CHP İzmir Milletvekili Selcuk Ayhan, sağlığa uygun olmayan 12 ton viruslu etin piyasaya surulduğu iddialarını Meclis gundemine taşıdı.
Ayhan, Tarım ve Koyişleri Bakanı Mehdi Ekerin yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru onergesinde, et fiyatlarının artmasının sağlığa uygun olmayan, insan sağlığı acısından ciddi tehdit oluşturan ucuz et ve et urunlerinin piyasaya surulmesine neden olduğunu ifade etti.
Tarım ve Koyişleri Bakanlığının denetim yapacak yeterli personele sahip olmamasının da denetimlerin surekli ve etkin olarak yapılmasını engellediğini one suren Ayhan, Bu durum, sağlıksız etlerin piyasaya surulmesine adeta davetiye cıkarmaktadır dedi. Ayhan Bakan Ekere şu soruları yoneltti:
Tarım ve Koyişleri Bakanlığı, basına konu olan viruslu etin piyasaya surulduğunden nasıl haberdar olmuştur? Hangi işlemler yapılmıştır?
Tarım ve Koyişleri Bakanlığının piyasaya viruslu et surulduğunden ancak Haziran ayında bir şikayet uzerine bilgi sahibi olması, ilgili Bakanlığın gerekli ve yeterli denetim ve gozetim gorevini yerine getirmediğini mi gostermez mi?
Bugun yururlukte bulunan mevzuatımız halkın sağlıklı ve guvenilir gıdaya erişimi icin yeterli değil midir? Değil ise 8 yıldır İhale Kanununda onlarca değişikliğe giden AKP Hukumeti, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren boylesi yaşamsal bir duzenlemeyi hangi gerekcelerle gercekleştirememiştir?
20 Eylul 2010 gunu Avrupa Birliği (AB) tarım bakanlarının gayri resmi toplantısında Gıda Guvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslının haziran sonunda muzakerelere acıldığı ifadenizle, Turk Halkının guvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi icin Turkiyenin ABye uye olması mı beklenmektedir?
2007-2010 tarihleri arasında Tarım ve Koyişleri Bakanlığı tarafından ele gecirilen, sağlığa uygun olmayan et ve et urunlerinin miktarı nedir? İllere gore dağılımı nedir? İnsan sağlığıyla oynayan ozel şahıs ve firmalarla ilgili yapılan işlem nedir? Kesilen ceza miktarı nedir? Aynı sucu birden fazla işleyen firma var mıdır? Hangileridir?
Kacak et ve sağlığa uygun olmayan et sunumunda, et fiyatlarının yuksek oluşunun etkili olduğu iddiası doğru mudur? Et fiyatlarının duşurulmesi icin hangi kalıcı onlemler alınacaktır? Sadece canlı hayvan ve et ithalatıyla bu sorun cozulebilir mi?
Kacak ve sağlık dışı et ve et urunlerinin daha etkin olarak denetlenmesi icin ne tur ek onlemler alınacaktır?