12 aylık bebeklere ucretsiz yapılıyor
Cocukluk cağı aşı takvimine eklenen su ciceği aşısının uygulanmasına başlandı. Aşı, 12 aylık bebeklere yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı Turkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, yaptığı acıklamada, daha cok cocukluk doneminde gecirilen ve bazen ciddi komplikasyonlara yol acan su ciceğine karşı aşının 12 aylık bebeklere ucretsiz yapıldığını bildirdi.
Turkiye'de aşılama oranlarının yuzde 97'lere ulaştığını, su ciceği aşısının da eklenmesiyle cocukluk donemi aşılama takviminde 13 aşının bulunacağını anımsatan Torunoğlu, Turkiye'nin dunyada su ciceği aşısını ucretsiz uygulayan 7. ulke olduğuna dikkati cekti.
Torunoğlu, takvime yeni giren su ciceği aşısının, Sağlık Bakanlığı'nın aşıyla ilgili yuruttuğu kampanya cercevesinde tanıtılacağını bildirdi.
SU CİCEĞİ NEDİR?
Daha cok 2-8 yaşları arasında rastlanan ancak her yaşta ortaya cıkabilen bir hastalık olan su ciceği, kış ve ilkbahar aylarında daha sık goruluyor.
Cok yaygın gorulmekle birlikte ağır belirtilere yol acmayan hastalıkta, dokuntuler deride ici sıvı dolu kabarcıklar halinde oluşuyor. Cok bulaşıcı olan hastalığa hafif belirtiler de eşlik ediyor. Virus, su ciceğinin yanı sıra zona hastalığının da etkeni durumunda. Virusle yuklu tukuruk damlacıklarının bulaşmasıyla oluşan hastalığa karşı aşıyla korunma mumkun.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN AŞI TAKVİMİ
Sağlık Bakanlığı'nın cocukluk cağı aşı takvimine gore uygulanan aşılar
-Hepatit B: Doğumda, birinci ve altıncı ayların sonunda
-BCG Aşısı: İkinci ayın sonunda
-Difteri, Aseluler Boğmaca, Tetanos, İnaktif Polio, Hemofilus İnfluenza Tib B (Beşli Karma Aşı): İkinci, dorduncu, altıncı ayların sonunda, 18-24'uncu ayda pekiştirme dozu
-Konjuge Pnomokok Aşısı: İkinci, dorduncu ve altıncı ayların sonunda, onikinci ayda pekiştirme dozu
-Kızamık, Kızamıkcık, Kabakulak: Onikinci ayda, ilkoğretim birinci sınıfta pekiştirme dozu
-Difteri, Aseluler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio (Dortlu Karma Aşı): İlkoğretim birinci sınıfta pekiştirme dozu
-Oral Polio Aşısı: Altıncı ayın sonunda, 18-24'uncu ayda
-Erişkin Tipi Difteri: İlkoğretim sekizinci sınıfta pekiştirme dozu
-Hepatit A: 18 ve 24'uncu aylarda birer doz
-Su ciceği: 12. ayda tek doz
AA
Anahtar Kelimeler
su ciceği aşısı, Aşı takvimi, sağlık bakanlığı
Bu habere ilk yorum yapan siz olun!