Meme kanseri ile ilgili carpıcı acıklamalar yapan Dincer; Yumurtalıkların meme kanserini tetiklediğini dile getirdi.
A Haber'der Selin Ongun'un sunduğu Bi Sormak Lazım Programı Florance Nighttingale Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Maktav Dincer'i konuk etti.
"Yumurtalıklar Meme Kanserini Tetikliyor"
Meme kanseri vakalarının buyuk coğunluğunun hormona bağlı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dincer, 35 yaşına gelip doğum yapmayı duşunmeyen kadınların yumurtalıklarını aldırması halinde meme kanserine yakalanma olasılığının da duştuğunu belirtti. Dincer, "Erken yaşta iki yumurtalığı alınmış kadınlarda meme kanseri riski azalır. Koruyucu yontemdir bu. Genetik olarak analizini yapmak kolay. Kan vererek meme kanserine yol acan genetik bozukluk ortaya konuyor. O bozukluk aynı zamanda Yumurtalık kanserine de yol acıyor. Meme kanserinin erken teşhisi var ama Yumurtalık kanserinin yok. Genetik bozukluğu olup 35 yaşında cocuk doğurmayacak kadına yumurtalıklarını alması onerilir. Yumurtalıkları almak meme kanseri riskini yuzde 50 azaltır. Meme kanseri hormonlarla ilgili bir hastalık" diye konuştu.
"Menopozda Hormon Kullanımı Bırakılmalı"
Doğum ve emzirme dışında menopozla da meme kanserinin bağlantılı olduğunu soyleyen Prof. Dr. Dincer, menopoza giren kadınların hormon kullanımının kansere yakalanma riskini artırdığına dikkat cekti. Dincer, "10 yıl once ABD'de menopozda hormon kullanımı bırakıldı. Şimdi ABD'de yıllık meme kanseri oranında azalma var. Hormon kullanımı bırakılmalı" diye konuştu.