2012 yılı sizi fiziksel ve zihinsel olarak 5 yıl yaşlandırmış olabilir. Bu yıl zamana meydan okuyun ve bunları yapın...

Bir yıl daha gecti... Yeni bir yılı karşılarken bir yaş daha buyuduk. Peki, ama bir yıl icinde gercekten bir yaş daha mı yaşlandık? Gecen bir yıl icinde zihinsel olarak 5 yaş yaşlanmış veya 5 yaş gencleşmiş olabilirsiniz...

Bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken yeni yıla dair hemen hepimizde yeni umutlar, istekler ve beklentiler var. Bazılarımız, para, iyi bir iş, kariyer dilerken, kimileri de iyi ilişkiler, arkadaşlıklar, dostluklar ve eş hayali kuruyor. Umut ve beklentiler herkese gore farklılık gosterse de ortak bir beklenti var ki o da fiziksel ve ruhsal sağlık.

Guzel bir yıl icin bireylerin sağlıklı bir psikolojiye sahip olması gerektiğinin altını cizen Uskudar Universitesi Feneryolu Polikliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doc. Dr. Barış Onen Unsalver, yeni bir yıla girerken uzun ve nitelikli bir yaşam icin bir yıllık bilanco yapılıp, hayata dair gelir ve giderlerin gozden gecirilmesi uyarısında bulunuyor. Unsalver, "fiziksel ve psikolojik gelir giderler goz ardı edilmemeli, 1 yılda 5 yaş yaşlanmamak icin ise beyin check-up'ı yapılmalı" diye konuşuyor.

Gecen bir yılda yapılan olumlu ya da olumsuz davranışların, secimlerin ve ilişkilerin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Unsalver, her bireyin yorgunluk sorgulaması yapmasının faydalı olacağını kaydediyor. Unsalver, 1 yılda 5 yaş yaşlanmanın mumkun olabileceğine dikkat cekiyor. Yrd. Doc. Dr. Unsalver; "Belki de gecen yıl kendinizi cok yordunuz, fiziksel ve psikolojik sıkıntılar yaşadınız. Zaman oldu kendinizi, sevdiklerinizi ihmal ettiniz. 1 yıl gecince 1 yaş yaşlanıyoruz ama siz belki de zihinsel olarak 5 yıl yaşlandınız ya da 5 yıl gencleştiniz" diyor.

Bu değişimlere sebep olan olumlu ya da olumsuz şeyleri herkesin gozden gecirmesi gerektiğini belirten Unsalver ancak bu şekilde yeni yılda olumsuzlukları hayattan cıkarabileceğimizi veya bunlara karşı savunma geliştirebileceğimizi soyluyor.

Yeni yılda herkesin kendine hedefler koymasını isteyen Unsalver, bu hedeflerin kişinin kendisine, cevresine ve topluma yonelik olabileceğini kaydediyor. Unsalver bu hedefleri şu şekilde sıralıyor;

Kişisel hedefler

Beden ve zihin sağlığınıza dikkat edin!

Beden ve akıl sağlığının yerinde olması hayat kalitesini belirleyen en onemli kriterlerdir. Beden sağlığını olumsuz etkileyen hemen her şey akıl sağlığını da olumsuz etkiler. Zaten beden ve zihni birbirinden ayırmak pek de mumkun değildir. Başka bir deyişle bedeninize yaptığınız yatırım zihninize de yapılmış olacaktır ve tersi de gecerlidir.

Sağlıklı ve duzenli beslenin!

Sağlıklı, duzenli ve dengeli beslenmek ilk hedef olmalı. Yediklerimiz gastritten kansere kadar bircok bedensel hastalığa neden olabilir. Ac kalmak ya da zaman zaman tıkınırcasına yemek kan şekerinde duzensizliğe neden olarak baş ağrıları, gerginlik, huzursuzluk, konsantrasyon gucluğu gibi belirtilere ve sonucta keyifsiz hissetmenize neden olabilir. Gıdaların dışında ictiğiniz sıvılar da onemli. Yeni yılda daha fazla su icmek ve gazlı iceceklerden uzak durmak iyi bir hedef olabilir.

