Havaların ani ısınıp soğuması boğaz enfeksiyonuna yol acıyor!

Cocuklar daha hassas olan yapıları nedeniyle hasta olmaya daha cok meyillidirler.

Cocukluk cağının sık gorulen hastalıklarından biriside bademcik ve geniz Eti hastalıklarıdır. Kreş ve okul cağı ile birlikte cocuklar daha fazla mikroorganizmaya maruz kalmakta ve bu donemlerde hastalık sıklığı artmaktadır.

Kışın cok sık karşılaşılan boğaz ağrısı ve buna bağlı enfeksiyonlar sonucu oluşan hastalıklardan yazın gelmesiyle birlikte kurtulduğumuzu duşunuruz. Ancak, Rinoest Kulak Burun Boğaz Estetik Merkezi'nden Op. Dr. Coşkun Şanverdi, ozellikle mevsim değişikliği donemlerinde boğaz enfeksiyonlarına sıkca rastlanıldığını belirtiyor.

Sıcaklık değişimlerinin yaşandığı ve sonbahar mevsimine yaklaştığımız şu gunlerde evlerde ya da araclarda karşılıklı acık pencere veya kapı arasında cereyana maruz kalma sonucunda, kapalı alanlarda klima kullanımının artmasıyla, soğuk yiyecek ve buzlu icecekler ve alerjik nedenlerle de boğaz enfeksiyonuna yakalanabiliriz.
Sıcak havalara aldanmayın!

Guneşli havalarda parkta, bahcede oyun oynayan ve terleyen cocukların soğuk su icmeleri, cok sık dondurma yemeleri gibi nedenlerle, vucut ısısındaki ani duşuşler ust solunum yollarına giden damarların daralmasına ve boğaz enfeksiyonlarına neden olabiliyor.

Bir haftadan fazla devam eden nezlelerin buyuk coğunluğu sinuzit gostergesidir.

Erişkinlerde burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, yuz-diş-goz ağrısı ve oksuruk en cok gozlemlenen belirtileridir. Cocuklarda ise huzursuzluk, inatcı oksuruk ve geniz akıntısına bağlı kusma olabilir. Tum yaş gruplarında kısmen daha az rastlanan belirtiler; ateş, yorgunluk, ağız kokusu, koku alma duyusunda azalma, boğaz ağrısı, bazen ses kısıklığıdır.
Rahatsızlığın devamı sırasında ortaya cıkan alın ve gozde ağrılı şişlikler, cift gorme ve genel durum bozukluğu da sinuzit belirtileri arasında yer alır.

Boğaz ağrısı deyip gecmeyin

Op. Dr. Coşkun Şanverdi "Bademcik (Tonsil) ve geniz Eti (Adenoid) lenfoid dokulardır. Bademcikler boğazda iki yanda, geniz Eti, burun arka deliklerinin gerisinde, geniz dediğimiz bolgede bulunurlar. Gorevleri bağışıklık sistemi ile ilgilidir.

Bademciklerin en belirgin hastalık bulgusu sık iltihaplanması, ateşlenme, boğaz ağrısı veya cok buyuyup boğazı daraltması şeklindedir. Geniz etinin bulgusu ise burun tıkanıklığı, gece ağzı acık uyuma ve horlama, gelişme geriliği, iştahsızlık, cene ve diş sorunları, kulaklarda sıvı birikimi ve işitme kaybı, sık orta kulak iltihabı, sinuzit atakları şeklinde ozetlenebilir. Bademcik ve geniz Eti rahatsızlıkları sıklıkla birlikte gorulse de, ayrı ayrı da olabilmektedir." şeklinde ifade ediyor.

Basit onlemler alınabilir…

Cocuğunuzu ortam koşullarına uygun giydirmelisiniz.

Terledikten sonra kıyafetlerini mutlaka değiştirmelisiniz.

Deniz, havuz ya da duştan cıktıktan sonra sacları (bulunduğunuz ortamda kurutma makinesi olmasa bile) havlu yardımıyla muhakkak kurulamalısınız, ıslak sacların ruzgarda kendiliğinden kuruması ileride cocuğunuzda sinuzit gibi hastalıkların ortaya cıkmasına neden olabilir.

Dondurma gibi soğuk yiyeceklerden sonra cocuğunuza oda sıcaklığında su icirebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi hastalıktan korunmak icin, hijyen koşullarına uyulması, el – ayak bakımı, ortak eşya kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu problemlerin cozumu nedir, ameliyat hangi durumlarda ve kac yaşlarında duşunulmelidir?

Bademcik iltihapları antibiyotik tedavisi ile duzeltilebilmektedir. Fakat senede birkac kez iltihaplanması, bu sık iltihaplanmaların en az iki yıldır yaşanması veya bademciklerin cok iri olup boğazı tıkaması durumlarında ameliyat duşunulmelidir.

Bademcik ameliyatı fonksiyonunu yitirmiş, sık iltihaplanan dokular alındığı icin cocuklara zarar vermez, tam tersine yarar sağlar.

Op. Dr. Coşkun Şanverdi, "Geniz Eti ailelerce ciddiye alınmalıdır. Geniz Eti rahatsızlıkları cocuklarda, gelişim geriliği, kulak sorunları, uyku apnesi, gece cişini tutamamak gibi pek cok soruna yol acabilmektedir. Birlikte gorulebilen kulakta sıvı toplanma (Seroz otit) veya sık orta kulak iltihabı gibi durumlar ilaclar ile tedaviye her zaman yanıt vermezler. Bu durumda yapılan kulak zarlarına tup takma operasyonu ile problemleri cozebilmekteyiz.
Tum bu ameliyatlar duruma gore 2-3 yaşından itibaren yapılabilir. Cocukların buyumesini beklemeye gerek yoktur. Ameliyatı geciktirmek tam tersine yarar değil, zarar getirir.

Elbetteki ameliyat kararları doğru verilmeli, gereksiz ameliyatlardan kacınılmalıdır." diye belirtiyor.

Op. Dr.Coşkun Şanverdi Hakkında;

1992 yılında İstanbul Universitesi Cerrahpaşa Tıp Fakultesinden mezun oldu.

1997 yılında Haydarpaşa Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda ihtisasını gercekleştirdi. İlk Uzmanlık yıllarından itibaren Endoskopik Sinus Cerrahisi, Horlama Cerrahisi

başta olmak uzere pek cok K.B.B.hastalığı ve cerrahi tedavilerinin yanı sıra Burun estetiği, Kepce Kulak ameliyatları ile ilgilenmiş ve ilerleyen yıllarda yuz estetiği konusuna yoğunlaşmıştır.