İSTANBUL - Astım rahatsızlığı olan cocukların yaklaşık yuzde 60’ında egzersiz yaparken oksuruk, nefes sıkışması gibi şikayetler olur. Bu yuzden aileler genellikle cocuklarının spor yapmalarını istemez. Ancak spor yapmayan, aktivitesi azalan cocuğun bu sefer de obezite sorunuyla baş başa kaldığını soyleyen Cocuk Alerji ve Goğus Hastalıkları Uzmanı Doc. Dr. Ahmet Akcay, obezitenin astımın daha da kotuleşmesine neden olduğunu vurguladı. Boyle durumlarda cocuğun spor yapmasına engel olunmamasını oneren Akcay, astım hastası cocukların spor yaparken dikkat etmeleri gereken noktalara değindi:

ONLEM ALINIRSA SOĞUK HAVADA DA SPOR YAPILABİLİR
“Spor yapmadan 30 dakika once hafif terleme oluncaya kadar 15 dakika ısınma hareketleri yapılmalı. Hafif ısınmadan 30 dakika sonra yapılacak egzersizle spor yaparken akciğerlerle ilgili sorun yaşama riski cok az olacaktır. Daha cok yuzme, tenis, voleybol, basketbol gibi spor aktiviteleri onerilmekle birlikte her spor yapılabilir. Tek yapılmaması gereken spor tuple dalıştır. Soğuk havada yapılan sporlar genellikle tavsiye edilmez ama bazı onlemlerle yapılabilir.”

KAYAK YAPMADAN ONCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Yarıyıl tatili nedeniyle kayak yapma imkanı bulan astım hastası cocuklar icin de tavsiyelerde bulunan Doc. Akcay, şunları soyledi:
• Kayak yapmadan 30 dakika once hafif egzersiz yapılmalı.
• Soğuk havayla doğrudan temas engellenmeli. Bunun icin atkı veya kar maskesi kullanılmalı. Doğrudan soğuk havadan nefes alınması engellenmiş olur.
• Burundan nefes alıp verilmeli. Bu, alınan nefesin nemlenmesini ve ısınmasını sağlayacağı icin onemli.
• Egzersiz ile nefes sıkışmaları oluyorsa egzersizden 15 dakika once doktorun tavsiye ettiği nefes acıcı ilaclar kullanabilir.
• Spor yapmak icin astımın kontrol altında olması cok onemli. Kontrol altında olmayan astım hastası cocukların spor yapmaları cok kotu sonuclara neden olabilir.