TURK BİLİM ADAMI EINSTEIN'IN TEORİSİNİ CURUTTU



Okan Universitesi'nin dunyaca unlu oğretim uyesi Prof. Dr. Tolga Yarman'ın, Einstein'ın "Genel Gorecelik Kuramı"nı curuten yeni teorisi, deney yoluyla kanıtlandı. Yarman, bilim dunyasında cığır acacak teorisini, calışma arkadaşları Prof. Dr. Metin Arık ve Prof. Alexander Kholmetskii ile birlikte, ilk kez, Okan Universitesi'nde yapacağı

basın toplantısında acıklayacak.





Okan Universitesi'nin Nukleer Bilimler konusunda uzman, dunyaca unlu oğretim uyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, uzun suredir uzerinde calıştığı teorisiyle Einstein'ın "Genel Gorecelik Kuramı"na, farklı bir yaklaşım getirmişti. Konu uzerinde Boğazici Universitesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Metin Arık ile birlikte calışan Yarman'ın tezini, Belarusya Devlet Universitesi'nde Prof. Alexander Kholmetskii yonetiminde yapılan deneyler doğruladı.



Deneyler, ilk evrede "bağıl manyetik alanın", ışık hızından en az dort kat daha hızlı yayıldığını gosteriyordu. Bu sonuc ilk bakışta, Einstein'ın ozel gorecelik kuramıyla celişiyor; cunku Einstein'a gore hicbir etkileşme ışık hızından daha hızlı oluşamaz. Oysa Yarman'ın teorisine gore, enerji alış verişi icermeyen "bilgi", orneğin "yer cekimi" ya da "elektriksel etkileşme" bilgisi, ışık hızından daha hızlı yayılabiliyor. Duran cisimler ise, birbirleriyle hangi uzaklıkta olurlarsa olsunlar anî olarak etkileşebiliyorlar. Bu yaklaşımın, ayrıca Einstein'ın ozel gorecelik kuramı ve enerji korunumu yasasından hareketle turetilen, diğer yandan cağdaş atom kuramıyla tamamen ortuşen "puf noktası", Prof. Yarman'ın onerisi uzantısında, son olarak, Belarusya Devlet Universitesi'nde, nukleer saatler zemininde gercekleştirilen deneyle kanıtlandı.



Prof. Dr. Tolga Yarman, Prof. Dr. Metin Arık ve Prof. Dr. Alexander Kholmetskii, Okan Universitesi'nde 18 Aralık'ta saat 11:00'de yapacakları basın toplantısında dunya bilim cevrelerinin dikkatlerini uzerinde toplayan soz konusu kuramı, ilk kez kamuoyuyla paylaşacaklar.



Basın Toplantısı

Yer: Okan Universitesi Konferans Salonu

Tarih: 18 Aralık 2008, Perşembe

Saat:11:00




Prof. Dr. Tolga Yarman ve Kuramı Hakkında



Okan Universitesi Oğretim Uyesi Prof. Tolga Yarman, bir suredir, cağdaş atom kuramı ile, Einstein'ın Gorecelik Kuramı'nın sonuclarını birbirine bağlamaya calışıyordu. Bu cercevede, "uzay", "zaman" ve "kutlenin" bir ve yalnızca bir bicimde yapılanması gerektiğini ortaya koydu. Prof. Yarman bu cercevede, ancak, Einstein'ın Genel Gorecelik (Yercekimi) Kuramı'nın sonuclarına, Buyuk Usta'nın izlediği yoldan bambaşka bir yoldan (enerji korunumdan hareketle) ulaşıyordu. Farklı farklı yollardan elde edilen sonuclar, olcum aletlerinin yettiği kadarıyla hemen hemen aynıydı, ama, "tam eşit" değildi. Orneğin Prof. Dr. Yarman'a gore, kara delikler yoktu. Bu ilginc durum, 1999'da Fransız NASA'sının (ONERA) dikkatini cekti. Hem Einstein'ın, hem Yarman'ın sonuclarının gecerli sayılması, mumkun gorunmuyordu. ONERA Araştırıcıları, aradaki kucuk farkı olcmek uzere, kolları sıvadılar, ama eldeki aletlerin duyarlılığı, soz konusu sapmayı secmeye, yetmedi. ONERA, Prof. Yarman'dan, ilk elde akla gelenlerden başka deneyler, duşunmesini, istedi. Prof. Yarman sonunda, Prof. Metin Arık ve Prof. Vladislav Rozanov ile 2007'de Moskova'da gercekleşen Physical Interpretations of Relativity Theory, Konferansı'na, aradaki farkı carpıcı bicimde sergileyebilecek, ongoruler sundu. Yarman-Arık-Rozanov ongorusune gore, donen bir tepsinin ucuna yerleştirilmiş olacak, orneğin nukleer bir saat, Einstein'ın Cağdaş Yercekimi Anlayışı'nın ve Evren Davranışbilimi'nin temeli sayılan ongorusunun, işaret ettiği katsayı kadar değil, bunun, yaklaşık iki katı kadar geri kalmak durumunda olmalıydı. Dahası, gercekten eğer oyleyse, Einstein'ın, "yercekimi etkisi" ile "ivmesel etkinin" aynı olduklarına dair, temel varsayımına ihtiyac kalmayacaktı... Bu bir tarafa, O'nun vazettiği şekliyle, bu varsayım, enerji korunumu yasasını, ihlal ediyor olacaktı. Bu olgu son toplamda, biliniyor olsa da, enerji korunumu yasasının mı, yoksa Einstein'ın temel varsayımının mı, esas olarak, doğayla barışık olduğu, bir sorunsal olmaya devam ediyordu.



