Turkiye'nin Sağlık Sektorunde Yenilikciliği Daha Fazla Desteklemesi Gerekiyor!

Deloitte, dunyada yukselmekte olan 10 ekonomiyi, sağlık sektorlerinde yenilikciliğin gucu acısından karşılaştırdı. 4 ayrı kategoride belirlenen kriterlere gore yapılan değerlendirmede Turkiye dort kategorinin ucunde de ust sıralarda yer alamadı.

21 Eylul 2010, İstanbul. Deloitte sağlık sektorunde yenilikciliğin durumunu değerlendiren bir rapor yayınladı. "Gelişmekte Olan Ulkelerde Sağlık Sektorunde Yenilikcilik Gostergeleri" başlıklı raporda, yukselmekte olan ekonomilerin sağlıkta yenilikciliği guclendireceği vurgulanıyor.

Rapora gore bu ulkeler bir yandan uluslararası ilac ve sağlık şirketlerini daha yenilikci urunler uretmeye zorlarken, bir yandan da kendi iclerinden kuresel rekabet gucu yuksek yenilikci sağlık kuruluşları cıkartıyorlar. Deloitte'un calışmasında bugun dunya ekonomisindeki ağırlıkları giderek artan ve aralarında Turkiye'nin de bulunduğu 10 ulke secilerek, 4 ayrı kategorideki kriterlere gore bu ulkelerin sağlık sektorlerinde yenilikciliğin durumu değerlendirildi. Bu kategoriler Yeni Urun Geliştirme, Yatırımın Geri Donuş Guvencesi, Sağlığa Erişim ve Cevresel Etkiler (Politik Ortam ve İş Ortamı) olarak belirlendi.

Gelişmekte olan ekonomiler arasında Turkiye'nin yanı sıra Brezilya, Cin, Cek Cumhuriyeti, Hindistan, Meksika, Polonya, Singapur, Guney Afrika ve Guney Kore yer aldı. Turkiye sadece “Sağlığa Erişim” kategorisinde 10 ulke arasında ucuncu sırada yer alırken, diğer uc kategoride ust sıralara cıkamadı.

Calışmayı değerlendiren Deloitte Turkiye Ortağı ve “Sağlık ve İlac Endustrisi” Lideri Guler Hulya Yılmaz şunları soyledi:

"Yenilikcilik tum sektorlerde olduğu gibi sağlık hizmetlerinde de buyuk onem taşıyor. Bu calışmada yenilikciliği olcumleyebilecek cok onemli bir arac kamu ve endustri yoneticilerine sunuluyor. Bunun ulkemiz icin cok yararlı olacağına inanıyorum.

Raporumuz, yukselen ekonomilerin yenilikcilik alanında eksikleri olduğunu ortaya koydu. Son yıllarda onemli reform hamleleri gercekleştiren ulkemizde de daha atılacak adımlar olduğu goruluyor. Calışmadan cıkan ilginc sonuclardan biri de fikri mulkiyet haklarının korunmasını da iceren “Yatırımın Geri Donuş Guvencesi” kategorisinde guclu bir skora sahip olan ulkelerin, "Yeni Urun Geliştirme" kategorisinde de guclu olmasıdır. Bu iki kategori arasında yakın bir ilişki bulunuyor."

Sağlıkta Kaynakların Etkin Kullanılması İcin "Yenilikcilik" Gerekiyor

Rapora gore, gunumuzde artmaya devam eden ve bir yandan da hızla yaşlanmaya başlayan dunya nufusu kaynakları zorlarken, hukumetler uzerindeki sağlık harcaması baskısını da artırıyor. Gelişmekte olan ulkelerde onemli boyutlarda gorulen enfeksiyon hastalıkları, gelişmiş ulkelerde ise yaşlıların ve kronik hastaların sayılarının artması sağlık hizmetlerinin maliyetlerini surekli yukseltiyor. Daha etkin ilac ve tedaviler geliştirilmesini ve ileri teknolojili urunler uretilmesini mumkun kılan yenilikcilik, kaynak sıkıntısına karşı verimliliği arttıran ve değer yaratan bir anahtar olarak ortaya cıkıyor.

