Anal Fistul ve Perianal bolge hastalıklarından korunabilmek icin alınacak onlemler
Fistul Nedir?
Anal fistul, anus ve rektum bolgesinin sık gorulen ve en problemli hastalıklarından biridir. İki organ veya doku yuzeyi arasında normalde olmaması gereken bir kanalın oluşmasına fistul denir. Anal kanal ile deri arasında anormal bir bağlantının (kanal) olmasına ise perianal fistul denir. Hemen her zaman daha onceki bir apse sonucunda oluşan perianal fistul, apsenin geliştiği salgı beziyle apsenin drene olduğu cildi birbirine bağlayan kucuk bir gecittir.
Yani fistul, anusten bir iki cm uzakta olan, cilt icine yerleşimli, ağrılı şişkinlik ve akıntılara neden olabilen kanal şeklinde oluşumlara denir. Anal fistul genellikle, anal apsenin devamı gibidir, anal apsenin kronikleşmiş hali de denebilir. Anal fistul demek icin makat deliğinin dışında 1 cm ya da 8-10 cm uzaklığında kalca bolgesinde veya iki bacak arasındaki bolgede bir fistul ağzının-deliğin bulunması gerekir. Muayenede hastanın makat bolgesine bakıldığında bu fistul ağızları gorulebilir.
Fistul Tedavisi
Ameliyatsız fistul tedavisinde ic ve dış delik bulunduktan sonra bunların konumlarına gore yapılacak tedavi planlanır. Bu konuda ceşitli yontemler vardır. Bu yontemlerden biride son yıllarda populer olan fistul yolunun lazerle kapatılması yoludur. Fistul yolunu mumkun olduğunca hassas bir şekilde ortadan kaldırmak icin esnek, radyal emisyonlu lazer fiber dış ağızdan sokulur. Daha once saptanmış ic ağızdan cıkarılır. Bu arada pilot ışın yardımı ile fistul yolu takip edilir. Lazer enerjisi fistul icinde radyal olarak yayılır. Epitelize doku kontrollu bir şekilde tahrip edilir. Boylece fistul yolu cok buyuk oranda kapanır. Bu arada ic delik ayrıca kapatılır.
Ameliyatsız fistul tedavisinde herhangi bir kesi soz konusu değildir. Fistul yolunun uzunluğu onemli değildir.İşlem suresi kısadır. İc delik cerrah tarafından ayni seansta basitce kapatılabilir. Kesme olmadığı icin sfinkterlerde yetmezlik soz konusu değildir. İşlem spinal anestezi altında yapılır. Hastanede yatma gerekmez.
Lazer tedavisinde makat ile cilt arasında bulunan kanal yani fistul, lazer yardımıyla eritilip ortadan kaldırılarak fistul hastalığı tedavi edilebilmektedir. Bu yontemin avantajları, hastanın hastanede kalış suresinin kısalması, işlemin ardından hastanın birkac saat sonra evine donebilmesi ve gunluk hayatına hızlı bir şekilde geciş yapmasıdır. Hastaların bircoğunun en buyuk endişesi olan ameliyat sonrası dışkı tutamama şikayeti bu tedavi yonteminde gorulmemektedir.
Fistul tedavisinde, doktor-ekip-hasta ilişkisi cok onemlidir. İnatcı bir hastalık olan fistul rahatsızlığı yapılan işlemlerle ve birlikte yapılan takiplerle tamamen ortadan kaldırılabilir.
Anal Fistulden Korunma Yontemleri
Gunun belirli saatlerinde tuvalete gitme alışkanlığı edininiz. Tuvalette uzun sure oturmak ve ıkınmaktan kacınmalısınız. Makat bolgesinin temizliğine ve kişisel hijyene gerekli onemi vermelisiniz. Dar ic camaşırları ve sıkı giysiler kullanmaktan kacınmalısınız. Lokal tahribata yol acan gıdalardan uzak durmalısınız. (Baharatlı yiyecekler, alkol vb). Bağırsak hareketlerini kolayca etkileyen maddeleri azami miktarda tuketiniz. (Cay, kahve). Egzersiz hareketleri yapılmalıdır. (Yuruyuş, jimnastik, yuzme). Bol miktarda su tuketmeye ozen gosteriniz. Posalı gıdaları tuketiniz. Laksatifler kullanılarak bağırsaklar yumuşatılmalıdır. Anal rahatsızlık, kanama, akıntı, barsak alışkanlıklarında değişiklik tespit ettiğiniz zaman doktorunuza başvurunuz.