Ortalama 2 - 5 kg arasında kilo aldığını ve gunluk icilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da farklılık gosterdiğini belirtmektedir

Araştırmalar sigarayı bırakanların ortalama 2 - 5 kg arasında kilo aldığını ve gunluk icilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da farklılık gosterdiğini belirtmektedir. Gunluk 2 paket sigara icen bireyler, gunluk 1 paket sigara icen bireylerden daha fazla kilo almakta ve kilo alımı ozellikle sigarayı bırakmayı takip eden ilk 6 aylık surecte olmaktadır. Peki sigara bırakmakla ağırlık artışı arasındaki nasıl bir ilişki vardır? Sigarayı bırakanlar kilo almaya mahkum mudur? Sigarayı bırakanların kilo almasının nedenleri nelerdir?

Sigarayı bırakmanın ardından kilo alımının temel nedenleri nelerdir?

Enerji dengesizliği: Ağırlık artışlarında temel faktor alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizliktir. Gunluk olarak alınması gereken enerji yaşa, cinsiyete, vucut ağırlığına, metabolizmaya ve yapılan egzersiz miktarına gore farklılık gostermekte; ancak temelde harcanan enerji alınan enerjiden fazla olduğu durumlarda kiloda artışlar meydana gelmektedir. 1 kg kaybetmek veya kazanmak icin gerekli enerji 7000 kaloridir ve vucudumuza aldığımız her ekstra 7000 kalori kilomuzda 1 kg artışa neden olurken, harcadığımız her 7000 kalori de 1 kg azalma sağlar. Bu durumda alınan ve harcanan enerji arasındaki dengeyi sağlamak ağırlık kontrolune yardımcı olacaktır.

Metabolizmanın yavaşlaması: Metabolizmamız kalp, beyin ve karaciğer gibi onemli organların normal calışabilmesi icin enerjiye gereksinim duyar ve gunluk olarak alınan enerjinin %70'i bu fonksiyonlar icin kullanılır. Sigaranın etken maddesi nikotin metabolik hızı artırmakta ve harcanan kalori miktarını artırmaktadır; ancak bu yontem kalori harcamak icin secilecek son derece sağlıksız bir yontemdir. Sigara ictikten sonra metabolizma hızlanır, icilen her sigara kalbin dakika 10-20 kez daha fazla vuruş yapmasına neden olur. Sigara icenlerde kalp hastalıklarının yuksek olmasının bir nedeni de aslında budur. Sigara bırakıldığında metabolik hız azalır ve olması gereken sağlıklı seviyeye duşer. Normal seviyeye duşuş birkac hafta veya birkac ay surebilir ve bu esnada daha az kalori harcanıyor olması da kilo alma ihtimalini artırır, ancak hicbir zaman metabolizmayı hızlandırmak icin sigara icmek doğru secenek değildir.

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi: Araştırmalar sigarayı bırakan insanların yemek tuketimlerini artırdıklarını gostermektedir. Sigarayı bırakmanın ardından Tat ve koku alma hislerinin normale donmesi nedeniyle iştahta artışlar meydana gelmekte, yemek alımındaki artışla beraber sevilen ve sevilmeyen besinlerde de değişiklikler olabilmektedir. Ozellikle yuksek kalori iceren tatlı ve yağlı besinlere eğilimin arttığı gozlemlenmiştir.

Ağızda birşeyler olması gerektiği hissi: Sigarayı bırakma sonrası ağızda veya elde surekli birşeyin olmasının ozlenmesi sonucunda, ağız ve eller yemek yemekle veya atıştırmakla meşgul edilmeye calışılır. Surekli bir şeyler tuketiliyor olması da alınan fazla enerji miktarını artırır.

Yiyeceklerin stres anında kurtarıcı olarak algılanması: Sigara stresi ve sıkıntıyı onlemek, yalnızlığı gidermek, kendini odullendirmek, zaman gecirmek ve sosyalleşmek gibi ceşitli amaclarla kullanılabilmektedir. Sigarayı bırakmanın ardından butun bunların yerine yemek yemenin veya atıştırmanın koyulması kilo almanın bir diğer nedenidir.

Ağırlık artışı engellenebilir mi?

Sigara kalbe kilo almaktan cok daha fazla zarar verir. Araştırmalar gunde bir paket sigara icmenin kalp uzerinde oluşturduğu stresin ancak 45 kg ağırlık artışı sonrası olabileceğini belirtmekte, bu nedenle sigarayı bırakma sonrası kilo artışı olsa dahi bunun hicbir zaman sigara ile aynı duzeyde olmayacağını vurgulamakta tersine sigarayı bırakmanın kişinin akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riskini, kalp krizine ve inme gecirme riskini azaltacağını gostermektedir.

Sigarayı bırakanların kilosunda artış olması hicbir zaman bir zorunluluk veya kacınılamaz bir durum değildir. Kalp hastaları uzerinde yapılan calışmalar sigarayı bırakmanın ardından beslenme ve yaşam bicimi değişiklikleri ile kilo alımınının engellediğini ortaya koymaktadır. Alınan kalorilerin dengeli bir beslenme programıyla duzenlenmesi ve metabolizmanın uygun egzersiz programıyla hızlandırılması ağırlık kontrolu icin en mukemmel yoldur. Ozellikle yağlı besinleri kontrollu tuketmek oldukca onemlidir. Cunku yağlar en fazla enerji veren besin grubudur, 1 g yağ 9 kalori verirken, 1 gram karbonhidrat ve protein 4 kalori verir. Dolayısıyla yağ miktarı azaltılmış besinleri secerek aynı miktar yemek yemeye devam edilerek aynı kiloda kalınabilir.

Oneriler

Etiket okuma alışkanlığı kazanıp yiyeceklerin icerisinde farkedilmeden alınan kalorilerin farkına varın

Besinlerin daha az yağlı olanlarını tam yağlı olanlara tercih edin

Yemek aralarında atıştırmak icin kalorisi duşuk besinleri tercih edin

Sebze ve meyvelerden zengin, yağsız et ve urunlerini, az yağlı veya yağsız sut ve urunlerini iceren, kan şekerini dengeleyici tam tahıllı urunlerin yer aldığı dengeli bir beslenme programını benimseyin

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tuketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edin.

Duzenli egzersiz yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın, tekrar sigara icme arzunuzun onune gecin ve stresinizi azaltın.