Cok eskiden bir mesleği secerken ''Hayallerimin Mesleği'' diye kullandığımız bir tabir vardı. Bu kavram, ne kadar da belirsiz. Ulkemizde işletme, hukuk, tıp, muhendislik gibi klasik olan adı yer etmiş bazı meslekler var. Fakat şu an ismini bilmediğimiz coğu meslek, ilerleyen zaman icerisinde hem dunyada hem de Turkiye'de iş potansiyelini arttırarak, gelişen donemin gozde meslekleri arasına girecek.
Gunumuzde bir işin secilmesi icin en temel unsur maaşı ve kariyer olanağı oluyor. Sosyal medya ve internet pazarlamacığının cazibesi giderek artıyor. Tum dunyada olduğu gibi Turkiyede de bilişim ve ekonomi alanında gelişen sektorler yaygınlaşacak. Ozellikle sosyal medya, ağ pazarlama uzmanlıkları, internet pazarlama, mobil uygulama yazılımcılığı, e-ticaret yazılımı ve girişimciliği, telekomunikasyon, bilişim sistemleri, perakendecilik, uluslararası taşımacılık ve lojistik, danışmanlık ve finans yukselişe gecen meslekler olarak yuksek gelir sağlayacak. Onceki yılların gozde alanlarından olan otomativ ve inşaat sektoru yerini alanı cok daha geniş olan bilişim ve ekonomi alanındaki mesleklere bırakıyor. Girişim danışmanlığı, fon yoneticiliği, ekonomistlik gunumuzde kendini ust sıralara taşıyan meslekler arasındadır.
Girişimci CEOlar yine dikkatlerini uzerine toplamayı başararak, şirketlerin aranılan yoneticisi olacaklar ve donemin en gozde meslekleri arasında yerini alacak. Gelecek, bilim cağıdır ve bilim cağını geliştirmek icin calışan internet ve mobil teknolojileri, parlayan sektorler olarak anılacak.
Gectiğimiz donemde hayata gecirilen yapılandırma projeleri ve inşaat sektorundeki hareketlilik goz onune alınarak, yatırımların bu sene de hız kazanacağı duşunuluyor. Bu da fabrika, Avm gibi yerlerde iklimlendirme ve soğutma teknolojilerini canlandıracak.
21.yuzyılın ''Girişimcilik Yuzyılı'' ilan edilmesi ve 2.Kuresel Girişimcilik Zirvesinin Turkiye de duzenlenmesi, girişimcilik uzerine yoğunlaşan mesleklere ilgiyi arttırdı. Girişimciler, iş planlarını en iyi şekilde yapabilmek icin de yatırım sektorune ilgi duyacaklar ve bu alandaki ''girişim uzmanları'' veya ''girişim yoneticileri'' ile calışacaklar.
Teknolojik gelişmelerin yanı sıra kureselleşme de sektorlerin kendini on plana cıkarmasında onemli bir rol ustleniyor. Uzmanlara gore; gencler, şirketlerin piyasa değerlerini de değerlendirerek tercihlerini ona gore yapıyor ve kendilerine para kazandıracak mesleklere yoneliyorlar.
Yapılan araştırmalara ve hazırlanan raporlara gore, gelecekte enerji ve savunma teknolojileri ile guvenlik on plana cıkacak. Hijyen standartları yuksek olan koşullarda yetiştirilen sağlıklı urunleri tercih ettiğinden gıda sektorunde teknoloji kullanımı artacak ve gıda muhendisliği de tercih edilen mesleklerden olacak.
Butun bu gelişmeler, insanların zamandan tasarruf etme duşuncesini tetikleyecek ve tuketim hızı artacak. Beslenme tipinin değişmesiyle de sağlık ve sigorta sektorlerinde bir hareketlenme yaşanacak. Hayat ve sağlık sigortası onem kazanacak. Tuketici taleplerinin değişmesiyle birlikte perakendecilik, muşteri memnuniyetinde belirleyici bir faktor olacağa benziyor.
Uzay sevdasından vazgecmek olmaz. İlerleyen donemlerde de uzay bilimleri ile ilgili yapılan calışmalara devam edilecek ve bu alanı destekleyen meslekler de kendini ustlere taşımayı başaracak.[[unumuzde teknoloji on planda tutulurken, gelecek yıllarda teknolojiyi kullanan bireyler daha onemli hale gelecek. Digital yayın devrimi ile digital yayınların avantajları on plana cıkarılacak. Bu alanda da buyuk bir değişiklik yaşanacağını soyleyebiliriz. Televizyon gibi tek yonlu bir aygıt değil de her istenilen bilgiye rahatca ulaşılan aletler yaygınlaşmaya devam edecek.[