Ağız kokusu insanları sosyal, ozel, iş ve normal hayatını da olumsuz şekilde etkileyen bir etkendir. Ağız kokusu neden kaynaklanır ve cozumu nelerdir? İster iseniz bunlara biraz goz atalım…

Bireyin kendisinde oz guven eksikliğine sebep olan ağız kokusu, tedavi edilmediği ya da bir onlem alınmadığı zaman bireyim tum yaşam alanlarında dışlanmış istenmeyen bir durum olarak gorulmesine sebep olabilir. Ağız kokusu hem bizi hem de cevremizde olan insanları da rahatsız eder. Bu durumla mucadelede bulunanlar, konuşmaktan kacınır ya da konuşurken bile ağzını kapatma gibi hareketlerde bulunurlar.

Kişilerin kendilerine olan guvenine de neden olan ağız kokusu, insanda ister istemez psikolojik olarak sebeplere de etken olan bir rahatsızlıktır. Ağız icinde oluşan enfeksiyonlar, diş curukleri, mide rahatsızlıkları, ağız kuruluğu ve aclık gibi durumlar genelde ağız kokusunun da başlıca sebeplerindendir.




Ağız Kokusu Kaynakları Nelerdir?

Tukuruk bezleri vucutta tukuruk salgılamak ve bu salgıyı da ağız icine iletmek ile gorevlidir. Gun icerisinde gıda alımının azalması, susuz kalma gibi sebeplerden dolayı ağız icerisinde tukuruk miktarı azalabilmekte. Aynı şekilde gece tukuruk salgısı da uyku esnasında nerede ise sıfır durumdadır. Ağızda olan tukuruk uretiminin azaldığı zaman ağızın kendisini temizlemek icin ihtiyac duyduğu sıvıyı da bulamaz haline getirir. Bundan dolayı ozellikle sabahları uyandığınız zaman ağız kokusu olabilir.

Diş aralarında, dil uzerinde kalan yiyecekler de bakteri oluşumunda cok onemli faktor olduklarından dolayı ağız kokusuna sebep olurlar.

Dişeti hastalıkları ve curukler tedavisinin olmadığı zamanlarda kendini ağırlaştırarak koku meydana getirir.

Karaciğer yetmezliği, sinus ve alerjik enfeksiyonlara bağlı olan hastalıklarda ağız kokusunu meydana getirebilmekte.

Tuketmiş odluğunuz soğan, sarımsak, et, balık, peynir gibi urunler de nefesimizin kokmasına neden olabilirler.

Yoğurdun Ağız Kokusunda Olan Etkisi

Yoğurt icinde barındırdığı prebiyotikler sayesinde notrleştirici bir etki gostererek ağız icerisinde meydana gelen kokular ı oldurmektedir. Ozellikle de mide asidi birikiminden kaynaklı olan ağız kokuları, ciddi bir hastalık kaynakları değil ise her gun duzenli yoğurt tuketimi kotu kokunun onlenmesinde de yardımcı olmaktadır.

Yoğun olarak cay, kahve, alkol icmenin ve şekerli gıdalar tuketmenin ağızdaki bakterilerin artmasına neden olacağını ve bunun sonucunda da ağız kokusu oluşacağını belirten bazı uzmanlar, bu yiyecek ve iceceklerin az miktarda tuketilmesini de tavsiye etmektedirler.

Ağız Kokusunun Giderilmesi İcin Yapılması Gerekenler

Diş fırcalama işleminin yanı sıra, dili fırcalamak ve diş ipi yardımı le de diş aralarında kalan yiyecek artıklarını temizlemek de ağız kokusunu engellemek icin buyuk onem taşımakta. Eczanelerde rahatlıkla bulunabilen nane aromalı ağız gargaraları, yemekler ile nane tuketmek, elma yemek, şekersiz sakız ciğnemek de ağız kokusunu engellemek icin yardımcı kaynaklardır.

Kaynak