“Yeni Urun Geliştirme” Kategorisi

Raporda “Yeni Urun Geliştirme” kategorisi icinde toplam GSYH’da Ar-Ge'nin payı, ulkedeki araştırmacı sayısı, eğitime ayrılan kaynaklar, araştırma yayınları, şirketlerin Ar-Ge harcamaları, risk sermayesinin varlığı, universitelerin araştırma altyapıları, ilac patent başvuru sayısı gibi kriterlere gore değerlendirme yapıldı.

Bu kategoride 4,09 puanla Singapur birinci, 3,93 puanla Guney Kore ikinci ve 3,73 puanla Cek Cumhuriyeti ucuncu sırada yer aldı. Turkiye 2,29 puanla 7. sırada kaldı.

”Yatırımın Geri Donuş Guvencesi”

Bu kategori icinde ilac patentlerinin sayısı, patent ofislerindeki calışan yetkinliği, fikri mulkiyet haklarının korunması ve uygulanması, veri koruma sureleri, fiyatlandırma mekanizması ve mevzuatı, ithal urunlere karşı korumacılık yapılıp yapılmaması gibi kriterler dikkate alındı. Bu kategoride Singapur 4,85 puanla birinci, 3,52 puanla Meksika ikinci, 3,50 puanla Cek Cumhuriyeti ucuncu oldu. Turkiye ise 2,22 puanla 9. sırada yer aldı.

“Sağlığa Erişim”de Turkiye Ucuncu

Erişim kategorisinde sağlıkta kişi başına harcama, sağlık hizmetlerine erişim, cepten yapılan sağlık harcamaları, ilac pazarındaki buyume, ilac ithalatındaki artış, kişi başına duşen hasta yatağı sayısı, kişi başına duşen doktor sayısı, teknoloji kullanımı, tıp fakultelerinin sayısı, aşılanma oranları, bir milyon kişiye duşen hasta derneği sayısı gibi kriterler değerlendirildi.

Bu kategoride Guney Kore 4,35 puanla birinci, Cek Cumhuriyeti 4,33 puanla ikinci, Turkiye ise 3,76 puanla ucuncu oldu.

“Cevresel Etkiler” kategorisinde siyasi istikrar, ekonomik gelişmişlik, basın ozgurluğu iş ortamı, finansal piyasaların gelişmişliği, altyapının durumu gibi kriterler goz onune alındı.
Bu kategoride Singapur 5,75 puanla birinci, Guney Kore 4,84 puanla ikinci, Cek Cumhuriyeti 4,59 puanla ucuncu sırada yer aldılar. Turkiye ise 3,52 puanla 5. oldu.


Deloitte Hakkında

Denetim, vergi, yonetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dunyanın en buyuk kuruluşlarından biri olan Deloitte, 140’tan fazla ulkede, 168 bini aşkın personeli ile faaliyet gosteriyor. Deloitte’un dunya capında cirosu 26,6 milyar dolardır.

İleri teknoloji kullanan, değişik alanlardaki bilgi ve becerilerini bir araya getiren Deloitte, dunya capındaki tum muşterilerine aynı yuksek kaliteli hizmeti sunmayı ilke edinmiştir. Dunyanın en buyuk şirketlerinin yarıdan fazlasına ve buyuk ulusal teşebbuslere, kamu kurumlarına, ulusal devlere ve kuresel capta hızla buyuyen şirketlere hizmet veren Deloitte, bircok gelişmekte olan pazarda da liderliğini surdurmektedir.

Turkiye’de calışmalarına 1986 yılında başlayan Deloitte faaliyetlerini İstanbul, Ankara ve İzmir’de 900’u aşkın calışanıyla surduruyor. Deloitte Turkiye’de denetim, vergi, yonetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında hizmet vermektedir.