Yaklaşık olarak 6 ay once son kullanıcı ile buluşan Windows 8 işletim sistemi uzmanlara gore beklenilen ilgiyi gormedi.
Dunya devi Microsoft, Windows 8 işletim sisteminden cok şey bekliyordu. Biz tuketiciler ise, alışıla gelmiş Windows versiyonlarından sonra karşımıza devrim niteliğinde gelen değişikliklere maalesef ki iyi gozle bakmadık.
Alışkanlıkları hele ki Başlat menusu gibi (Start Menu) devrimsel değişikliklere pek de alışamadığımız kesin! Bircok kişi Windows 8′i yuklediğinde hemen sol alt koşeye gidip BAŞLAT cubuğu aradığını gorduk.
Bu ne lan? Başlat nerede?
İlk olarak Microsoftun Başlat cubuğunun bilgisayar dunyamızdan kaldırılıp, yerine dokunmatik bir başlat menusu gelmesini sindiremedik. Sebebi ise radikal bir değişiklik olması ve en buyuk etkenlerden bir tanesi de piyasada yeterli kadar dokunmatik olmaması değil mi?
Hele ki iş ve ev bilgisayarlarımızı duşunduğumuzde yenilemek ve sırf Windows 8 icin tum donanımı dokunmatik ekranla değiştirmez soz konusu olmayacaktır.
Bu sadece bizim icin gecerli de değil, bankalar, buyuk firmalar, kurumlar bilgisayar donanımlarını bir anda kalkıp dokunmatik ekranlı bilgisayarlara ceviremezler!
Fakat Microsoft biz son tuketicilerin ekranlarını bir gecede cope attı!
Windows 8′in meşhur başlangıc menusu aslında dokunmatik cihazlar icin duşunulmuş! Windows 8′in meşhur modern arayuzu hakkındaki deneyimlerimi ilk deneyimlediğimde Microsoft Turkiye Blogunda dile getirmiştim.
Yazımda da dikkatinizi cekecektir. Aslında Modern Arayuz gercekten de keyifli, rahat ve farklı bir şekilde karşımıza geliyor. Alışmak cok kolay fakat sadece dokunmatik bir cihaz ile bu keyfi cıkarabilirsiniz.
Eğer kullandığınız cihaz dokunmatik bir cihaz değilse, Modern Arayuzu fare ile kullanmak gercekten de zor olabiliyor! Alışmak daha fazla zaman alıyor, bir de insanlar bu tarz bir radikal değişiklikte ters bakabiliyor!
Aslında tum sorun bundan ibaret?
Benim gorduğum ve tecrubelerime gore, Microsoft bu radikal değişiklik icin erken davranmış oldu. Modern arayuz gercekten de harika! Fakat modern arayuzu kullanmak, başlat menusunu iptal etmek icin biraz erken davrandılar. Cunku modern arayuz daha cok dokunmatik cihazlar icin geliştirilmiş.
Aynı şekilde icerisindeki uygulamalar da benzer sorunlar cıkarabiliyor. Ornek vermek gerekirse, Twitter uygulamasını kurup denemenizi tavsiye ederim. Onunuze gelen Tweetleri yenilemek icin fare ile scrool cubuğunun ust tarafına gidip basıp, tutmak gerekiyor. Fakat dokunmatik bir ekran olsaydı parmağımızla ekranın ustunden, aşağıya doğru cekmek yeterli olacaktır.
Fare kullanımında ise ana feedi yukarıdan aşağı cekemiyorsunuz. İllaki Scrool cubuğuna gidip ust tarafınına dokunmak gerekiyor!
Modern Windows 8 arayuzunde de aynı şekilde koşeleri kullanmak, bir uygulamayı kenara suruklemek, kapatmak, arkaya atmak gibi gibi bircok noktada dokunmak gerekli!
Fare ile bu tarz ozellikleri ve kullanmak, modern arayuzu deneyimlemek cok guc olabilir!
Dokunmatik ekran deneyimi ise bambaşka! Muthiş keyifli, rahat ve asla eski Başlat Menusunu aramıyorsunuz. Zaten dokunmatik ekranlı bir cihazda parmaklarınızla o kucuk başlat menusunu kullanmak zor geliyor! Dokunmatik ekranda eski başlat menusu ile yeni modern başlat arayuzunu deneyimleyebilirseniz bana hak vereceksiniz.
Windows 8 sanki Windows Me ve Windows Vista gibi olacak soylentileri, Microsoftun ara senelerdeki cıkarttığı surumlerde buyuk sıkıntılar cıkmış olması, Windows 8′e bakışlarda da bir on yargıya da sebep olmuştu.
Sadece 6 ay gecmesine rağmen Microsoft tarafından farklı haberler gelmeye başladı.
Yazılım devi Microsoft, Windows 8 işletim sistemindeki eksiklikler ve kullanıcılardan gelen şikayetler uzerine alışılmadık bir şekilde acıklama yaptı!
Microsoft tarafından soylenilene gore, kullanıcılardan gelen şikayetler doğrultusunda Windows 8 uzerinde bazı değişiklikler yapıldığı soyleniyor ve cok yakında Windows Blue isimli bir guncellemenin geleceğini acıklandı.
Kısacası teknoloji dunyasının son kullanıcı tarafında tum cihazları dokunmatik ekranlı olmadan, dokunmatik bir arayuz icin geliştirilen Windows 8 icin değişiklikler karşımıza geliyor!
Hangi değişiklikler nasıl olacak maalesef ki bir bilgim yok. Fakat kullanıcılardan gelen talepleri değerlendirerek Windows Blue guncellemesini bizlere sunacaklarını bilmek! Takdire şayan bir hareket!
