Adından da anlaşılacağı gibi kasık ve mesane bolgesi hastalıkları icin kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bobreklerde taş, kum gibi oluşumların giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi kasık ve mesane bolgesi hastalıkları icin kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bobreklerde taş, kum gibi oluşumların giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca iyi bir gevşeticidir.

Bitki Hakkında Bilgi

Gulgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen ama Avrupa, Asya ve ulkemizde yetişen cok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. 20-120 cm. boylanabilir. Coğu kez toprağın uzerine yatarak gelişir. Rizom koku (kok govdesi): kenarları dişli, tuysu, yeşil yaprakları; yaprak koltuklarında ve bitkinin tepesinde yoğun salkımlar oluşturarak yazın acan kucuk sarı cicekleri vardır. Bu ciceklerinden oluşan ve adına pıtrak denilen meyveleri cengel dikenli olur. Guneşli ve kısmen golge yerleri ve nemli toprakları seven kasıkotu en cok orman kenarlarında gorulur. Kasıkotu bitkisinin toprak ustu kesimleri tanen, glikozitler, nikotinik ve şahsilik asitler, ucucu yağ ile B ve K vitaminlerini icerir.

Tıbbi Etkileri ve Kullanımı

Bilimsel adlarından birindeki Hernia sozcuğu 'fıtık' anlamına gelen ve uzun zamanlardan beri, kasık fıtıklarında meydana gelen rahatsızlığın giderilmesinde yararı gorulen kasıkotunun, diğer tıbbi etkileri ve bunlardan faydalanma yontemleri şoyle sıralanabilir:

İdrar sokturucudur. Bobrek, mesane ve idrar yolları rahatsızlıklarına karşı etkili olur.

Safra sokturucudur. Sindirimi kolaylaştırıp mideyi rahatlatır.

Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında etkilidir.

Doku ve damar buzucudur. Peklik verir.

Bedeni guclendirici ve rahatlatıcı acı bir toniktir.

Yukarıda belirtildiği gibi fıtık oluşumunda kasık şişmelerini indirir ve bedeni rahatlatır.

Kasıkotu bademcik şişmesi ve boğaz ağrılarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır.

Kasıkotu, ayrıca yaraları temizler ve iyileştirir. Bunun icin bitkinin taze toprak ustu kesimleri ezilerek bir yara lapası hazırlanır ve yaralara dıştan uygulanır.