Yarman-Arık-Rozanov'a gore, Einstein salt harekete bağlı etkinin otesinde, "tek başına" ivmenin etkisini, goz ardı etmişti. Soz konusu sav ile Belarusya Devlet Universitesi'nden Prof. Alexander Kholmetskii ve Arkadaşları, ilgilendiler. Bir yıldan fazla bir zaman, deney hazırlıkları surdu. Nihayet gectiğimiz gunlerde, deneyler sonuc verdi; Einstein'ın ongorusu deneysel gozlemlerle hic ortuşmuyordu. İvmeli harekette, ivmenin etkisine bir tek yer değiştirme etkisi yetmiyordu; bunun yanı sıra, munhasıran ivmenin etkisi, ayrıca dikkate alınmak gerekiyordu. Bu gelişme uzantısında, neredeyse yuzyıldır, bir yanda atom dunyasına, obur yanda gokyuzune donuk, farklı farklı cizgilerde gelişmiş tasavvurlarımızın, nasıl olup da bir turlu bağdaştırılamadığı, onemli olcude acıklık kazanmış gorunuyor. Başka bir deyişle, beklenecek olduğu şekliyle, esas olarak, gokyuzu atom gibi, atom ise gokyuzu gibi davranıyor. Boylelikle madde ve kainat tasavvurumuz, benzersiz bicimde butunleşiyor, rahatlıyor.

"Prof. Dr. Yarman'ın calışmaları uzantısında gercekleştirilen acılım, gecen yuzyılın baştan yazılması sonucunu beraberinde getirebilecektir..." Prof. Dr. Kholmestkii, boyle diyor. Yaklaşımın bir başka ilginc tarafı şu ki, "etkileşme", bilindiği şekliyle "enerji alışverişi" yoluyla olabileceği gibi, alışılmışın iyice tersine, "enerji alışverişi" olmadan da olabilir, gorunuyor. Eğer boyleyse, Einstein'ın ilk kuramı olan, Ozel Gorecelik Kuramı ile herhangi bir uyum sorunu olmaksızın, ozellikle yercekimsel ve elektriksel etkileşmeler (ki kainatın temelini teşkil etmekteler), ışık hızından cok daha hızlı, hatta pratikce sonsuz hızda olarak gercekleşebiliyor, gorunuyor. Bu olgu başlı başına bir cığır acabilecek gibi duruyor. Gercekte anî denebilecek (bir anda gercekleşen) etkileşme, tuhaf bicimde, Cağdaş Atom Kuramı'nın işaret edegeldiği bir olgu olmakla beraber, Ozel Gorecelik Kuramı ile bağdaşmıyor olarak algılanıp, Einstein'dan başlayarak, goz ardı ediliyordu. Başka bir deyimle, Prof. Yarman'la, Prof. Arık ve Prof. Khometskii'nin actığı yol, bağdaşmıyor gibi duran iki farklı disiplini, sarmaştırmayı başarmış gorunuyor
[FV][/FV]
__________________