Astım ve Tedavisi
Astım, hava yollarının kronik inflamatuvar hastalığıdır. Yani soluk yolu boyunca meydana gelmiş kalıcı bir iltihap soz konusudur. Ancak bu iltihabın (enflamasyonun) nedeni mikroplar değildir. Henuz iltihabın tam olarak hangi mekanizmayla ortaya cıktığı bilinmediği icin tam olarak nasıl ortadan kaldırılacağı da bilinmemektedir. Zamanla bu iltihap ilerler ve soluk yolunu tıkar.
Fırıncılarda, mobilyacılık, boyacılık, hayvancılık gibi işlerle uğraşanlarda sık gorulur.
Sigara ve alerji hastalığı ağırlaştıran iki onemli etkendir. Ev tozu akarları, polenler, kuf mantarları, hamam bocekleri gibi allerjenler astımlı bir kişiyi "akut astım krizine" sokabilir.
Belirtileri nelerdir?
Nefes darlığı
Hışıltılı Solunum: Islık sesi olarak da ifade edilir. Astım hastalığının cok tipik bir belirtisidir.
Oksuruk: İnatcı, 3 haftadan uzun suren, ozellikle sabaha karşı artan ve gece uykudan uyandıran bir oksuruk vardır.
Astım tanısı nasıl konulur?
Akciğer Grafisi: Doktorunuz once diğer hastalıkların olmadığından emin olmak icin bir akciğer rontgeni isteyecektir.
Spirometri: Akciğerlerin işlevlerindeki bozuklukları ortaya cıkaran ve sık yapılan bir olcumdur.
PEF takibi: Pef-metre adı verilen cihazla hastanın evde kendi yapacağı olcumlerle yapılan tanı yontemidir.
Provokasyon Testleri: Solunum yollarındaki aşırı duyarlılığı gosteren testlerdir.
Astım Tedavisi
Astım tedavisinde ilk yapılacak olan sigaradan ve allerjiye neden olan faktorlerden uzak durmaktır. Ev akarlarına karşı evde nemin azaltılması, halıların ve tuylu oyuncakların kaldırılması, ahşap veya deri mobilya kullanılması tavsiye edilir.
Astım kronik bir hastalıktır. Dolayısıyla tedavisi omur boyudur. Astım hastaları hic şikÂyetleri olmasa bile astım ilaclarını kullanmak zorundadırlar. Aksi takdirde her yeni "akut astım atağında" solunum yollarındaki iltihap daha da artacaktır.
Astım ilacları başlıca iki ceşittir.
Hava yolunu genişletenler: Tıkanıklığı giderirler, nefes alıp vermeyi kolaylaştırırlar.
İltihap gidericiler: Hava yollarındaki iltihabın artmasına engel olurlar. Ancak iltihabı tamamen geciremezler.
Tedavinin ihmal edilen ancak cok onemli bir tarafı da ilacları doğru şekilde kullanmaktır. Pek cok astımlı kişi ilacları yanlış manevralarla kullandıklarından tedaviden fayda goremezler. Astım ilaclarını kullanmak zordur ve ozel bir eğitim gerektirir. O yuzden doktorunuzdan ilacların nasıl kullanılacağını size gostermesini isteyiniz.
Sağlıklı ve mutlu gunler dileğiyle.