Teknik lise ve teknik meslek lisesi mezunlarının daha once tek sınavla (YGS) girebildiği Teknoloji Fakulteleri ile ilgili yurutme durduruldu.

Danıştay, “Bu adaletsizlik, 4 yıllık fakulte icin siz de diğer oğrenciler gibi LYS’ye gireceksiniz” dedi.

Sınava 2 ay kala verilen karar meslek lisesi oğrencilerinde şok etkisi yarattı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, teknik lise ve teknik meslek lisesi mezunlarının YGS-1 puanı ile secebildiği Teknoloji Fakulteleri icin, bundan sonra Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanının gercerli olmasına karar verdi. Karar ile, Teknoloji Fakulteleri icin teknik lise ve teknik meslek lisesilerine ayrılan yuzde 60’lık kontenjan da artık gecerli olmayacak. Yuksekoğretim Kurulu’nun (YOK), internet sayfasında yer verilen duyuruya gore, Teknoloji Fakulteleri icerisinde yer alan muhendislik programlarına mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu oğrenci ve mezunlarının YGS-1 puanı ile kabul edilmesine Danıştay’ın yurutmeyi durdurma kararı verdiği acıklandı. Karara gore, Mesleki ve Teknik Ortaoğretim Kurumu oğrenci ve mezunları Teknoloji Fakultelerine girmek isterlerse, Pazartesi başlayacak LYS başvurularına başvurmaları gerekecek.

LYS’ye girmek zorundalar

Teknik eğitim fakulteleri, 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılarak yerlerine icerisinde muhendislik bolumlerinin olduğu Teknoloji Fakulteleri kurulmuştu. Teknik meslek lisesi oğrencileri icin kurulan bu fakultelere Turk Muhendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) karşı cıkmış ve, bu fakultelerde okuyanların teknik anlamda muhendis olamayacağını belirterek 2010 yılında Danıştay’a dava acmıştı. Danıştay ise acılan davayı LYS’ye iki ay kala karara bağlayarak, normal lise mezunlarının da bu fakulteleri tercih edebileceğini ve YGS-1’e giren teknik lise mezunlarının da LYS’ye girmelerinin şart olduğunu bildirdi. Gecen yıl, YGS-1’e giren aday sayısı teknik liselerde 167 bin 765 idi. Bu yıl ise bu sayının tekrar 170 bine yakın olduğu belirtiliyor.

Not : gecmiş olsun ben dahil meslek lisesi okuya arkadaşlarımıza..