Novartis ile İstanbul Universitesi, ilac alanında Ar-Ge calışmaları yapmak amacıyla stratejik bir işbirliğine imza attı. Yapılan işbirliği kapsamında kurulacak Ar-Ge merkezi sayesinde kamu sağlığı ve ulke ekonomisine katkı sağlayacak klinik araştırma calışmaları yurutulecek. Anlaşma, gelecekte Ar-Ge ve inovasyona yonelik yeni bilimsel projeler icin ilk adım olacak.

Turkiye’nin lider ilac firması Novartis ile Turkiye’nin en koklu eğitim kurumlarından İstanbul Universitesi, ilac alanında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) calışmaları yurutmek uzere stratejik bir işbirliğine imza attı. Bu işbirliği cercevesinde İstanbul Universitesi bunyesinde bir Ar-Ge merkezi kurulacak. Merkezde yapılacak klinik calışmaları universite bunyesindeki araştırmacılar yurutecek.

Bu anlaşmayla beraber sadece Ar-Ge merkezi konusunda değil, kurumlar arası karşılıklı eğitim-staj programları ve bilgi alış-verişi, hekim - hasta eğitim programları geliştirilmesi gibi bircok farklı alanda işbirliği de gercekleştirilecek.

Bu stratejik işbirliğinin tanıtımı ve protokolunun imzalanması torenine İstanbul Universitesi Rektoru Prof. Dr. Yunus Soylet, BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) Koordinasyon Birimi Komisyon Uyesi, İU Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ahmet Gul ve Novartis Turkiye Başkanı Guldem Berkman katıldı.

Toren sırasında konuşma yapan İstanbul Universitesi Rektoru Prof. Dr. Yunus Soylet işbirliği anlaşması ile ilgili goruşlerini: “Ulkemizin en koklu universitesi olan İstanbul Universitesi, 1453’ten beri bilime yatırım yapmaktadır. Dunyanın en iyi 500 universitesi arasına giren tek Turk universitesi olarak bu calışmalarımızı her koşulda, oğrencilerimizin daha iyi eğitim alması, daha iyi bilim uretmek, ufuk acıcı projelere imza atmak amacıyla surdurmekteyiz. Ulkemizin saygın kuruluşlarından Novartis ile gercekleştireceğimiz işbirliği anlaşması da bu anlayışımızın bir urunudur. İlac araştırmaları ve AR-GE faaliyetleri cercevesinde geliştireceğimiz bu işbirliği icin Sayın Guldem Berkman’a ve şahsında tum Novartis’e, işbirliğimizin gelişerek nice projelerde bir araya gelmek temennisiyle şahsım ve Universitem adına teşekkur ederim” şeklinde ifade etti.

Sağlık alanındaki yeni calışmalara yatırım yapmayı ilke edinen bir firma olduklarını vurgulayan Novartis Turkiye Başkanı Guldem Berkman ise, “Bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yeni tedavi yontemlerinin geliştirilmesini desteklemek oncelikli hedefimiz. Novartis olarak tum dunyada yılda yaklaşık 7,5 milyar ABD doları araştırma geliştirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Bilimsel araştırmaları kuresel duzeyde bir değere donuşturmek

uzere ustlendiğimiz gorev ve sorumluluk bilinciyle, Turkiye’nin en koklu kurumlarından İstanbul Universitesi ile işbirliği yapmaktan buyuk mutluluk duyuyoruz. Bu anlaşmanın ulkemizin ilac araştırmaları alanındaki ağırlığının artmasında onemli bir adıma olacağına inanıyoruz. Bugun İstanbul Universitesi ile başlattığımız bu sureci gelecekte diğer universitelerimizin de dÂhil olacağı bir platforma donuşturmeye gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

İmzalanan bu proje ile İstanbul Universitesi bunyesinde tamamen klinik araştırmalar uzerinde calışacak uzman bir kadro istihdam edilmesi ve İstanbul Universitesi bunyesindeki klinik araştırma sayısında da ciddi bir artış sağlanması amaclanıyor. Boylece proje ilac alanında ekonomik katma değer sağlayarak inovasyon faaliyetlerini artırmak adına buyuk onem taşıyor.

Novartis hakkında:
Sağlık alanında dunyanın onde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Turkiye’de de ilac sektorunun lider firmasıdır. Novartis, yaşam kalitesini artıran ve suresini uzatan, yaşamı koruyan yenilikci urunleri keşfetmekte, geliştirmekte ve piyasaya sunmaktadır. Genel Merkezi İsvicre Basel’de bulunan Novartis Grubu şirketlerinde yaklaşık 100.000 kişi calışmakta ve şirket, 140’tan fazla ulkede faaliyet gostermektedir. Sağlık alanındaki yeni teknolojilere surekli yatırım yapan Novartis yıllık ortalama 7.5 milyar dolar tutarındaki araştırma geliştirme butcesiyle, sağlık alanında dunyanın en buyuk Ar Ge yatırımı yapan kuruluşlarından biridir. Turkiye’de yaklaşık 2.400 calışanı ile uretim pazarlama, klinik araştırmalar faaliyetlerini yuruten Novartis’in, 4 uretim tesisi bulunmaktadır.