13 Kasım'da acılışı gercekleştirilen tesis yıllık 75 milyon doz aşı uretim kapasitesine sahip.

Pfizer, dunyanın onemli biyoteknoloji urunlerinden biri olan Konjuge Pnomokok Aşısı uretimi icin ABD ve İrlanda'nın ardından dunyadaki ucuncu tesisini T.C Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas'ın katılımıyla Turkiye'de actı.

Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Aşı Takvimi'nde de yer alan ve ulkemizde doğan cocukların pnomokok bakterisinin yol actığı zaturre, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara karşı bağışıklanmasında kullanılan aşı, Turkiye'de gunumuz teknolojileriyle formulasyon aşamasından başlayarak uretilen ilk aşı olma ozelliği taşıyor. Bu yatırımla Turkiye pnomokok aşısı acısından kendi ihtiyacını karşılayan ulke konumuna gelirken, 3 yılda toplam 21 milyon doz aşı Sağlık Ocağı ve Ana Cocuk Sağlığı Merkezleri'nde uygulanmak uzere Bakanlığa sunulacak.

12 Kasım Dunya Pnomoni Gunu'nun hemen ardından gercekleşen acılışa, dunyada her 20 saniyede bir cocuk kaybına sebep olan pnomoniye karşı geliştirilen aşının Turkiye'de uretilmesinden duyulan gurur damgasını vurdu. Pfizer Turkiye Teknik Genel Muduru Suat Kumser; Pfizer Gelişen Pazarlar Bolge Başkanı Ahmet Goksun ve Pfizer Biyoteknolojik Urunler Operasyon Birimi Başkan Yardımcısı Mike McDermott, proje kapsamında işbirliği yaptıkları Mefar İlac San. A.Ş.'nin İstanbul Kurtkoy tesislerinde duzenlenen basın toplantısında şirketin Turkiye'deki faaliyetlerini ve uretimle ilgili onemli yatırım planlarını paylaştı.

İlk yerli uretim aşılar Kasım ayında geliyor

Pfizer Global Tedarik Birimi Pfizer Turkiye Teknik Genel Muduru Suat Kumser, araştırma ve geliştirmeye yılda 7 milyar dolar ayıran ve global olcekte sektor lideri olan Pfizer'in ulkemizde yarım asrı aşkın suredir yatırım yaparak, Turkiye pazarına sunduğumuz urunlerimizin yuzde 70'ini Turkiye'de uretiyoruz. Aralarında AB ulkelerinin de bulunduğu Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Uzak Doğu'da olmak uzere toplam 18 ulkeye coğunluğunu steril enjeksiyonluk urunlerin oluşturduğu ilac ihracatı yapmakta olduğunu belirtti. Kumser sozlerine şoyle devam etti: Formulasyon aşamasından itibaren aşı uretimi konusunda ulkemiz icin bir ilk olan bu proje kapsamında gerekli tesis ve ekipman yatırımları, personel eğitimleri, deneme uretimleri gibi onemli aşamalar tamamlanmış olup ilk validasyon serilerinin uretimine Nisan-Mayıs 2012'de başlanmış ve gerekli stabilite calışmaları başarıyla tamamlanmıştır. Soz konusu aşı icin ithalden yerli uretime donuş ruhsatlandırma sureci de tamamlanmış olup 2012 itibariyle ilk yerli uretim aşıların kullanıma sunulması planlanmaktadır. Bu aşının ulkemizde uretilmesi gorevini bize veren Sağlık Bakanlığımıza teşekkurlerimizi sunmak istiyorum. Bu ustun ozellikli urune gerekli değeri veren hekimlerimize, eczacılarımıza ve tum tıp camiasına teşekkurlerimi sunuyorum."

