Akıllı telefon piyasasında rekabette zorlanan Nokianın satışları son birkac yıldır duşmeye başlamıştı. Elbette ki ardından Nokia bitiyor, Nokia teknolojiye ayak uyduramadı gibi soylentiler dolaşmaya başlamıştı.
Ancak, Microsoft ile anlaşmaya varıp, Windows Phone 8′li cihazlarla piyasaya ben halen buradayım! mesajını verdiğini goruyoruz. Daha ucuz ve daha basit cep telefonlarını tercih eden milyonlarca kişi icin, Nokia hala tercih edilen markalar arasında yer alıyor.
Windows Phone 8 işletim sistemine sahip Lumia serileri ile Nokia, rakiplerine eski gunlerini hatırlatmaya başladı. Nokia, her gecen gun de yeni modelleri ile urun yelpazesini genişletiyor.
Hatırlarsanız Stephan Elop ani bir karar verip Symbian ve MeeGo projelerini askıya almıştı. Bu kararından dolayı eleştirilse de, (-ki ben takdir ettim) aslında ne kadar doğru bir adım attığını şu sıralar gormekteyiz.
Stephan Elopun eleştirilmesinin en buyuk sebebi, Windows Phonea kadar olan tum modellerini bir kalemde silerek, cope atması olmuştu. Zaten kan kaybeden Nokia icin, buyuk bir risk olacağı duşunuluyordu.
Nokia, şimdi yepyeni bir cizgide yoluna devam ediyor.
Microsoftun mobil alandaki en ciddi destekcisi haline gelen Nokia, Lumia serilerinde en ust duzey olan Lumia 920, Lumia 820 gibi modellerinin yanı sıra, alt seviye modellerini de birbiri ardına cıkartmaya başladı.
Ust duzey modelleri Lumia 920 ve Lumia 820de pazarda yoğun bir ilgi gorduğu soyleniliyor. Nokia, Windows Phone 8 alanında şuan pazarın %80′ini elinde tutuyor. Bu alandaki en buyuk rakibi ise HTC ve Samsung
Stephan Elop ne kadar eleştirilirse eleştirilsin Lumia serileri ile biz Nokia fanlarının kalbini kazanmayı başarıyor.
Diğer bir yandan da bu pazarda olmak isteyen Microsoft icin buyuk bir avantaj haline gelmiş durumda. Microsoftun etkinliği, mobil arenadaki rekabetin cıtasını tuketicilerin lehine bir yonde artıracak gibi gorunuyor.
Nokia, akıllı telefon piyasasındaki Samsung ve Apple gibi rakiplerine karşın ucuz Windows Phone 8′li telefonlarla vuracak gibi goruluyor. Aslında ZTE gibi firmaların cep telefonu piyasasında aynı taktiği uyguladığını biliyoruz.
Dikkat cekici bir diğer haber ise Nokia yakın bir zamanda 5 inclik bir tabletle karşımızda cıkacağı. Nokianın bu yıl tabletini gorur muyuz? Bilemiyorum ama, yakın bir zamanda tablet piyasasının da ortaklarından olabileceğini duşunuyorum.
Aslında Nokia, pazarda ucuz akıllı telefon almak isteyen bircok kullanıcı olduğunun farkında. Eğer son tuketicilere ucuz fiyatlarda duşuk model akıllı telefonları ulaştırabilirse, kaybettiği pazar payının buyuk bir kısmını tekrar geri alabilir.
Giriş seviye ve orta seviyedeki akıllı telefon pazarının buyuduğunu biliyoruz. Facebook, Twitter gibi sosyal ağları barındıran ucuz fiyatlı akıllı telefonlar Windows Phone 8 ile Nokiaya ayrı bir guc kazandıracaktır. Nokianın Lumia 620 ve Lumia 520 gibi modelleri piyasaya surmesi Nokianın bu konuda nasıl bir hedef cizdiğini ortaya koyacaktır.
Diğerlerine gore her zamanki gibi bir diğer artısı da, Nokianın her zaman dayanıklı modeller urettiğidir! En azından uzerine oturduğumda catırt diye kırılmayacağını, eskise de zedelense de calışmaya her zaman devam edeceğini hepimiz biliyoruz!
Diğer bir yandan da Nokia 301 ve Nokia 105 gibi giriş seviye modellerinden de vazgecmiyor. Bakalım Nokia onumuzdeki gunlerde ve yıllarda guclu rakipleri ile nasıl başa cıkacak? Ne olursa olsun, Microsoft ile yaptığı bu buyuk iş birliğinin Nokiaya pazarda can verdiği kesin. Yakın bir zamanda ust seviye cihaz olarak Lumia 928 ile de rakiplerine buradayım! diyeceğini de unutmayalım