelerindeki 4 binden fazla bilgisayarda kullanımının ise yakında devreye gireceğini ifade eden Tekman, ''Bireysel kullanıcıların sayısı ise 50 bin civarında.
2007'nin ikinci yarısında kurumsal kullanıcı sayısını artırmaya cok calışmadık. Beklentimiz, ASAL gibi buyuk kuruluşların Pardus'u kullanmaya başlaması ve bir ornek oluşturur hale gelmesi'' dedi.
Gelecek 5-6 ayda, Pardus'la ilgili yazılım ya da hizmet sağlayan ceşitli cozum ortaklarının ortaya cıkacağını kaydeden Tekman, şunları kaydetti:
''Şu anda cok yeni olduğu icin bunların hangi konularda gercekleşeceğini soylemek zor. Ancak, cozum ortaklarının ortaya cıkması, projenin başından beri amaclarımızdan biri. Pardus'la ilgili her şeyi TUBİTAK'ın yapmasından cok, bircok kurum ve gonullunun bilgi alışverişi icinde olması ve katkı sağlamasını istedik. Bu beklentilerimiz gercekleşmeye başladı.''
2008 PARDUS YILI OLACAK
Tekman, 3 ayda bir guncel surumu cıkarılan ve adını soyu tukenmiş ''Anadolu Parsı''ndan alan Pardus'un şu anda ''2007.2'' surumunun kullanımda olduğunu, Kasım ayında ''2007.3'' surumunu cıkaracaklarını belirterek, ''Bu surum, 2007.2 surumunden beri yaptığımız guncelleştirmeleri icerecek. Ancak asıl hazırlığımızı, 2008'in ilk ceyreğinde cıkaracağımız surum icin yurutuyoruz'' dedi.
2008 surumuyle ilgili kampanyayı yakında başlatacaklarını ifade eden Tekman, bu surumle hem bireysel hem de kurumsal alanda ilgi uyandıracaklarını vurguladı.
Tekman, 2008 surumunde, Windows gibi başka bir işletim sistemine sahip kullanıcıların, ceşitli ayarlar ve ozellikleri aktarabilmesi icin bir ''goc aracı'' hazırladıklarını ifade ederek, şoyle devam etti;''Pardus'un kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla diğer işletim sistemlerinden ''goc etmek'' isteyen kullanıcılar icin yeni kolaylıklar sağlanacak. Yazılım geliştirme sureci devam ediyor, ismi de henuz belli olmadı. Ancak, bu aracın, yeni bir işletim sistemine gecerken bircok ayarlamayı baştan yapmak istemeyenler icin cok buyuk bir kolaylık sağlayacağını ve hayatlarını kolaylaştıracağını soyleyebilirim.
Soz konusu aracla, MSN'deki adres defteri, internet tarayıcıdaki sık kullanılanlar gibi ceşitli bilgi ve ayarlar, Pardus'a otomatik olarak aktarılacak. Kullanıcı Pardus'u kurduğunda, eski işletim sistemindeki duvar kağıdıyla karşılanacak, anında MSN hesaplarını kullanır hale gelecek.''