Turkiye "Sigara ile mucadelede DSO'nun oneri paketini tam uygulayan ilk ulke" konumuna geldi.

Turkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sigaranın onlenebilir olum sebepleri arasında ilk sırada geldiğini belirterek, Turkiye'nin "Sigara ile mucadelede Dso'nun oneri paketini tam uygulayan ilk ulke" konumuna geldiğini vurguladı.

Turkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M.İhsan Karaman, sigaranın her gun 300, her yıl ise 100 binden fazla insanımızın hayatına mal olduğunu soyledi. "9 Şubat Dunya Sigarayı Bırakma Gunu" nedeniyle bir acıklama yapan Karaman, "Turkiye'de milyarlarca lira sigaraya, bir o kadar para da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor" dedi ve şoyle devam etti: "Sigara ve tutun urunleri kullanımı halk sağlığını tehdit eden en onemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara iciciliğinin olumlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi acıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. İcinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak uzere 4.000'den fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden donmektir."

Sigaraya karşı Sağlık Bakanlığı'nın cok ciddi bir mucadele programı yuruttuğunu belirten Karaman, şoyle devam etti: "2008 yılında Dunya Sağlık Orgutunce kuresel tutun salgınıyla mucadele icin onerilen ve "MPOWER" olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ulke Turkiye'dir. Buna rağmen, ulkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları orneklerle aktaracak olursak; her gun 1 ucak duşuyor ve 300 kişi oluyor. Her yıl yuz bin nufuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. Her gun ici dolu 6 otobus ucuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor."

Sigara icmenin sadece kişinin kendisine ve pasif icici olan cevresine değil, aynı zamanda ulke butcesine de zarar verdiğini ifade eden Karaman, şoyle devam etti: "Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken odenen ucret değildir. Ulke butcesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya cıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gercekleşen işgucu ve uretim potansiyeli kayıpları goz onune alındığında daha da onemli hale gelmektedir. Ulkemiz nufusunun yaklaşık ucte birinin sigara icicisi olduğu tahmin edilmektedir. Ozellikle, endustrinin oyunları ve taktikleri sebebiyle son yıllarda genc kızlar ve kadınlar arasında sigara tuketiminin arttığı muşahede edilmektedir. Tutun endustrisinin politikalarını engellemek, onlardan toplumu uzak tutmak elimizdedir. Turkiye Yeşilay Cemiyeti olarak, toplumu tehdit eden bu buyuk felakete karşı uygulanan ve uygulanacak olan guclu ve kararlı politikaları sonuna kadar destekliyoruz. "

Dunya Sağlık Orgutu'nun (WHO/DSO) dunyada en buyuk sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini dile getiren Prof. Dr. Karaman, "Dunya Sağlık Orgutunun istatistiklerine gore 'sigara icmek' dunya capında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara icme akciğer kanseri oluşumunda en onemli faktordur. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir" diye konuştu.

Orgutun yayınladığı rapora gore, sigaranın onlenebilir hastalıkların başında geldiğini ve sigara ile kanser ilişkisinin artık bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir gercek olduğunu aktaran Karaman, şunları kaydetti: "Sigara icenlerde kanserden olum oranı, icmeyenlere oranla 15-20 kat daha yuksektir. İcilen her sigaranın omurden 12 dakika caldığı hesaplanmıştır. Sigara icenlerde olum hızı, icmeyenlere oranla iki kat fazladır. Sigara icenler icmeyenlere gore ortalama 20-25 yıl daha erken olmektedir. Sigara bırakıldığında sigaranın neden olduğu hastalık risklerinin coğu azalır. Şu an sigara icenlerin bırakmaları desteklenirse onumuzdeki 50 yıl icinde sigaraya bağlı hastalıklardan gercekleşebilecek milyonlarca olum engellenebilir. Sigara, akciğer kanserinin birinci derecede sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarının coğunluğunun ana nedenidir. Turkiye'nin en onemli 5'inci sağlık sorunu olarak gorulen ve 4 milyon kişinin yakalandığı bir solunum hastalığı olan KOAH'ın da birinci derecede sebebi sigaradır."

Karaman, sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesinin cok onemli olduğunu ve bu aşamadaki hastaların destek icin Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne başvurmalarını da sozlerine ekledi.