
Marka ismi kadar maskot da akılda kalıcılık konusunda oldukca onemli. Maskotlar, firmaya ve urune değer katarken aynı zamanda tuketici ile duygusal bir bağ da oluşturuyor. Markayı rakiplerinden ayıran sembolik karakterler, iyi tasarlanırsa da urun ve tuketici arasında keyifli bir deneyim yaşatıyor.
Marka reklamının yapılabileceği her alanda var olabilecek maskotların, hedef kitleyle bulaşabilmesi icin de guncel tutulması ve zamanın tasarım dunyasına uyum sağlaması gerekiyor.
Michelin'in maskotu "Bibendum", Cheetos'un maskotu "Chester" gibi marka karakteri denilince akla gelen bircok maskot, zaman icerisinde inanılmaz değişimler yaşamış. Gunumuz cizgilerine ayak uyduran bu değişimlerden bazılarının ilk halleri sizi epey şaşırtacak.
İlginc değişimlerin başında kuşkusuz ki Bibendum gosterilebilir.
1894 yılında ust uste yığılmış lastiklerden fikirle ortaya cıkarılan Bibendum, 1899'da unlu bir illustator tarafından cizilmiş. İlk halinde Bibendum'un yanındaki karakterler, rakip markaların havası inmiş lastiklerini temsil ediyor. Karakterin elindeki kadehte engeller yer alırken slogan olarak ise "Şimdi icme zamanı" tercih ediliyor.
Devam eden yıllarda Michelin, Bibendum karakterini sıklıkla değiştiriyor ve belirli bir yuz ifadesi ekleniyor. Bibendum, o kadar fazla beğeni topluyor ki 2000 yılında Financial Times ve Report On Business Dergisinin iletişim dunyasının unlu isimlerinden oluşturduğu juri, Bibendum'u "Dunyanın En İyi Logosu" seciyor. Yılların Bibendum'u hem sempatik hem de unutulmaz hale getirdiği inkÂr edilemez.
Cocukların arkadaşı Chester
İlk olarak 1986 yılında resmedilen Chester, citada hayat bulmuş bir karakter. Tasarımda citanın tercih edilmesi bircok reklam filminde yaratıcı fikirler ortaya cıkasılmasına vesile oluyor.Her zaman guneş gozluğu takan ve turuncu tuyleriyle one cıkan Chester, eğlenceli halleri ile de ozellikle cocukların dikkatini cekmeyi başarıyor. Markanın piyasaya cıktığı ilk gunden beri var olan Chester da değişime ortak oluyor ve yeni halini kendi de beğenmiş gibi duruyor.
Ronald McDonaldland ile eminiz ki bircok kişinin fotoğrafı vardır.
Palyaco kıyafeti ile bankta oturan ve sevimli pozlar verdiren Ronald McDonaldland,1963 yılında Willard Scott ve Oscar Goldstein tarafından yaratılıyor. Dunyaca unlu restoran zinciri McDonalds'ın maskotu Ronald McDonaldland, cocukları eğlendirmek amacıyla ortaya cıkıyor. Marka, cocukların dikkatini cekmek ve restoranlarda daha fazla zaman gecirmesini sağlamak amacıyla da maskotu bircok reklam filminde oynatıyor.
2000'li yılların başında ise ajans tarafından Ronald McDonaldland'ın bircok ortamdan kaldırılmasına karar veriliyor. Gecen bu surecte ilk halini gorunce Ronald McDonaldland'ın değişimi ise mutluluk verici. Zira 1963'teki karakter biraz korkutucu.
Evlatlık edinilen Mr. Clean'ın ilginc hikÂyesi
Procter & Gamble markasının yuzu olan Mr. Clean, 1957 yılında ortaya cıkıyor. Donanma denizcisi veya cinden esinlendiği bircok yerde yazılsa da marka bu konuda bir hikÂye yazıyor ve Mr. Clean'ın yaşam oykusunu oluşturuyor. Ciftci karı koca, bebek Mr. Clean'i buluyor ve evlatlık ediniyor.
Mr. Clean'in "en calışkan temizlikci" olma misyonuyla yazdığı kitap Procter & Gamble'ın eline geciyor ve boylelikle karakter doğuşu gercekleşiyor. Yardımsever, yaratıcı, korkusuz ve guclu kasları bulunan Mr. Clean, gunumuzde akla gelen maskotlardan biri olmayı başarıyor. Zaman Mr. Clean'e iyi gelmişe benziyor olacak ki bir hayli yakışıklı ve sempatik duruyor.
Once Bay P, sonra Julius
1968'de Procter & Gamble ile piyasaya surulen 2012 yılında ise Kellogg's'a satılan Pringles, klasik patates cipslerinin paketi icerisindeki havaya karşı uretilen yeni model patates cipsi oluyor. Maskotun adı uzun yıllar Bay P olarak anılıyor. Julius Pringles adı ise 2000'li yılların başında iki Amerikalı oğrenci tarafından konuluyor.
Gunumuzdeki hali ise 2021 yılında yeniden tasarlanıyor. Julius, saclarını kaybedip minimalist hale gelince daha da arkadaş canlısı gorunuyor. Marka, tasarım trendlerine ayak uydurup sadece siyah kullanarak maskotu daha şık hale getirmeyi başarmış.
50 yıldır tatlılığından bir şey kaybetmeyen Nesquick Tavşanı.
Cocukların icmeyi sevdiği Nestle Ouik, 1973 yılında maskotuna kavuşuyor. Firma adının 1999 yılında Nesquik olması ile tavşanda da değişikliğe gidiliyor ve rengi pembeden kahverengine donuşuyor.
Boynunda taşıdığı "Q" harfi "N" olurken modern cizgileri ile daha da tatlı gozukuyor. Canta ve kıyafetlerle suslenen Nesquik, tasarım dunyasındaki tavşanların belki de en sempatiğidir. Ne dersiniz?
Burger King'ten krallara layık değişim
Adınızda "King" varsa maskotunuzun başka ne olması beklenir ki? Burger King de macera aramadan 1955 yılında solda gormuş olduğunuz karakteri tuketici ile buluşturuyor. Bazılarınız belki her ikisini de hatırlamıyor olabilir.
Değişik sebeplerden dolayı Kral bir geliyor bir gidiyor. Reklam filmlerinde oynuyor, video oyunları cıkarılıyor, sonra yoneticiler bir daha kullanılmayacağını soyluyor. Ancak 2015 yılında bir boks macında tekrar krallığını ilan ediyor. "Hamburger dunyasının kralıyım" edasındaki guluşu sizce de biraz rahatsız edici değil mi?
Gorduğunuz gibi markalar; cağın gereksinimlerine ayak uydurmak, tuketici ile olan bağını guclendirmek ve akılda kalmak icin maskotlarını duzenli aralıklarla yeniden tasarlıyor. Bu değişimi bircok marka yapsa da "nereden nereye" dedirten ornekler arasından sizce hangisi daha başarılı olmuş?
Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma