Havaların soğuması bircok kış hastalığını beraberinde getiriyor. Peki soğuklarda kalbimizi korumak icin ne yapmalıyız?

Aniden meydana gelen kalp rahatsızlıklarında da artış gorulen kış aylarında, ozellikle kalp, tansiyon, şeker ve kolesterol gibi sağlık problemleri olanlar daha da dikkatli olmalı. Soğukla birlikte kalp damalarında meydana gelen buzuşmesinin kalp krizine neden olabileceğini belirten Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu direktor Dr. Barış Mutluer, kalp krizine karşı alınabilecek onlemler ve yapılması gereken ilkyardım onerileri hakkında bilgilendiriyor.

Kalp krizleri kış aylarında 3 kat daha fazla

Yaz aylarında damarlar genişler, kış aylarında ise daralır. Damarlarında tıkanma ve daralma olan hastaların soğuk havada damarları daha da daralır. Bu da kalp hastalarında krizi tetikleyebilir. Kış aylarında 3 kat daha fazla gorulen kalp rahatsızlığından korunmak icin kalp damar hastası olanlar ve ozellikle yaşlılar mumkun olduğunca soğuk havalarda dışarı cıkmamalıdır.

Kalp krizi belirtileri nelerdir?

Kişinin goğus kısmında sıkışma hissi, goğus ustunde basınc duygusu, goğuste birkac dakika sure ile ağrı şikÂyeti, omuzlarda ağrı, boyun bolgesinde ağrı, cene veya kollara doğru genişleyen ağrılar, baş donmesi, aniden terleme, mide bulantısı, nefes gucluğu, yorgunluk ve ağırlık hissi, mide şikÂyetleri gibi bulgular kalp krizi belirtileri arasında yer alır.

Kalp krizinde ilk mudahale nasıl olmalıdır?

Hastayı rahat edebileceği bir pozisyonda tutun.

Hastanın bilinci yerindeyse ve alerjisi bulunmuyorsa, aspirin verin.

Hastanın daha onceden gecirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu kullandığı ilaclar varsa ve bu ilacları alması gerekiyorsa, ilacları icmesine yardımcı olun.

Solunumu ve nabzı kontrol edin, eğer solunum ve nabızda problem var ise ve ilk yardım eğitiminiz mevcutsa akciğer-kalp canlandırma ilk yardım yontemi uygulayın. Ama bilincsizce yapılan ilk yardımlar hayat kurtarmak yerine daha ciddi sorunlara neden olabilir. Kalp krizinde doğru ve bilincli ilk yardım yapılması onemli ve hayatidir.

Vakit kaybetmeden ambulans cağırın.

Soğuk havada kalbinizi korumak icin sağlıklı oneriler;

Kalp check- up'ı yaptırın.

Gezmek icin daha cok kapalı alanları tercih edin.

Sokağa cıkarken kalın giyinin.

C vitamini bakımından zengin gıdaları tuketmeye ozen gosterin.

Sigara icmeyin, eğer kullanıyorsanız en kısa zamanda bırakın.

Tansiyon, şeker ve kolesterolunuzu dengede tutun.

Medline:

Kurulduğu 1995 yılından 2009 yılına kadar hastane oncesi acil sağlık hizmetlerini ustlenen Medline Acil Sağlık, 2009'un ikinci yarısından itibaren sadece acil sağlık alanında değil, hastane dışında kalan "yerinde sağlık" ve "acil durum" ihtiyaclarını da karşılamaya yonelik ceşitli hizmetleri vermek uzere yapısını yenilemiştir. Esas Holding şirketi olan Medline Acil, 365 gun 24 saat Telefon ile Tıbbi Danışmanlık, Revir ve Sabit Nokta Sağlık Hizmeti, Evde Sağlık Hizmetleri, Kurumsal Hizmetler, Bireysel Hizmet Paketleri ( evde doktor, evde tetkik, checkup, 7/24 acil ilac), Sağlık Taramaları, Doktorlu Kara Ambulansı, Hava Ambulansı organizasyonu hizmetlerini vermektedir. Detaylı bilgi icin www.medline.com.tr adresini ziyaret ediniz.