İSTANBUL - Bazı cocukların goz rahatsızlıklarını dile getirmediğini, aile de fark edemezse cocuğun derse ilgisinin azaldığını belirten Goz Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Kadıoğlu Er, bu nedenle ilkokul cağına gelen her cocuğun mutlaka goz hekimine goturulmesi gerektiğini soyluyor. Okul donemindeki cocuklarda sık gorulen kusur ve hastalıkları anlatan Er, Miyop, hipermetrop, astigmat gibi gozluk kusurları, goz nezlesi ve arpacık gibi enfeksiyonların tedavisi etkili bir şekilde ve erken donemde yapılmalı. Tahtayı rahat goremeyen, kitabını, odevini sağlıklı okumayan bir cocuğun okul başarısı duşeceğinden, duzeltilebilir sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşaması onlenmeli diyor.
COCUKLARDA EN SIK GORULEN 5 GOZ HASTALIĞI
Goz sorunlarının ozellikle birinci ve ikinci sınıf cocuklarında sık gorulduğunu hatırlatan Dr. Şule Kadıoğlu Er, okulda oğretmenlere de gorev duştuğunu, cocukların goz muayenesinden gecmeleri konusunda yonlendirici olmaları gerektiğini belirtiyor. Okulda cocukların daha iyi ışıklandırılmış ortamlarda ders gormelerinin onemine değinen Er, kitaba 30-35 cm mesafeden bakmanın goz sağlığı acısından gerekli olduğunu soyluyor. Cocuklarda ilkokul doneminde sık gorulen 5 goz sorunu hakkında bilgi veren Dr. Şule Kadıoğlu Er, bu hastalıkların belirtileri, nedenleri ve tedavilerine ilişkin şu bilgileri veriyor:
1-MİYOP: Uzağı gorememe halidir. Cocuklar kusurun buyukluğu oranında bu sorundan etkileniyor. Uzağı zorlukla ve yetersiz goren cocuk, oğrenme gucluğu cekiyor, dikkat eksikliği sendromu yaşıyor, akıcı okuması ve cabuk idrak etmesi engelleniyor. En yaygın tedavi bicimi uygun numarada gozluk verilerek yapılıyor. Bir gozun kırma kusurunun cok yuksek olup diğer gozun normal olduğu durumlarda ise yuksek olan goze kontak lens kullanılabilir.
2-HİPERMETROP: Uzak ve yakın gormeyi etkilemesi nedeniyle cocuklarda en cok uzerinde durulması gereken gozluk kusurudur. Cocuğun yakını net gorememe, iki gozle birlikte gorme (derinlik hissi gelişimi) goz hareketlerini, fokus kabiliyetini, goz-el ilişkisi gibi temel gorsel becerilerini oğrenmesi gecikiyor. Bu becerilerden biri yetersizse veya fonksiyonunu yerine getiremiyorsa, cocuk calışmasını yaşıtlarına gore daha zor surduruyor. Bu da baş ağrısı, yorgunluk ve diğer goz problemlerine yol acabiliyor. Yuksek hipermetropi cocuklarda goz tembelliğine neden olma riski nedeniyle, tedavisi cocuklarda rutin olarak yapılan altı aylık muayenede başlaması gereken bir durumdur. Cocuğa gozundeki kusura uygun gozluk verilerek tedavi edilebilir. İki goz arasında goz kusurunun fazla olduğu durumlarda yuksek hipermetrop olan gozde kontak lens takılması idealdir.
3-ASTİGMAT: Astigmatizma da diğer gozluk kusurları gibi genetik ozellik gosterebilir. Miyop, hipermetrop veya karışık tipte astigmatizma oluşabilir. Oluşuna gore uzak, yakın ya da her iki mesafeyi de etkileyebilir. Tedavisi uygun numarada gozluk verilerek yapılıyor. Tedavinin yapılmadığı durumlarda; miyop ağırlıklıysa uzak gorme etkileniyor, hipermetrop ağırlıklıysa uzak yakın butun gorme sıkıntı cekiyor. Objeleri ve tahtadaki yazıları iyi goremeyen cocuk oğrenme eksikliği yaşıyor. Bu da eğitim acısından cocuğun geri kalmasına neden oluyor. Diğer gozluk kusurları gibi cocuğun sosyal gelişimini etkiliyor. Okumasında gecikme, derslerinde geri kalma, ozguven eksikliği gibi sorunlara neden oluyor.
4-GOZ ENFEKSİYONLARI: En cok bilinen ve cocuklarda yaygın olarak gorulen enfeksiyonlar goz nezlesi ve arpacıktır. Her iki enfeksiyonun da temelinde, cocuktaki alerjik faktorler ve kirpik dibi iltihapları yatabilir. Alerji ile başlayan goz nezlesi elini gozune goturup kaşıma ihtiyacı nedeniyle bakteri ve viruslerin coğalmasına neden olur. Yıllarca suren alerjik goz nezlesi korneanın yıpranması nedeniyle keratokonus hastalığına neden olabilir. Belirtileri arasında, capaklanma, batma, yanma, kaşıntı, goz sulanması geliyor. Etken mikroba gore tedavinin yapılması ve alerjik faktorlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.
5-ARPACIK HASTALIĞI: El, havlu ya da havuz gibi enfekte bir ortamdan mikrop bulaşması ile oluşabilir. Altta yatan nedenlerden kirpik dibi iltihabı onemsenmelidir. Bu alerjik zemini olan cocukların cok iyi takip edilmesi gerekiyor. Belirtileri goz kapaklarında şişlik, ağrı, apse olabilir. Tedavisinde goz kapağı hijyenini sağlayan temizleme mendillerinden, ılık pansuman, antibiyotik damla ve pomatlardan yararlanılıyor. Pansuman yapılacaksa steril şartlarda uygulanmalıdır. Kronikleşirse operasyon ihtiyacı doğabilir.