Kıl donmesi tedavi edilmezse ne olur?
Hastalık erken fark edilip 5 sene icinde tedavi edilmez ise hidrasdeinitis supurativaya donuşur sağa, sola kaba etlerin otesine, derine ve anus yonunde distale doğru genişler. Bolgede yuva oluşur. Cilt skleroze olur. Zamanla dermal epitel adı verilen deri hucreleri, kılları peşinden kıl kesesinin ve deliklerin icine girip bir nevi yara iyileştirici rolu ile tunelleri (fistullerin) icine ilerleyerek tunel girişini icten doşer, yani bir nevi iyileştirmektedir. Ancak bu durumda tuneller hem surekli acık kalır. Hatta zamanla kalem girebilecek kadar genişleyip kıl ve bakterilerin girişini daha da kolaylaştırmaktadır. Belki yeni yeni tuneller veya labirentlerin oluşumuna ve ardı arkası kesilmeyen pis kokulu akıntılara ve kronik apselere yol acmaktadır. Yıllarca, suren bu kronik enflamasyon nedeni ile %4 vakada epidermoid kanser denilen bir cilt kanseri dahi gelişebilmektedir. Nadiren de olsa derinleşerek anus veya rektum icine ilerleyebilir. Haliyle bu durumda tedavi son derece zorlaşır.

Kıl donmesi nuksu engellenebilir mi?
Ailesel yatkınlık sebebiyle ailede bir kişide cıktığında diğer kişilerin bolge hijyenine dikkat ederek kıl donmesi hastalığından korunması mumkun olabilir.
Kıl donmesinden korunmak ve tekrarlamasına engel olmak icin dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları:

Kuyruk sokumu bolgesi her banyoda liflenmeli ve bol suyla yıkanmalıdır. Her dışkılama sonrası taharetlenme işlemi kuyruk sokumunu icerecek şekilde yapılmalıdır. Ozellikle cok kıllı kişiler baş ve sırttan dokulen kılların kıl donmesine donuşme ihtimalini azaltmak icin kıllardan arındırılmalıdır.
Kıl donmesine epilasyon ile onlem alınabilir mi?
Kıl donmesi operasyonlarından sonra hastalara mutlaka epilasyon onerilmektedir. Ayrıca bu bolgeler kıllardan arındırılarak kıl donmesinin oluşmasını da engelleyebilmektedir.

Kıl donmesi kimlerde gorulur?
Erkeklerde, 15-30 yaş arasında, kıl yoğunluğu fazla olan kişilerde, işi gereği uzun sure oturmak zorunda olan kişilerde, kalca cilt altı yağ dokusu kalın olan kişilerde daha sık gorulur. Ancak bazen bu risk faktorlerinin hic birini taşımayan kişilerde de gorulebilir.

Sadece antibiyotik iceren ilaclarla tedavi mumkun mudur?
Kıl donmesi hastalığında, hastayı doktora goturen ilk belirtiler; hastalıklı bolgede şişme, apse oluşması, oturamama, ağrı ve kanamadır. Hekim, bu hale gelmiş yani enfekte olmuş bolgede, ilk once ozellikle anaerobik mikroorganizmalara etkili geniş spektrumlu bir antibiyotik verecektir. Bu, hastanın hastalığını tedavi etmeye yonelik değil, o anki durumunu rahatlatarak apseyi geriletmeye yonelik semptomatik bir tedavidir.

Hastalığın tedavi yontemi cerrahi mudahaledir, aksi halde en olmadık zamanlarda hastalık aktif faza gecerek tekrar aynı durumu yaşatacak, ayrıca ilerleyecektir.

Tuy dokucu kremler kıl donmesi mudahalesi sonrası kullanılabilir mi?
Genel olarak tuy dokucu kimyasal maddeler alerji ve tahriş yapma riski yuksek kozmetiklerdir. Alerji yapmıyorsa kullanmanızda sakınca yoktur. Fakat lazer epilasyon bu konuda buyuk bir yardımcı faktordur.