BirgiMefar Grup Genel Muduru Şefik Renda, proje hakkında şunları soyledi: "Bu onemli proje Pfizer'in finansal, teknolojik ve bilgi birikimi desteği ile Mefar bilgi birikimi ve tecrubesinin birleşmesi sonucunda 2011 yılında başlamış olup 2012 yılı Nisan ayında uretim aşamasına gecilmiştir. Bu konuda dunyanın sayılı firmalarından olan Pfizer'in Konjuge Pnomokok Aşısının kendi bunyeleri dışında dunyada ilk defa uretim yeri olarak steril enjektabl urun uretim tecrubesi yuksek, bilgi birikimi ve yetişmiş personeliyle Turkiye'nin en onde gelen uretim tesislerinden biri olan Mefar İlac San. A.Ş yi ortak olarak secmesinden dolayı Mefar Birgi ailesi olarak gurur duyuyoruz."

"İlac alanında Ekonomi ve Sağlık Bakanlıkları'nca uygulamaya koyulan yeni teşvikler Turkiye'de katma değeri yuksek biyoteknoloji yatırımlarını hızlandıracak, bu kapsamda Pfizer yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam edecek."

Pfizer Gelişen Pazarlar Bolge Başkanı Ahmet Goksun, Pfizer'in, ulkemizi bolgesinde lider olarak gorduğunu ve gelecek yatırımlar icin ulkemizin stratejik bir ortak olarak onemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Pfizer'in Turkiye pazarında bulunan urunlerinin %70'ten fazlasının ulkemizdeki uretim tesislerinde uretildiğine dikkat ceken Goksun, 2023 vizyonu kapsamında ulkemizin pek cok sektor icin dunyanın en onemli merkezlerinden biri olmasını beklediklerini acıkladı. Hukumetin 2023 yılı Endustri ve Yatırım vizyonunda ilac sektorunun stratejik sektorler arasında konumlandırılmasından dolayı heyecan duyduklarını belirterek, Bakanlığın ileri teknoloji yatırımlarının ulkemize cekilmesi konusunda daha iyi bir ortam yaratmaya yonelik calışmalarına, endustri ortağı olarak destek vermeye devam edeceklerini bildirdi. Goksun, "Sağlık Bakanlığı'nın yatırımların teşvik edilmesine yonelik kararlı tutumu Pfizer'in yatırım kararlarında belirleyici olmuştur. Bundan sonra da Pfizer, ulke ekonomisine katkı sağlayacak yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam edecektir. Pfizer olarak ulkemizde şimdiye kadar yuruttuğumuz projeler bize ulkemiz adına buyuk umit vermektedir. Aynı zamanda Pfizer-kamu işbirliği acısından diğer ulkeler ve diğer bolgeler acısından bir ornek teşkil etmektedir. Diğer bolgeler Turkiye'de hukumetimizle yapabildiğimiz calışmaları cok buyuk bir dikkatle izlemekte ve sağlık hedefleri acısından kamuyla yapılan işbirliğine yonelmede onemli bir aşama olarak gormektedir. İleride işbirliğimizin cok daha derinleşmesini, yaygınlaşmasını ve sağlık sisteminin gelişmesine cok daha onemli katkılarda bulunabilmeyi umit ediyoruz" diye konuştu.

Pfizer Biyoteknolojik Urunler Operasyon Birimi Başkan Yardımcısı Mike McDermott ise şunları soyledi: "Urettiğimiz Prevenar 13 gibi urunlerin dunyanın ceşitli yerlerinde ne kadar buyuk etkiler yarattığını gormekten buyuk mutluluk duyuyoruz. Ozellikle aşı kampanyalarını gundeminin onemli bir parcası haline getiren ileri goruşlu Turk hukumetine teşekkur ederim. Benim 5 kızım da Prevenar ile aşılandı ve aşının etkilerini şahsen gorme imkanı elde ettim. Bu mukemmel teknolojiyi Turkiye'ye getirebilmek adına cok calıştıkları icin Pfizer Turkiye'ye teşekkur ederim. Aynı zamanda Mefar'a da teşekkur etmek istiyorum. ABD ve İrlanda'nın ardından ilk kez Turkiye'de uretim yapılacak olmasında Mefar'ın cok buyuk rolu oldu. Son olarak Pfizer Turkiye proje ekibine teşekkur etmek istiyorum. Soz konusu ekip cok buyuk zorlukları aşarak biyoteknolojik olarak uretimi cok zor olan bir urunu Turkiye'de uretmeyi başardı, tum bu surecte bizimle cok sıcak ilişkiler kurdular. Turk cocuklarının bu urun sayesinde uzun sağlıklı hayatlar sureceğini bilmek beni cok heyecanlandırıyor."

