Uluslararası "Kok Hucre Uzmanları Sempozyumu" başladı. Sempozyumda dunyada yakın gelecekte kok hucre calışmalarının belli bir seviyeye gelmesiyle eczanelerde yapay organların satılabileceği belirtildi.
Dunyanın onemli kok hucre uzmanları OMU bunyesinde bir araya geldi. OMU ve Samsun Kok Hucre Derneği'nin desteğiyle gercekleştirilen ve 3 gun surecek sempozyum OMU Kongre ve Kultur Merkezi'nde Kanada, İngiltere, İran, Portekiz, Almanya İtalya, ABD, Hindistan ve Turkiye'den 50 bilim adamının katılımıyla başladı.
Sempozyumun acılışında konuşan Hucresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kok hucrenin gelecek olduğunu, ozellikle kok hucrenin alt dalı olan rejeneratif tıpın, (yaşlanma, hastalık veya travmaya bağlı zarar gormuş doku ve organların işlevselliğinin onarılması ya da iyileştirilebilmesi) yapay organ anlamına geldiğini soyledi.
Gelecekte unuversol (doku tipi) kok hucrenin one cıkacağına dikkat ceken Prof. Dr. İlhan, onumuzdeki yıllar da eczanelerde unuversol doku tipi kan gurubu onem taşımayan hucrelerin yer alabileceğini vurguladı.
Bu konuda dunyada uzerinde titizlikle durulduğunu, araştırmaların devam ettiği tıp alanı olduğunu ifade eden İlhan, "Gecen yıl AB tarafından ileri tıbbi tedavi yonetmeliği cıkarıldı. Bu yapay organlar demek. Bircok alanın yanında kalp krizi, diyabet, nukleer yaralanmalar gibi bircok alanda kok hucre calışmaları suruyor. Sağlık Bakanlığı kok hucre araştırma komisyonu kurmuştur. Soyut organ naklinde doku retti onemli. Diyabet karaciğer, bağırsak hastalıkların da demeler devam ediyor" dedi.
OMU Rektoru Prof. Dr. Huseyin Akan, kok hucrenin gelecek icin yeni bir akım oluşturacağını ifade etti. Dunyada kilise dahil siyasetinde icerisine girdiği bir alan olan kok hucrenin, her adım da etik ve hukuk acısından onemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akan, "Bu kontrol altında olması gereken olan. Kurgusal esprili olarak soylediğimizde 'Eczanelere yedek parca organ ve dokular satılabilir' dediğimizde acaba merdiven altı yapımda bu işlere karışır mı? Sorusu akla geliyor.
Ciddi bir kontrol sistemi kurulmalı. Gelecek vaat eden bu alanda en titiz davranılması gereken tip sektoru" diye konuştu.
Sempozyum ve Samsun Kok Hucre Derneği Başkanı Prof. Dr. Gulsen Okten, sempozyumda kok hucre calışmalarında tıbbi ettik ve kulturel yaklaşımların yanında, cerrahide kok hucre, klinik uygulamalar, onkolojide kok hucre araştırmaları, hucresel tedavi ve rejeneratif tıpta gelişmelerin ele alınacağı kaydetti.
Yuksek Oğretim Kurumu (YOK) Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, yuksek oğretim olarak bilim adamlarının ve akademisyenlerin yetişmesi icin destekleme kararı aldıklarını soyledi.
Yuksek lisans ve doktora gibi eğitimlerin yurtdışında yapılması icin tum masrafların YOK tarafından karşılanması yonunde karar alındığını belirten Solak, "Belirttiğimiz şartları yerine getiren genclerimiz yurtdışında istedikleri universitede para odemeden yuksek lisans ve doktora yapabilecek. Bu imkanı sağladık. Ozellikle yardımcı docentlerin yurtdışında ihtisas yapmalarına da aynı şartlarla imkan sağlanması yonunde uygulama başlattık" dedi.
YOK, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı'nın ortaklaşa yuruttuğu calışma ile YOK'e bağlı eğitim verem hastanelerin ve diğer kuruluşların verilerini ortaya cıkardıklarını ifade eden Solak, "Bu onemli bir calışma. Turkiye'nin verisel bir calışması yoktu. Tıp fakultelerinde diş hekimliği dahil 11 bin dolayında oğretim uyemiz bulunmaktadır. Oğretim uyesine duşen oğrenci sayısı 3.7'dir. Ayrıca bu hastanelerde 8 bin 621 dolayında bilimsel yayın yayınlandı" diye konuştu.
Solak, kok hucre konusuna da değinerek yapılan calışmaların ulkenin daha ileri gittiğinin gostergesi olduğunu belirtti. Etkinlikte, Tıp Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Hemotoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Suleyman Dincer de birer konuşma yaptı.