Yenidoğanlar ve bebekler icin en ideal gıda olan anne sutu, sağlıklı olmanın yanısıra bir bebeğin gelişimi icin tum gıdaları icerir. Ayrıca anne sutu, ortak cocuk hastalıklarından bebekleri korumaya yardım eden antikorları icerir.

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk altı ayında, anne sutuyle beslenmeleri oranları bircok ulkede artış gosterirken, ceşitli nedenlerle ve danışma eksikliğinden dolayı hala bircok anne doğum yaptıktan birkac hafta sonra sutunu durdurmaya devam etmektedir.

Anne sutu hayat kurtarır

Anne sutunun faydalarından ve hayati oneminden bahseden Erdem Hastahanesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Korhan Yılmaz, " Eğer bugun bebekler ilk altı ayda sadece anne sutuyle beslense ve bu bebeklere altı aydan sonra 2 yaşına kadar anne sutunun yanında besleyici gıdalar verilse, her sene 5 yaşının altındaki 1.5 milyon bebek daha kurtarılarak, hayatta kalabilir.” dedi.

Sozlerine anne sutunun faydalarıyla devam eden Uzm. Dr. Yılmaz," Bebeklerin anne sutuyle beslenmelerine hastanede başlanmalıdır. Anne sutu hem bebek hem de anne icin bir oğrenme surecidir. Kolostrum adı verilen erken sut, goğuslerde zaten mevcuttur. Bebek bu sutu almaya doğumdan hemen sonra başlayabilir. Kolostrum bebeği bircok hastalıktan korur.

Bebeklerin gunde 8 – 12 kez emzirilmesi gerekir, 5 saatten daha uzun sure emzirilmeden uyumasına izin verilmemelidir. Bebeği uyandırmak icin uzerindeki kıyafetler cıkartılabilinir veya bezini değiştirebilir.

Başarılı bir emzirme, annenin bebeğini emzirmeye kararlı olması ve bunu iyi bir şekilde başaracağına inanmasıyla başlar. Nasıl emzireceğini bilen anne kendine guven duymaya başlar. Anne sutunu alarak buyuyen bebeklerin beyin gelişimi daha iyi olur, alerjik hastalıkları ve hatta ileri yaşlarda kanser gibi hastalıkları daha az gorulur. Sut yapımını belirleyen en onemli faktor bebeğin sık emmesi ve memelerin boşaltılmasıdır.

Ancak annenin fiziksel ve ruhsal durumu da onemli bir faktordur. Yorgunluk ve stres, ruhsal sıkıntılar ve en onemlisi emzirmeye isteksizlik anne sutu miktarını azaltabilir." dedi.

Doğru beslenmede 10 adım

Dunya Sağlık Orgutu ve UNICEFF tarafından geliştirilen ve bebeklerin beslenme hayatına, doğru bir başlangıc yapmalarını sağlayan 10 adım, bugun Turkiye'deki hastanelerde dahil olmak uzere, 150’den fazla ulkedeki hastanede kullanılmaktadır.