Bugun dunya denizlerindeki buyuk balık turlerinin yuzde 90'ı, toplam balık turlerinin ise yuzde 60'ı tukenmiş durumda.

2050 yılına geldiğimizde ise dunyadaki balık stokları tukenecek. Turkiye'de durum farklı değil...Balık stoklarımız ve balıkcılık can cekişiyor. Endustriyel avcılık arttıkca, yumurtlama zamanları ve yerlerinde avlanıldıkca balık stokları hızla azalıyor, balıklar azaldıkca daha cok yavru balık avlanmaya ve satılmaya başlanıyor. Yavru balık avlandıkca ve satışı devam ettikce de turler uremeye fırsat bulamadığı icin durum daha da vahim hale geliyor.
Kucuk Balık Yoksa Buyuk Balık da Yok!

Henuz ureme olgunluğuna, boyuna erişmemiş yavru balıkların avlanması, satılması, tuketilmesi deniz kaynaklarının ziyan edilmesidir. Olgunluk cağına gelen bir balığın her yumurtladığında binlerce balık urettiği unutulmamalıdır. Her canlı en az bir kez ureme hakkına sahiptir, ve eğer yarın da denizlerimiz de balık turleri olmasını istiyorsak acilen balık boylarına onem vermeliyiz. Ayrıca anac balıklar boyut olarak buyudukce daha da fazla yumurta verirler, işte bu yuzden balıklar icin her cm. hayati derecede onemlidir.

Turkiye'de avlanması ve satılması yasal balık boylarına uyulmadığını balık pazarlarında gorduğumuz yavru balıklardan anlamak mumkun. Ornek mi? Luferin en az bir kez ureyebilmesi icin minimum 20 ila 24 cm'e ulaşması gerekirken bugun yasal avlanma boyu 14 cm olarak verilmiştir. Yani aslında yavrusu olan cinekop boyu. Aynı şekilde palamutun ureme boyu 38 cm ila 42 cm arasında iken yasal avlanma boyu 25 cm dir!
Bu durum acıkca gosteriyor ki, denizlerimizdeki biyoceşitliliğin korunmasını sağlayacak ciddi bir yonetim planına ihtiyac duyulmaktadır. Ticari balık turlerinin yumurtlama ve gelişme alanlarının deniz rezervi olarak korunması da en etkin yontemlerden biridir.

Hep birlikte, Tarım Bakanlığı'nın acilen balık stoklarının ve balıkcılarımızın geleceği adına yavru balık satışını engellemesi ve yasal balık boylarını bilimsel temellere oturtmasını sağlayalım. Yavru balık satmayın, almayın, tuketmeyin, denizlerimizin geleceğini korumaya yardım edin. Eyleme katılın!

eyleme katılmak icin http://bit.ly/duwoe3 , seninki kac santim?