Dunya Sağlık Orgutu (WHO) verilerine gore dunyada 300 milyon astım hastası bulunuyor, her yıl 250.000 kişi astım sebebiyle hayatını kaybediyor.

Yuzyılın hastalığı olan alerjinin ekonomiye yukunun ise, hastane masrafları, ilaclar, işe gidememe gibi nedenlerden dolayı Amerika’da 707 milyar dolar, Avrupa’da ise 25 milyar Avro olduğu belirtiliyor.

Turkiye’de 4 milyon astım hastası bulunduğunu belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak Amerika’nın bazı eyaletlerinde uygulanan kamu binalarında ki “parfum yasağını” değerlendiriyor, işyerlerinde kullanılan kimyasalların sağlık acısından onemine değiniyor ve yoneticileri uyarıyor.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, yuzyılın hastalığının alerji olduğunu ve alerjinin sebeplerinden birinin de kişinin kimyasallara karşı aşırı duyarlılığından kaynaklandığını belirtiyor. İşyerlerinde temizlik amaclı kullanılan ucuz, kokulu kimyasalların yanı sıra calışanların parfumlerinin bile bu ataklara sebep olduğuna dikkat cekiyor. Amerika’da alerjik kişilerin kimyasallar yuzunden actığı davaların artması sebebiyle, kamu kuruluşlarında parfumun yasaklandığını, temizlik maddelerinin ise
kokusuz ve sağlıklı olanlarının tercih edildiğinin altını ciziyor.

Yoneticiler Dikkat!

Alerjinin ekonomiye yukune değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, calışanından verim alabilmesi icin her yoneticinin, calışma alanını sağlık acısından değerlendirmesini tavsiye ediyor ve gerekli onlemlerin alınmasını istiyor. Alerjinin Turkiye ekonomisine zarar vermemesi icin her yoneticinin alacağı basit onlemlerin, performans duşukluğunu, uretim ve iş gunu kaybını, hastane ve ilac masraflarını azaltacağına dikkat cekiyor.

Kimyasallar Nasıl Etkiliyor?

Prof. Dr. Tabak; kimyasalların, kokuların yoğun olduğu, oksijenin az bulunduğu ortamlarda hırıltı, nefes darlığı ve oksuruk şeklinde atakların oluşabildiğini, kaşıntı, kızarıklık, dokuntu gibi reaksiyonlar gelişebildiğini soyluyor. Kimyasal madde buharının, kuf kokusunun, alerjisi olmayan sağlıklı kişileri bile olumsuz etkilediğine değinerek, cok az miktarının bile astımlı hastalarda, alevlenme oluşturduğunun altını ciziyor.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, astım tanısı almış cocuk ya da yetişkin hastaların oda spreyi, parfum, camaşır suyu kokusu, kolonya gibi kimyasal maddelerin buharından rahatsız olduğunun bilinmesi gerektiğini vurguluyor. Bu hastaların bulundukları ortamda bu tip maddelerin bulundurulmaması, kullanılmamasının onemine değiniyor.

Cocuklar İcin;

Okullarda her 5 cocuktan birinin alerjik, her 10 cocuktan birinin de astım olduğunu belirten Prof. Dr. Tabak, okul ortamında koku veren kimyasal yapıştırıcı, kalem, dezenfektan jel, kolonya, camaşır suyu gibi maddelerin yasaklanması gerektiğinin altını ciziyor. Alerjik cocuklar azınlıkta bile olsa, tum okulda uygulamasının altını ciziyor