Hangi malzemeden yapıldığı belli olmayan, guvenlik sınırını aşan kimyasal madde katkılı kırtasiye urunleri, cocuğunuzun sağlığını bozmasın...
Yeni eğitim oğretim yılına sayılı gunler kaldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da cocukların duşlerini susleyen ve ozellikle ilkoğretim cağında okul stresini eğlenceye donuşturen kırtasiye urunleri, bilincsizce yapılan alış veriş sonucunda cocukların sağlığını bozabilen tehlikelere donuşebiliyor. Universal Hastaneler Grubuna bağlı Universal Aksaray (Vatan) Hastanesi Cocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dursun Eryılmaz Raflarda yerini alan ucuz, hangi maddelerden yapıldığı ve iceriği belli olmayan ve guvenlik sınırını aşan kimyasal madde katkılı, abartılı albenili kalem, silgi, su matarası beslenme cantası gibi kırtasiye malzemeleri ve kıyafet, ayakkabılar gibi okul giysileri cocuklarımızın sağlığını ciddi bicimde tehdit etmektedir. Gıdalarının konduğu plastik beslenme cantaları ve suluklar da eğer kalitesiz ise buyuk risk oluşturmaktadır dedi.
Kokulu Silgilerin Bağımlılık Yapma Riski Yuksek!
Kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinde kullanılan azo iceren boya maddeleri, fitalat, ağır metaller, formaldehit, kalay, nikel gibi katkı maddeleri, eğer guvenlik sınırını aşan miktarda iseler hem kısa hem de uzun vadede cocuklarımızın sağlığını bozucu etkileri yaratabilmektedir. Universal Aksaray (Vatan) Hastanesi Cocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Dursun Eryılmaz Kokulu silgi gibi organik cozucu (solvent) iceren kırtasiye maddeleri de cocuklarda bağımlılık yapma potansiyeli yuksek malzemelerdir. Okul oncesi ve ilkoğretim cağındaki cocuklar kullandıkları kırtasiye malzemelerini kontrolsuzce ağızlarına goturebilmekte, kullandıktan sonra ellerini ağızlarına veya gozlerine surebilmektedir.
Hem ciltten emilme hem de ağızdan direkt alınma ya da inhale edilme yoluyla vucuda girebilen bu katkı maddeleri erken donemde zehirlenme, bunyesi hassas cocuklarda deride dokuntu tarzında alerjik reaksiyonlar ve solunum sıkıntısı gibi ciddi etkiler yarata bildiği gibi vucutta birikebilme ozelliklerinden dolayı uzun vade de kanserojen olabilmekte, cocuğun beyin ve sinir sistemi gelişimini bozabilmekte, savunma sistemini cokertebilmektedir dedi.
Kırtasiye malzemelerinde kullanılan kimyasalların kanserojen etkisi uzun vadede cıkıyor
Vucutta biriken bu kimyasallar, karaciğer bobrek bozukluğu ve bu organların yetmezliğine bağlı hastalıklara yol acabildiği gibi, hormonal etkileşime bağlı olarak da fiziksel gelişimi etkilemekle birlikte metabolizma bozukluğu da yapabildiğine dikkatleri ceken Dr. Eryılmaz Cocuklarda ureme yeteneğini de bozabilen bu katkı maddeleri ozellikle erkek cocuklarda kısırlığa neden olabilmektedirler. Soz konusu maddelerin kanserojen etkisi uzun donemde ortaya cıkabildiğinden bu tur urunlerin kullanımının sağlık acısından son derece riskli ve bir o kadarda tehlikelidir diye ekledi.
Markalı, mumkun olduğunca boyasız ve mutlaka TSE damgalı urunleri tercih edin
Bilincli alışveriş konusunda ailelerin duyarlılık gostermesi gerektiğini vurgulayan Dr. Eryılmaz Kırtasiye malzemesi alırken yaş grubuna uygun, markalı, mumkun olduğunca boyasız ya da en az boya iceren urunler tercih edilmeli, plastik baskılı, kokulu urunler alınmamalıdır. İceriği belli, katkı maddeleri belirlenen standartları aşmayan, kalite sorgulamalarını yuruten merkezlerce onanmış urunler kullanılmalıdır. Mutlaka TSE damgalı urunler tercih edilmelidir dedi.
Universal Hastaneler Grubu
Universal Aksaray (Vatan) Hastanesi Cocuk Sağlığı Uzmanı
Dr. Dursun Eryılmaz