Spor yapın ama kilo vermek icin değil!

Haftada 3 gun en az 45 dakika ve nabzımızı 100'un ustune cıkaracak duzeyde spor yapmak hem kalp damar sağlığı hem de zihinsel yorgunluğu uzaklaştırmakta faydalıdır. Kilo vermek ve guzel olmak icin spor yapmayın, cunku bu sizi baskı altında tutacak bir hedef olacaktır ve spor yapmaktan alacağınız keyif azalacaktır. Oysa beden sağlığınızı akılda tutarsanız daha duzenli spor yapabilirsiniz. Yoğun spor faaliyeti sırasında salgılanan endorfinler keyif hissi verir ve gundelik moral bozukluklarını gecirmekte oldukca etkilidir.

Uykunuza onem verin!

Hayat koşullarının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle uykunuzdan kırpıyor olabilirsiniz, bu durumda uykusuzluğun getirdiği huzursuzluk, dikkat dağınıklığı ve metabolik sorunlar gelişmeye başlayabilir. Yeni yılda uykunuzdan fedakÂrlık etmeden hayat kalitenizi yuksek tutmayı hedefleyin.

Sigaradan uzak durun!

Sigaranın zararlarını bilmeyen kalmadı gibi. Ancak sigarayı bırakmak bazen hic de kolay olmayabilir. Cunku sigara psikolojik ve fizyolojik bağımlılık yapar. Bırakmaya karar vermenizde ve bırakma surecinde bu konuda uzman birinden destek almanızda fayda vardır.

Alkole dikkat edin!

Alkol kullanımını sınırlamak ya da tamamen kesmek. Zaman zaman bir iki kadeh alkol keyiflendirirken, sık sık alkol almak alkol bağımlılığına yol acabilir. Bağımlılık yıllar icinde gelişebileceği gibi kısa zamanda da gelişebilir. Eğer alkolle sorun yaşıyorsanız yeni yıldaki oncelikli hedeflerinizden biri bir uzman desteğiyle alkolu bırakmak olmalı.

Ofke kontrolunuzu geliştirin!

Ozellikle kalabalık şehir hayatı ve bireyselleşmenin artması coğumuzun ofke kontrolunde gucluk yaşamasına neden oluyor. Ofke patlamaları sadece cevreye değil aynı zamanda kişinin kendisine de zarar verir. İlişkileri zedeleyen ve yalnızlığa iten bu sorunu cozmek yeni yıl hedeflerinizin arasında yer almalı. Ofkeyi dışa vurumun sağlıklı yollarını bir uzman desteğiyle bulabilirsiniz.

Eğitime onem verin!

Mesleğinizle ilgili bir kurs ya da ozel bir eğitime gitmeyi planlayın. Calıştığınız alanda ne kadar cok deneyiminiz olsa da yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmanın ve becerilerinizi arttırmanın en iyi yolu eğitimlere katılmaktır.

Beyninizi uyarılara maruz bırakın!

Beynimiz plastik bir yapıya sahiptir ve biz onu ne kadar cok değişik ve ceşitli bilgiyle donatırsak o kadar canlı kalır ve şekillenir. Orneğin yeni bir dil oğrenmek, o dili gundelik hayatta faal bir şekilde kullanmayacak olsanız da beynin uyarılmasını sağlar. Yeni bilgiler karşısında beynimiz sinir hucreleri arasında yeni bağlantılar oluşturur. Bisiklete binmeyi oğrenirken dengeyi oğrenebilmek icin kaslarımızın gecirdiği değişikliklerin benzeri bir surec beynimizde de surer. Yeni beceri yeni bir beyin anlamı taşır.

Cevreyle ilgili hedefler

Onceliklerini gozden gecirin!

