Evet arkadaşlar bugun sizlere uzun denemeler sonucu en sonunda neden hangi serviste karar kıldığımı ve muzik platformlarıyla cebelleşme maceramı anlatacağım ve en ucuz yolla nasıl Hi-Fi platform kullanabiliriz bunları karşılaştırmalı olarak yazacağım. Bu karşılaştırma da ses kalitesi ve ses ozellikleri baz alınmıştır. Arayuzu falan yazsam on sayfa eder.
1. Spotify: Gercekten genel olarak en iyi platform diyebilirim ancak icinde Hi-Fi, Dolby Atmos, 360 Audio ve hi-res henuz yok. 1 - 2 aya Spotify Platinum adı altında gelecek gibi duruyor. Ancak bu saydığım ozellikleri kullanabilmek icin ek ucret vermeniz gerekecek ve bu cok tekelleştirici bir durum. Diğer hicbir servis ek ucret almıyor. Bu yuzden Spotify'dan vazgectim. Ek ucret ile 30 ila 50 TL arası olması bekleniyor dovize bağlı biraz.
2. Tidal: Ses kalitesi mukemmel gercekten. DAC'ınız varsa tadından yenmez ancak sizi MQA icin zorluyor ve MQA kapalı kaynak sozde kayıpsız aslında kayıplı bir uc kağıtcı işidir. FLAC varken MQA'de kimmiş. Tidal ulkemizden cekildi ancak VPN ile Arjantin aboneliği satın alabilirsiniz. Peso ile dolar aynı sembolu kullanır. 99 Peso'yu aman dolar sanmayın. 99 Peso, 13 TL'ye denk geliyor ve gayet uygun bir fiyatı var. Master abonelik 145 Peso, 18 TL'ye yakın bir fiyatı var ve Spotify'dan gayet iyi fiyatlar Arjantin uzerinden. Tidal'den MQA dayatmasından dolayı ve telefonumda DAC'ımı kullandığım zaman Tidal'in optimizasyon sorunu kaynaklarından dolayı cokuyordu ve Tidal DAC'ınızı harici olarak kullanırsa EQ ayarı pasif kalıyor. Bunun dışında Dolby vs. Master planda var. Tavsiye ederim. Ek ucret olmadan Hi-Fi sunuyor.
3. Deezer: Ses kalitesine Tidal ile yakın diyebilirim. Gercekten cok seviyorum ancak fiyatı 23 TL ve pahalı geldi biraz. Ek olarak iOS uygulaması haric diğer her yerdeki uygulaması berbat durumda. Hi-Fi barındırıyor.
4. Apple Music: Hi-Fi, Hi-Res ve Dolby Atmos ozellikleri yine var. Ek ucret olmadan bu ozellikleri veriyor olması mukemmel diyebilirim. Genel olarak Tidal ve Deezer ile benzer ancak Apple algoritması tamamen albumlere bağlıdır, sizi album uzerinden tanımaya calışır. Apple Music yakında Windows'a gelecek. Android uygulamasında şarkıyı oynatırken cok bekletiyor. Bu yuzden Apple Music'ten vazgectim. Fiyatı 20 TL. Bu arada belirteyim Dolby Atmos benim icin olmasa da olur.
5. Amazon Music Unlimited: Bu mukemmel servis ulkemizde yok. Arjantin VPN uzerinden 280 Peso aylık ucreti var, 35 TL'ye denk geliyor. Tuzlu bir fiyatı var. Ulkeye gelmesini umuyorum. Amazon'da keza yine Hi-Fi, Atmos ve 360 var. Kayıpsız ses, HD olarak gecer. Amazon Music'te ki Dolby Atmos en iyi Dolby deneyimini size yaşatıyor. Tidal ve Apple'daki Atmos modları değişmediğinden biraz kotu bir deneyim sağlar. Masaustu uygulaması biraz donuyor ve yavaş. Mobil uygulaması idare eder. Gercek bir Dolby yaşamak istiyorsanız tavsiye ederim.
6. Qobuz: Bunun aralarında en kristal sesi verdiğini soyleyebilirim. Ulkede olsa direk bunu kullanırım veya dovizin durumu iyi olsa. Qobuz 24 bit 192 KHz olarak coğu şarkıyı size kristal olarak sunabiliyor. Durumunuz varsa kesin şans verin derim. VPN olayı bunda biraz daha zor. Latin Amerika ulkelerinde hesap acabilmek icin o ulkenin vatandaşı olmak lazım. Guzel onlem almışlar.
7. Napster: Bu eski firma bir zamanlar Sean Parker'ın kurduğu herkesin internette ucretsiz muzik paylaştığı platformdu. Yıllar sonra Spotify gibi abonelik tarzına burunmuş. Napster ulkede yok ve yine Arjantin uzerinden 99 Peso, 13 TL fiyatı var. Napster kayıpsız olarak ses sunabiliyor ve guzel bir platform bazı eksiklikleri olsa da. Fiyat, performans, optimize olarak en sorunsuz Hi-Fi platform benim icin Napster oldu ve Napster'a geciş yapacağım gibi duruyor.
İyi okumalar.