Yerli ucak projesi icin gurbetteki super beyinlere "yuvaya don" cağrısı

Turk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), yurt dışındaki seckin Turk muhendislerinin, Turkiye'ye donerek milli imkanlarla uretilecek savaş ucağı, helikopter ve uydu projelerinde gorev almaları amacıyla, 'Tersine Beyin Gocu Projesi'ni başlattı.

100'U AŞKIN MUHENDİS BAŞVURDU
Ozellikle havacılık sektorlerinde calışmış veya calışan kalifiye muhendislere web sitesi aracılığıyla cağrıda bulunan TUSAŞ'a, 1 ay icinde başta ABD olmak uzere Almanya, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu cok sayıda ulkeden 100'u aşkın muhendis başvuru yaptı. Bunların icinden uygun nitelikte olan 20 muhendis ile goruşmelere başlandı.

Buyuk bir atılım icinde olan Turk havacılık sanayi, 2023 yılına kadar yerli savaş ucağı, helikopter ve uydu gibi dev projeleri hayata gecirmek icin calışmalarını surdururken, TUSAŞ da bu projelerde ihtiyac duyulan kalifiye Turk muhendislerini yurt dışından Turkiye'ye getirmek icin harekete gecti.

TURK MALI JET
TUSAŞ yetkilileri, milli imkanlarla geliştirilecek Jet Eğitim ve Jet Muharip Ucağı (TX/FX), Hafif Sınıf Ozgun Helikopter ve Uydu Montaj, Test ve Entegrasyon Tesisi gibi Turkiye tarihinin gelmiş gecmiş en onemli projelerinin hayata gecirilmesi icin calışmalar yapıldığını anımsatarak, bu projelerde nitelikli ve deneyimli muhendislere ihtiyac duyulduğunu belirttiler.

İNTERNET SİTESİNDEN CAĞRI
Bu projelerle birlikte beyin gocunun olumsuz etkilerinin daha yoğun hissedilmeye başlandığını ifade eden yetkililer, şunları kaydettiler:

''Başka ulkelerdeki fırsatları değerlendirmek amacıyla ulkemizden ayrılmak durumunda kalan yetkin muhendislerimize cağrı yapılması icin yoğun bir calışma başlatıldı. TUSAŞ web sitesi (TURKISH AEROSPACE INDUSTRIES INC.) aracılığıyla yurt dışında bulunan muhendislerimize cağrıda bulunduk. Yaklaşık 1 ay icinde başta ABD olmak uzere Almanya, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu cok sayıda ulkeden 100'u aşkın muhendis başvuru yaptı. Bunların icinden uygun nitelikte olan 20 muhendis ile gerekli temas sağlandı ve goruşmeler yapılmaya başlandı.

TUSAŞ'ın ozgun projelerinde yer almak isteyen tum muhendislerimize kapılarımızı acıyoruz. Bu heyecanı bizimle paylaşmak isteyenlerin web sayfamızda bulunan 'Tersine Beyin Gocu' programına iş başvurusu bırakmaları yeterli''

Yetkililer, proje kapsamında istihdam edilecek muhendis sayısının goruşmeler sonucunda ortaya cıkacağını kaydettiler.

1512 MUHENDİS CALIŞIYOR
TUSAŞ'ta toplam 1512 muhendis gorev yapıyor ve bunların 876'sı Ar-Ge birimlerinde gorev alıyor. TUSAŞ bunyesinde gorev alan muhendislere piyasa şartlarının uzerinde ucret odeniyor ve yılda 4 kez ikramiye veriliyor. Ayrıca ozel sigorta uygulamaları, sosyal odemeler ve gorevin kritikliği ile ilişkili olarak muhendislere ceşitli olanaklar da sunuluyor.

Ucak, uydu sistemleri ve insansız hava aracları gibi entegre havacılık ve uzay sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon ve uretim sureclerinde Turkiye'nin teknoloji merkezi konumunda olan TUSAŞ, son yıllarda yapılan stratejik yatırımlar sayesinde kuresel pazarda da saygınlığını artırdı.

F-35'İN DE URETİM ORTAĞI
TUSAŞ, savunma ve havacılık sanayinde dunyanın en buyuk projelerinden birisi olarak gosterilen ve Turkiye'nin de ortak ulkeler arasında yer aldığı F-35 Muşterek Saldırı Ucağı (JSF), geleceğin nakliye ucağı olarak da bilinen ve Turkiye'nin de uretim ortağı olduğu A400M, yeni nesil ticari yolcu ucağı Airbus A350 XWB, uzun mesafe ucağı B787 gibi uluslar arası havacılık projelerinde de onemli roller ustleniyor.

TUSAŞ'ın urun ve faaliyet yelpazesi icerisinde ozgun olarak geliştirilen insansız hava aracı 'Anka', başlangıc ve temel eğitim ucağı 'Hurkuş', ozgun hedef ucak sistemi Turna'nın yanı sıra, F-16 ve C-130 ucaklarının modernizasyonu, ortak geliştirilen T129 taarruz ve taktik keşif helikopteri, A400M askeri nakliye ulaştırma ucağı, keşif gozetleme uyduları; F-35 Muşterek Taarruz Ucağı (JSF), Airbus ve Boeing'in yolcu ucaklarının bazı parcalarının tasarım ve uretimleri yer alıyor.

Turkiye tarihinin gelmiş gecmiş en onemli projelerinden biri olarak nitelendirilen Jet Eğitim ve Jet Muharip Ucağı (TX/FX) projesi ile Turkiye kendi ozgun savaş ucağına kavuşacak. 2023 yılına kadar geliştirilecek olan soz konusu projeyle Turkiye, kuresel bir guc olma yolunda onemli bir adım atmış olacak.

TUSAŞ'ta Hafif Sınıf Ozgun Helikopter Projesi ile Gokturk-2 projesi calışmaları da başarıyla yurutuluyor.

Onumuzdeki donemde kurulacak olan Uydu Montaj, Test ve Entegrasyon Tesisinin faaliyete gecmesi ile birlikte de gelecekteki tum askeri ve sivil uydu projeleri TUSAŞ bunyesinde gercekleştirilebilecek.

Kaynak