Acılış torenine katılan TC Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas şunları soyledi: "Burada bir heyecanı ve başarıyı yakalamış bir ekibin haklı gururuna tanık olduk. Ulkemiz adına emeği gecen herkesi kutluyorum. Maalesef 10 yıl once kimi bolgelerde aşılama oranının yuzde 50'nin altında olduğu bir Turkiye vardı. Bugun artık aşılama oranının neredeyse ulkenin her yoresinde eşit duzeye geldiğini ve hemen hemen butun ulke insanının aşılanmasının gercekleştiğini soyleyebiliriz. Aşı ceşitliliği acısından da onemli bir mesafe katettik. Pfizer'in yarım asırdır ulkemize verdiği değerli hizmetleri takdirle takip ediyoruz. Artık Mefar gibi yerli ureticilerin Pfizer gibi onemli bir devle işbirliği yaparak eşit şartlarda buyuk bir uretimi gercekleştiriyor olmasını Turkiye'nin altyapı anlamında geldiği seviyede cok onemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Değerli Pfizer yoneticilerinin Turkiye icin soylediği sozler onemlidir. Turkiye artık dunyanın onemli bir aktorudur. Turkiye bugun uluslararası bir firmanın operasyon merkeziyse, bu belli coğrafyalarda bir prestij nedenidir, bunun bir anlamı vardır. Uretildiği ulkenin de urune değer kattığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamda emeği gecen herkesi kutlamak istiyorum.

Yıllık 75 milyon doz uretim kapasitesine sahip olan tesis, ulkemizin halihazırdaki yıllık yaklaşık 6 milyon dozluk ihtiyacını karşılarken, gelecekte yetişkin aşılaması gibi artan ihtiyaclara da cevap verebilecek kapasiteye sahip.

Uluslararası işbirliğine imza atıldı

Projenin hayata gecirilmesi icin Pfizer Turkiye'den 30 kişilik bir proje ekibi, Pfizer global uretim merkezlerinden 25 kişilik uzman bir ekip ve Mefar İlacları'ndan yaklaşık 35 kişilik bir ekip birlikte calıştı. T.C. Sağlık Bakanlığı ve Pfizer Global Kalite Yonetim Grubunun Good Manufacturing Practice (GMP) denetim sureclerini başarıyla tamamlayan tesiste uretilecek aşı, her yıl ulkemizde doğan tum bebeklere Sağlık Ocağı ve Ana Cocuk Sağlığı Merkezleri'nde ucretsiz olarak yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın milyonlarca bebeği korumak uzere 2008 Kasım ayında Ulusal Aşı Takvimi'ne aldığı Pnomokok aşısı Prevenar 13®, halen dunyada ve Turkiye'de, en geniş serotip kapsamına sahip konjuge pnomokok aşısı olma ozelliğini taşıyor.

Rakamlarla Pfizer

Calışan Sayısı: 150 ulkede 100.000 Pfizerli

2011 Cirosu: 67,8 milyar $

Ar-Ge Yatırımı (2011): 7 milyar dolar

Satışları 1 milyar doları gecen 15 urun

Dunya genelinde 87 uretim tesisi, 188 dağıtım merkezi

Dunyada 35'in uzerinde ust duzey Turk yonetici

Rakamlarla Pfizer Turkiye

Dunyanın en buyuk ilac şirketi Pfizer, 1957 yılından beri Turkiye'de

1100'u aşkın calışan.

Turkiye ilac pazarında bulunan urunlerin %72'si Turkiye'de uretiliyor

18 ulkeye yılda 8,5 milyon dolar ilac ihracatı