Kocluk Nedir? (2)
Kocluğun Diğer Disiplinler ile Etkileşimi
Modern kocluğu dinamik yapan ve hızla buyumesini sağlayan cok sayıda diğer disiplinlerden beslenmesinin şuphesiz etkisi vardır. Pikoloji, psikorterapi, yonetim danışmanlığı, lingusitik, antropoloji, meditasyon ve NLPyi kocluğa katkı yapan disiplinler arasında sayabiliriz.
Kocluk Ceşitleri
Temek kocluk aracları ve temel/ileri Kocluk Becerileri ne sahip olmak koc olmak icin cok onemlidir. Kocluk becerilerini ve araclarını edinenler, profesyonel koc olarak calışabilirler. Koclar ilgi alanlarına gore, kullanacakları aracları geliştirerek uzman oldukları alana yonelebilirler.
Ornek vermek gerekirse, temel kocluk becerileri ve temek kocluk araclarına sahip olanlar genel olarak, Profesyonel Koc, Ya da Yaşam Kocu gibi unvanlar kullanmaktadırlar.
Temel Kocluk Becerileri ve Temel Kocluk Araclarına sahip olduktan sonra, Oğrenci Kocluğu aracları ile kendinizi donattığınızda ya da bu aracları sağlayan bir eğitim aldığınızda Oğrenci Kocu unvanını kullanarak, kocluk alanlarınıza profesyonel olarak hizmet edebilirsiniz. Ya da imaj konusunda araclar geliştirdiğiniz takdirde imaj kocu unvanını kullanarak Profesyonel İmaj Kocu olarak hizmet verebilirsiniz.
Gunumuzde oğrenci kocluğu programı talep gorduğunden, birkac gunluk eğitimlerle Oğrenci Kocu yetiştiren programları olduğu bilinmektedir. Oğrenci Kocu olan bir kişinin oncelikle şu donanımlara sahip olması gerekir:
Temel kocluk becerileri
Temel kocluk aracları
Oğrenci kocluğu aracları
Alınacak olan eğitim bu nitelikleri kazandırması gerekir. Aksi halde kocluğun yaratacağı sinerjiyi ve farklılaşmayı yakalamanız mumkun olmayacaktır. Gunumuzde yaygın olan kocluk ceşitlerine yonelik kocluk aracları, uygulamaları ve kocluk becerilerini iceren eğitim programları mevcuttur. En yaygın olan Kocluk alanları aşağıda verilmiştir.
Kişisel / Yaşam Kocluğu
"İşbirliği ve cozum ve sonuc odaklı bir şekilde, kocluk alanın; işte performansını artırmada, deneyimler edinmesinde, kendi kendine oğrenebilme yeteneğini geliştirmede, kişisel olarak gelişiminde, koc tarafından hareket kazandırılan ve kocluk aracları ile kolaylaştıran sistematik ve yapılandırılmış bir surectir. (Anthony Grant, Sydney Universitesi, 2000)
Kişinin kendisi icin satın aldığı ve kişisel hedefleri uzerine yapılan kocluk calışmasıdır.
Yonetici Kocluğu
Yaşam Kocluğunda yaklaşımlara ek olarak ozellikle ust yonetime odaklı olarak calışır. Yaşam kocluğundaki calışma alanlarında kişisel gelişim sağlandığı gibi, iş ile ilgili olan konularda kişinin performansını arttırmayı hedefler.
Yonetici kocluğu kişilere kurumun satın aldığı ve kişi ile kurumun hedefleri uzerine yapılan kocluk calışmasıdır.
Kurumsal Kocluk
Yaşam kocluğu yaklaşımına ek olarak, kurumsal koclukta odak noktası calışanın desteklenmesidir. Calışanın, bireysel ya da, ekip/organizasyon uyesi olarak operasyonel etkinliğini ve iş performansını artmasını sağlamaktır.
Kurumun (şirketin) ya da organizasyonun satın aldığı ve kişi ya da grup ile kurumun hedeflerine yonelik olarak yapılan kocluk calışmasıdır.
Ozel Alan Kocluğu
Yaşam kocluğundaki yaklaşıma ilave olarak, bir uzmanın kişinin belirli bir alanına (kariyer, stres vs.) yonelik calışma yapmasıdır. Kocun odaklanarak hizmet verdiği alanın belirli bir kesim populasyona (Kariyer Kocluğu, İmaj Kocluğu, Oğrenci Kocluğu) yonelik olmasıdır.
Buna ornek olarak ELMAS İngilizce Eğitim Kocluğu verilebilir. ELMAS İngilizce Eğitim Kocluğunda kocluk yaklaşımı ile İngilizce eğitime yapılmaktadır. Haftada bir yurutulen seanslar ile kocluk alanın kişisel ozelliklerine, hedeflerine bulunduğu İngilizce seviyesine ve ayıracağı zamana gore calışması duzenlenmektedir. İngilizce Eğitim Kocu, materyal ve yontem olarak desteklemekte ve surec boyunca kocluk alana eşlik etmektedir. Bu yontem ile kişiler kendi potansiyellerinin farkına vararak, kocun nezaretinde İngilizce oğrenmektedirler. www.elmasingilizce.com web sayfasında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Grup Kocluğu
Yaşam kocluğundaki yaklaşıma ilave olarak, belirli sayıda kişi ya da grup ile ortak bir amaca ulaşmayı hedefleyen calışmalar yapılmasıdır. Ya da kişilerin birbirlerine kocluk yapabilecekleri bir atmosfer yaratmayı hedefleyen calışmalardır.
Ozetle Kocluk
"Bireyi hedefine ulaştıran, kişiye ozel, guclu bir oğrenim, gelişim ilişkisi ve yapılandırılmış bir surectir."
Kocluk ilişkisinin amacı Kocluk alanın kendi belirlediği hedefe kocun desteği ile ulaşması ve sorunlarının ustesinden tek başına gelmeyi oğrenmesidir.
Ulkemizde son yıllarda dershanelerde yapılması planlanan değişikler dikkate alındığında, oğrenci / eğitim kocluğunun ortaya cıkacak muhtemel boşluğu doldurmada ektin rol oynayacağı değerlendirilmektedir.
M.Akif Sayar
Profesyonel Koc
ELMAS Kocluk ve Gelişim Merkezi
www.ElmasKocluk.com
Online CANLI Eğitim Secenekleri ile "Association for Coaching International" Onaylı Kocluk Sertifika Programları
http://elmaskocluk.com/program-detay...ogramlari.aspx
Profesyonel Kocluk Sertifika Programlarına Katılanların Goruşleri icin tıklayınız...