Yakın cevrenizle ilişkilerde oncelikleri belirleyin. Evli ve cocukluysanız, cocuk ve eşle ilişkiler ilk sırayı alır. Cocuğunuz ve eşinize yeterince ve kaliteli bir zaman ayırmayı hedefleyin. Cocuk, her yaşta ebeveyne farklı şekilde ihtiyac duyar. İleride nasıl bir insan olacağı ebeveyniyle kurduğu ilişkiden onemli derecede etkilenir. Cocuğun değişen ihtiyaclarına gore yenilenmiş bir ebeveyn olmayı hedefleyin. Sadece cocuğunuz değil eşiniz de değişmektedir ve onunla ilişkinizde de zamanla yeni ayarlara ihtiyac olacaktır. Gunluk hayatın yoğunluğuna kapılıp birbirinizi ihmal ediyor olabilirsiniz. Evde de olsa baş başa zaman gecirmeyi ve birbirinizi yargılamadan dinlemeyi hedefleyin.

Aile ve arkadaşları ihmal etmeyin!

Geniş aile ve arkadaşları ihmal etmeyin. İletişim aracları birbirimizi gormeden birbirimizden haberdar olmayı sağlayarak sosyal cevreden kopmamızı engelliyor. Ancak yuz yuze gecirilen zamanların azalması bağlarımızı gevşetiyor ve yalnızlık hissimizi arttırıyor.

Toplumsal Hedefler

Cevreye duyarlı olun!

Daha iyi bir cevre bilinci geliştirmeyi ve bu bilinci yakınlarınıza yaymayı hedefleyin. Gezegenimizin yaşadığı kuresel iklim değişikliği ve diğer ekolojik sorunlardan bağımsız değiliz. Cunku burası evimiz ve evimiz tehdit altındayken biz de guvende olamayız. Cevre sorunlarına duyarlı olun. Gezegeni daha sağlıklı bir hale getirmek icin birey olarak taşıdığınız sorumlulukları oğrenin. Yerel yonetimle ve kar amacı gutmeyen sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim kurarak cevre sorunlarına katkı sağlamayı hedefleyin.

Karşılıksız yardım edin!

Hic tanımadığınız insanlara yardım etmeyi hedefleyin. Kimsesiz cocuklar, bakımevinde kalan ya da kimsesiz yaşlılar, sığınma evlerinde yaşayan şiddet mağduru kadınlar, teror mağduru aileler ya da doğal afet mağdurları gibi icinde bulundukları durumla başa cıkabilmek icin başkalarının yardımına ihtiyac duyan kimselere maddi manevi destek vermek kişinin ic huzurunu artırır, hayatına anlam katar.

Beyin check-up'ı nedir?

Bugun ABD'de zihinsel faaliyete onem veren, uzun ve nitelikli yaşamak isteyenlerin başvurdukları bir inceleme yontemidir. Ozellikle yonetici ve işadamları kendilerini zihinsel ve sinirsel testlerden gecirip, oneriler almaktadırlar.

İleri yaşlarda unutkanlık, dalgınlık, dikkat dağınıklığı, zihinsel yorgunluk, cocuk ve genclerde okul başarısızlığı, dikkat dağınıklığı, oğrenme gucluğu ve davranış bozukluğu durumlarında onleyici ve koruyucu sağlık uygulaması olarak onerilir.

Klasik Kranial MR beynin anatomik yapısal değişiklikleri ile ilgili bilgi verir. Volumetrik MR ise cekim sonrası saatler suren otomatik analizlerle beynin her bolgesinin hacim olcumlerini cıkarır. Uzun yıllar sonra değişiklikleri izlemede işe yarar.

Beyindeki biyolojik sureclerin son urunu olan biyoelektrik faaliyeti olcmek, bir dizi "Noropsikolojik Testler" ve "Kantitatif EEG" (Beyin Haritalaması) ile mumkun olmaktadır.