Lekede tedavi planlamadan once lekenin teşhisi doğru yapılmalıdır.

Deri uzerindeki koyu bir renk değişikliği doğuştan olabileceği gibi sonradan guneş lekesi, yaşlılık lekesi, hamilelik lekesi, sivilce sonrası izlerle beraber leke, cillenme, herhangi bir deri hasarlanması sonrası gelişlen leke, iyi veya kotu huylu deri tumoru olabilir.

Lekede tedavi planlamadan once lekenin teşhisi doğru yapılmalıdır. Leke dermatolog tarafından değerlendirilmelidir. Basit bir guneş lekesi ile deri tumoru ayırımı tedavi planı acısından doğru yapılmalıdır. Guneş lekeleri sadece kozmetik nedenlerden tedavi edilirken bir deri tumorune cerrahi cıkarma, belki medikasyon ve takip gerekebilir.

Yaz aylarının ardından guneş sonrası ortaya cıkan yada iyice belirginleşmeye başlayan guneş lekeleri oldukca yaygın bir problemdir. Guneşe yoğun maruziyet yada solaryumun ardından deri kendisini korumak icin daha cok melanin pigmenti uretir. Kadınlarda daha sık gorulur ve genellikle yuzde daha cok guneş alan dudak uzerlerinde, yanaklarda ve alında yerleşir. Cillenme de ise yine kahverengi deri seviyesindeki lekeler ozellikle Guneşli donemlerde yanaklar, burun uzeri, cene ve alında belirginleşir ve guneşin etkisini kaybetmesiyle gerilemeye başlar.

Bazen ağızdan alınan bazı ilaclar, deriye surulen bazı kozmetikler, parfumler veya bitkisel temaslarla beraber guneş maruziyeti deride reaksiyonlara ve renk koyulaşmasına neden olabilir. Hormon icerikli ilaclar kullanılırken ve yine hamilelik doneminde melanin pigment uretiminde ozellikle guneş goren yerlerde artış olabilir.