Hepsi soğuk havaya aldırmadan koşup oynuyor, kayak yapıyor ve ceşitli aktivitelere katılıyor.
Oğrencilerin yarıyıl tatili devam ediyor. Hepsi soğuk havaya aldırmadan koşup oynuyor, kayak yapıyor ve ceşitli aktivitelere katılıyor. Ama astım rahatsızlığı olan cocukların ozellikle soğuk havalarda cok daha dikkatli olması gerekiyor. Liv HOSPITAL Cocuk Sağlığı Kliniği'nden Cocuk Alerji ve Goğus Hastalıkları Uzmanı Doc. Dr. Ahmet Akcay astım rahatsızlığı olan cocukların ozellikle spor yaparken onlem alması gerektiğini soyluyor.
Astım rahatsızlığı olan cocukların yaklaşık yuzde 60'ında egzersiz yaparken oksuruk, nefes sıkışması gibi şikayetleri olur. Bu yuzden aileler genellikle cocuklarının spor yapmalarını istemezler. Spor yapmayan, aktivitesi azalan cocuk bu sefer de obezite sorunuyla baş başa kalır. Obezite astımın daha da kotuleşmesine neden olur. Boyle durumlarda cocuğun spor yapmasına engel olunmamalıdır. Ancak spor yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Bazı onlemler alınırsa soğuk havada da spor yapılabilir
Spor yapmadan 30 dakika once hafif terleme oluncaya kadar 15 dakika ısınma hareketleri yapılmalı. Hafif ısınmadan 30 dakika sonra yapılacak egzersizle spor yaparken akciğerlerinizle ilgili sorun yaşama şansınız cok az olacaktır. Spor seciminde daha cok yuzme, tenis, voleybol, basketbol gibi spor aktiviteleri onerilmekle birlikte her spor yapılabilir. Tek yapılmaması gereken spor tuple dalıştır. Soğuk havada yapılan sporlar genellikle tavsiye edilmez ama bazı onlemlerle yapılabilir.
Astım rahatsızlığı olan cocuk kayak yapmadan once nelere dikkat edilmeli?
· Kayak yapmadan 30 dakika once hafifi egzersiz yapılmalı. · Soğuk havayla doğrudan temas engellenmelidir. Bunun icin atkı veya kar maskesi kullanılmalıdır. Doğrudan soğuk havadan nefes alınması engellenmiş olur. · Burundan nefes alıp verilmelidir. Burundan nefes alınması alınan nefesin nemlenmesini ve ısınmasını sağlayacağı icin onemlidir. · Egzersiz ile nefes sıkışmaları oluyorsa egzersizden 15 dakika once doktorun tavsiye ettiği nefes acıcı ilaclar kullanabilir. · Spor yapmak icin astımınızın kontrol altında olması ve kontrol altında değilse oncelikle tedavi olunması cok onemlidir. Kontrol altında olmayan astımlı cocukların spor yapmaları cok kotu sonuclara neden olabilir.