Tabletlerde dokunmatik kullanıma alıştık!
Tabletlerde ve telefonlarda Windows 8′in modern arayuzu rahat bir şekilde kullanılacağını duşunuyorum. Gorduğum kadarı ile pek kimsenin de bir şikayeti yok gibi? Fakat, masaustu ve dizustu bilgisayarlarda bu şikayetler, herkesi bezdirmiş durumda. Hele ki karşımıza cıkan hatalar şikayetleri maalesef ki daha da fazla korukluyor!
Bir yandan da analistler, Windows 8′in en cok şikayet gelen ozelliklerini acıklıyorlar. En cok şikayet de yukarıda vurguladığım gibi Başlangıc menusu (Modern arayuz)
Alışamadık ki?
Daha durun Bismillah!
Once bir tabletlerinize sonra Windows Phone 8′li akıllı telefonlarınıza alışsınlar. Sonrasında teknoloji dunyası tum donanımlarımızı dokunmatik ekranlı bir hale getirsin? Tumu olmasa dahi, masaustu ve dizustulerin buyuk bir kısmının artık dokunmatik bir hale gelmiş olması gerekli
İşte o zaman Modern Arayuz daha cok hoşumuza giderdi!
Bazı araştırma şirketleri ise her ne hikmetse ve nasıl araştırdılarsa Windows 8 deneyiminin standartların altında olduğunu soyluyor. Standartların ustunde deseydiniz daha iyi olmaz mıydı? Ya da onlar da dokunmayı denmemiş olmasın?
Microsoft tarafında ise, satış rakamları pek tatmin etmemiş. Yine de ilgi gorduğu icin bir şikayetleri yok. Yeni gelen Windows Blue guncellemesi ile de hataların ve sorunların onune gecip bizlere bu deneyimi daha da iyileştireceklerini soyluyorlar.
Bazı araştırma şirketleri ise Windows kullanıcılarının şevkinin kırıldığını belirtmiş. Haklılar da buyuk bir beklenti icerisine girdik, elimizin altındaki dokunulmayan bir bilgisayara kurup, dokunmadan deneyimlemeye calıştık. Windows 8′in ilk cıkışı ile karşımıza gelen ufak tefek hatalar, cokmeler, mavi ekranlar derken kırıldık yalan değil
Microsoft aslında Apple gibi tablet, telefon ve masaustu icin farklı deneyimler getirmek yerine, tableti, telefonu ve dizustu platformları birleştirip tek bir deneyimle sunmak istedi.
Bence cok yerinde ve doğru bir karar. Fakat biraz erken oldu? Hani daha son tuketici dokunmatik ekranlara zor alıştı. İlk dokunmatik ekranlı telefonlar cıktığında hepimiz zorlanmamış mıydık? Fiziksel klavyeli Blackberrylere neden koştuk? Kayar kapaklı fiziksel klavyeli Nokialar, Sony Ericssonlar, Samsunglar neden cıktı? İşte tam o geciş suresinde dokunmatiğe alışamayan bir anda geciş yapamayan kullanıcılar icin cıkmamış mıydı?
Herkes bir anda iPhoneun sanal klavyesine alışamadı ki? Dokunmatik ekrandan e-mail mi gonderilir diyen yuzlerce kullanıcıyı ne cabuk unuttunuz?
Şimdilerde benzerini işletim sistemi olan Windows 8′de gorduk. Alışamadık arkadaş, bir anda radikal bir kararla bizlere dokunma deneyimi yaşatmak zor olabilir. Gerci benim gibiler bir şekilde teknolojiye ayak uyduruyor. Fakat son kullanıcı icin bu cok cok zor bir durum!
Şimdilerde herkes catır catır iPhoneun sanal klavyesinden SMS, E-posta hatta blog yazıyor! Fiziksel klavyeli BlackBerryler bile tarihe karışmadı mı?
Biraz zaman gerekli diye duşunuyorum!
Sonrasında Microsoftun her platformda aynı deneyimi yaşatma fikri başarıya ulaşacaktır!
Ballmerın soylediği gibi Windows 8 kesinlikle Microsoftun son 17 yıldan bu yana gercekleştirdiği en buyuk atılım.
Windows 8′i uretirken, Modern Arayuzu deneyimletirken herkesin dokunmatik ekranlı bilgisayarı olmadığını ve 28 inclik bir monitorde Modern Arayuzun sırıtacağını da duşunmeliydiler!
Microsoft, Windows Phone 8′de biraz gec kaldı. Tablette de gec kaldı. Halen daha ulkemizde Microsoft Surfacei gormek zor! Belki de bilerek arkadan geliyorlar. Ayrı bir strateji belirlemiş olabilirler. Boyle bir strateji ile hareket ederken masaustu ve dizustuler icin dokunmatik ekranlı bir işletim sistemi piyasaya surmek? Sanırım Windows 8 uzerinde yaptıkları tek hata oldu?
Benim ve benim gibiler icin bir hata değil, bizler icin teknolojinin sunduğu yepyeni bir nimet! Aynen iPhoneların hayatımıza girişi gibi fakat son kullanıcı icin sorun!
Umarım Windows Blue guncellemesi ile karşımıza gelecek olan Windows 8.1 ile bu sorunun ustesinden geleceklerdir
Not: Windows Blueyu yeni bir işletim sistemi sananlar var! Değil, sadece yeni bir guncelleme kim bilir? Belki yeni bir guncelleme XP Spler gibi karşımıza gelip sistemi yenileyebilir