Daruşşafaka Fizik Tedavi Merkezi'nden inme tedavisinde ileri teknolojik cozumler.

Daruşşafaka Omran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, inme tedavisine yonelik calışmalarına ileri robot teknolojisi iceren 'Lokomat'ı da ekleyerek Turkiye'de bu alanda fark yaratmayı hedefliyor. Turkiye'de yılda yaklaşık 240 bin inme vakasının olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Beyazova, 'Lokomat' adlı robotik cihazın felcli hastalara hareket yeteneği kazandırılmasında onemli ilerlemeler sağladığını belirtti. Prof. Beyazova, "inme her şeyin sonu değil" dedi.

Yılda yaklaşık 240.000 kişinin inme gecirdiği ulkemizde Daruşşafaka Omran ve Yahya Hamuloğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, son teknolojik gelişmeleri takip ederek Turkiye'ye getirdiği robot suruşlu yurume sistemi olan Lokomat cihazı ile inme tedavi yontemlerini başarıyla uyguluyor.

Turkiye'de ve dunyada sayılı sağlık merkezinde bulunan robot kontrollu ve bilgisayar destekli yurume aygıtı "Lokomat," beyin omurilik yaralanması, yurume gucluğu ve denge kaybı oluşturan bir cok norolojik ve ortopedik hastalıklarda yurume eğitimi, kondisyon kazanma, yeniden oğrenme ve rehabilitasyonda kullanılıyor.

Bunun yanı sıra "Hidroterapi Bolumu"nde Elektro Kombine Banyo, Kelebek Banyo, Dort Hucre Banyo ve hidro masaj ozellikli dunyanın 80'inci "ARJO Axona" tedavi havuzu, kas ve eklem sistemlerine ağrısız cozumler sunuyor. Akuaterapi bolumunun en onemli cihazlarından biri olan ARJO Axona Tedavi Havuzu Turkiye'de sadece Daruşşafaka Omran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bulunuyor. İstendiğinde girdap oluşturma ozelliğiyle relaksasyon ve dolaşımı artırmak amacıyla kullanılabilen havuzda ayrıca, yurume ve merdiven cıkmayı kendi başına yapamayan hastaların havuza transferleri icin lift olanağı da mevcut.

Dunyanın her yerinden hastalar bu merkeze geliyor

İnme tedavisi icin dunyanın pek cok yerinden Daruşşafaka Omran ve Yahya Hamuloğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen hastaların tedavisi ve bakımı konusundaki araştırma sonuclarını paylaşan Prof. Dr. Mehmet Beyazova hastalığı ve tedavi surecini şu şekilde acıklıyor: "İnme rehabilitasyonunda kabaca uc donem tanımlanabilir. Acil bakımı izleyen ilk donem akut rehabilitasyon olarak adlandırılabilir. Bu donemde yoğun bakım da dÂhil, tıbbi tedavilere cok fazla gereksinim duyulur. Bu donemin daha ileri evresinde hastanın aktif katılımı vardır, ama tıbbi tedavilere ve hemşirelik bakımına hala gereksinim vardır. İkinci donem, hastanedeki akut tedavilerin tamamlanmasından sonra surdurulen rehabilitasyon calışmalarını kapsar. Daruşşafaka Rehabilitasyon Merkezi'nde daha cok bu donemdeki hastaların rehabilitasyonu yapılmaktadır. Ucuncu donemde ise eve, sosyal cevreye ve işe donuş ile kazanılmış olan işlevlerin desteklenmesi, surdurulmesi ve geliştirilmesi cabaları yer almaktadır."

İnme sonrası rehabilitasyonun başarısını rehabilitatif bakımın altyapısının var olup olmamasına ve acil tedavi doneminden itibaren uygulamaya konulmasına bağlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Beyazova rehabilitasyon yaklaşımının erken donemde başlatıldığında vucudun fiziki işlevlerinin daha kolay kazanıldığının altını ciziyor.

Annesi veya babası hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli cocuklara kolej seviyesinde eğitim fırsatı sunan Daruşşafaka Cemiyeti bunyesinde kurulan Daruşşafaka Omran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler, hidroterapistler, psikiyatristler, psikologlar, diyetisyenler ve hemşirelerden oluşan nitelikli uzman bir ekiple hizmet veriyor. Benzer merkezlerden farklı olarak konuşma terapisi hizmeti de veren merkezde hastalar yaşama her yonuyle yeniden uyum sağlayabilecekleri ozel bir tedavi surecinden geciyor.