Ereksiyon bozuklukları yaşamı tehdit eden bir sorun olmasa da ozel ilişkileri olumsuz etkiliyor ve ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.
Yaşam bicimi, beslenme alışkanlıkları ve cevre koşullarındaki olumsuz değişiklikler, sağlığı etkileyen risk faktorlerinin artmasına yol acıyor. Sertleşme sorunu da buna paralel olarak artıyor. Uroloji Uzmanı Doc. Dr. Muammer Kendirci, soruna 40 yaş ustu her 3 erkekten 1inde rastlandığını soyledi.
Sorunun herkeste aynı derecede olmadığını, genellikle daha genc yaşlarda hafif derecede bozukluklar olabilirken, yaş arttıkca sorunun ciddiyetinin de arttığını belirten Doc. Kendirci, Hastalığın sıklığı yaşla birlikte belirgin olarak artış gosteriyor. Ancak bu durum genc yaşlarda sorun gorulmeyeceği anlamına gelmiyor. 40 yaş altındaki erkeklerde daha az goruluyor ve genellikle daha hafif duzeyde oluyor dedi.
DİYABET HASTALARINDA DAHA FAZLA
Sertleşme bozukluğu olan erkeklerin yuzde 30unda altta yatan sorun diyabet. Diyabet hastalarındaki sertleşme bozukluğunun farklılıklar gosterdiğini vurgulayan Kendirci, bu hastalarda sorunun 5-10 yıl daha erken ortaya cıktığını ve daha ciddi duzeyde seyrettiğini soyledi. Bazen diyabetin ilk belirtisi olabilen sorun standart tedavilere de daha az yanıt verdiği icin bu hastalarda farklı tedavi planı uygulamak gerekebiliyor2 diyen Kendirci, sertleşme bozukluğunun altındaki nedenler hakkında şunları soyledi:
BAŞKA HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR
Diyabet.
Kalp damar hastalıkları.
Hipertansiyon.
Kolesterol yuksekliği.
Obezite.
Prostat buyumesi, prostat kanseri tedavileri.
Kotu beslenme, duzenli fiziksel aktivite yapmama, kronik sigara ve alkol kullanımı.
40lı yaşlarla birlikte testosteron miktarında azalma.
Doc. Kendirci, sertleşme bozukluğunun bu hastalıkların ilk belirtisi olabildiğini vurgulayarak, Dolayısıyla, sertleşme bozukluğu sağlığın barometresi olarak kendini gosteriyor. Yeterli ereksiyonun olup olmaması, erkeklerin genel sağlık durumlarının adeta bir belirteci gibi. Sertleşme sorununun tedavisine yonelik girişimler de genel sağlık durumunun iyileştirilmesine katkıda bulunuyor diye konuştu.
KALP-DAMAR HASTALIĞI RİSKİ ARTIYOR
Kalp ve cinsel organ damarları; yapı, kalınlık ve fonksiyon acısından birbirleriyle benzerlik gosteriyor. Birinde ortaya cıkan bir sorun diğerinde de gorulebiliyor. Sertleşme sorunu yaşayan kişilerde kalp-damar rahatsızlıklarının ortaya cıkma riski artıyor. Kalp-damar hastalığı olanların da yarısından fazlasında ereksiyon bozukluğu goruluyor. Orta-ciddi duzeyde sertleşme bozukluğu olanlarda ileride kalp krizi gorulme riski iki kat artıyor.
ŞOK DALGA TEDAVİSİ YUZ GULDURUYOR!
Genellikle ağızdan ilac tedavileriyle hastaların yuzde 70ine yakınında başarı sağlanabildiğini, diyabet hastalarında ise tedaviye yanıtın yuzde 30-50 duzeyine kadar duştuğunu soyleyen Kendirci, şok dalga ve diğer tedavi yontemleri hakkında ise şu bilgileri aktardı:
Ağızdan tedavilerle başarılı olunamayan hastalarda enjeksiyon tedavileri kullanılabilir. Son aylarda sertleşme bozukluğunun tedavisinde şok dalga yontemi kullanılmaya başlandı. Ağızdan ilac kullanmak istemeyen, ilaclara yeterince yanıt vermeyen veya cerrahi tedavi oncesinde başka secenek isteyen hastalarda bu tedavi uygulanabilir. Penisteki kan akımını artıran bu yontemin sonucları oldukca yuz guldurucu. Genellikle daha ciddi sertleşme bozukluğu olan, daha onceki tedavilere yanıt vermeyen hastalarda ise cerrahi tedaviler gerekir.
İYİ EREKSİYON İCİN 5 ALTIN KURAL
Duzenli egzersiz yapın.
Fazla kilolarınızdan kurtulun.
Sigara ve alkolu sınırlayın.
Akdeniz tipi beslenin.
Testosteronunuzu kontrol ettirin.